- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
«Πρέσινγκ» Μπλίνκεν στην Χαμάς να αποδεχθεί την πρόταση εκεχειρίας
Οι δυο πλευρές βρίσκονται για την ώρα αρκετά κοντά
Γάζα: Ο Μπλίνκεν παροτρύνει τη Χαμάς να αποδεχθεί την ισραηλινή πρόταση εκεχειρίας
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε τη Δευτέρα τη Χαμάς να αποδεχθεί την ισραηλινή πρόταση για εκεχειρία στον πόλεμο στη Γάζα και την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από την οργάνωση.
Οι διαπραγματευτές της Χαμάς αναμενόταν να συναντηθούν τη Δευτέρα με διαμεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου στο Κάιρο για να δώσουν απάντηση στην πρόταση σταδιακής εκεχειρίας που παρουσίασε το Ισραήλ το Σαββατοκύριακο.
«Η Χαμάς έχει ενώπιόν της μια πρόταση που είναι εξαιρετικά, εξαιρετικά γενναιόδωρη από την πλευρά του Ισραήλ», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας Ριάντ.
«Το μόνο πράγμα που στέκεται ανάμεσα στο λαό της Γάζας και την κατάπαυση του πυρός είναι η Χαμάς. Πρέπει να αποφασίσουν και πρέπει να αποφασίσουν γρήγορα", είπε. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα πάρουν τη σωστή απόφαση».
Γάζα: Τι προτείνει το Ισραήλ
Μια πηγή που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες δήλωσε ότι η πρόταση του Ισραήλ συνεπάγεται μια συμφωνία για την απελευθέρωση λιγότερων από 40 από τους περίπου 130 ομήρους που πιστεύεται ότι εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων που φυλακίζονται στο Ισραήλ.
Μια δεύτερη φάση της εκεχειρίας θα συνίστατο σε μια «περίοδο διαρκούς ηρεμίας» - η συμβιβαστική απάντηση του Ισραήλ στο αίτημα της Χαμάς για μόνιμη κατάπαυση του πυρός.
Συνολικά 253 όμηροι συνελήφθησαν σε μια επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν επίσης περίπου 1.200 Ισραηλινοί, σύμφωνα με ισραηλινούς υπολογισμούς.
Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ δεν στηρίζουν χερσαία επιχείρηση στη Ράφα
Ο Μπλίνκεν έφθασε στη Σαουδική Αραβία τη Δευτέρα, τον πρώτο σταθμό του τελευταίου από μια σειρά ταξιδιών στη Μέση Ανατολή μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.
Επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες - ο κύριος διπλωματικός υποστηρικτής και προμηθευτής όπλων του Ισραήλ - δεν θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μια ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Ράφα, εάν δεν υπήρχε σχέδιο που να διασφαλίζει ότι δεν θα πληγούν οι άμαχοι.
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι κάτοικοι της Γάζας έχουν στριμωχτεί στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη του θύλακα, έχοντας αναζητήσει εκεί καταφύγιο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Το Ισραήλ λέει ότι οι τελευταίοι μαχητές της Χαμάς έχουν καταφύγει εκεί και ότι θα ξεκινήσει σύντομα επίθεση για να τους εξολοθρεύσει.
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καταγγέλλουν το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για καθυστερήσεις και αδιαφάνεια
Αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις μετά τη φονική ενέδρα στην Παλμύρα - Σκληρό μήνυμα Τραμπ
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξέδωσε τον πρώτο όγκο αρχείων - Αντιδράσεις για λογοκρισία
Η κατάχρηση φαίνεται ότι έγινε μέσω πλαστών συμφωνητικών για ενοικιάσεις αυτοκινήτων
Ο Μοχάμεντ Τζαβάντ Βαφέι Σάνι συνελήφθη το 2020 για συμμετοχή σε διαμαρτυρίες
Σφοδρή αντίδραση των Δημοκρατικών
Ο δύο ετών Εμίλ είχε εξαφανιστεί από το σπίτι των παππούδων του στις 8 Ιουλίου 2023
«Έχω το δικαίωμα να λέω αυτό που σκέφτομαι», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας
Παρόμοιες εικόνες έχει να δει η χώρα από τον Απρίλιο του 2024
Οι κακοποιοί έδεσαν τη γυναίκα και τον σύντροφό της, τους οποίους «χτυπούσαν για σχεδόν 2 ώρες»
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι τα τελευταία ζητήματα είναι πάντα τα πιο δύσκολα
Από πότε θα εφαρμοστεί - Η είσοδος θα παραμείνει δωρεάν για τους κατοίκους της Ρώμης
Ο ιδρυτής της WikiLeaks ζήτησε να «παγώσει» το ποσό των 1,18 εκατ. ευρώ που θα δοθεί στη Ματσάδο
Οι γιατροί φέρεται να του άλλαξαν τα φάρμακα μερικές εβδομάδες πριν από τη διπλή δολοφονία
Οι αγρότες εναντιώνονται στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και των χωρών του Mercosur
«Είμαστε έτοιμοι για ειρήνη, αλλά με τους δικούς μας όρους» - O συμβολισμός του σκηνικού
Αντιτίθενται στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και των χωρών του Mercosur
Κενά στο νομικό πλαίσιο της Γερμανίας
Η οικογένειά του επιβεβαίωσε τον θάνατό του μετά από δυστύχημα με μηχανή στην Καλιφόρνια
Ο Ρώσος πρόεδρος αρνήθηκε κάθε ευθύνη και κατηγόρησε το Κίεβο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.