Κοσμος

Σουνάκ και Εργατικοί απέρριψαν πρόταση της ΕΕ για πρόγραμμα κινητικότητας νέων

Το Λονδίνο προτιμά μεμονωμένες συμφωνίες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βρετανία: Σουνάκ και Εργατικοί απέρριψαν πρόταση της ΕΕ
Βρετανία: Σουνάκ και Εργατικοί απέρριψαν πρόταση της ΕΕ για πρόγραμμα κινητικότητας νέων © Unsplash

Βρετανία: Σουνάκ και Εργατικοί απέρριψαν πρόταση της ΕΕ για πρόγραμμα κινητικότητας 

Ο  πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σουνάκ αλλά και η αντιπολίτευση απέρριψαν την προσφορά της ΕΕ για την επίτευξη μιας συμφωνίας μετά το Brexit, η οποία θα επιτρέπει στους νέους Βρετανούς να ζουν, να σπουδάζουν ή να εργάζονται στο μπλοκ  έως και τέσσερα χρόνια.

O πρωθυπουργός απέρριψε την Παρασκευή την αιφνιδιαστική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα πρόγραμμα κινητικότητας των νέων για άτομα ηλικίας 18 έως 30 ετών, το οποίο θα επέτρεπε επίσης σε νέους από την ΕΕ να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για να εργαστούν ή να σπουδάσουν για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε την Παρασκευή ότι το Brexit έθεσε τέρμα στην ελεύθερη κυκλοφορία και δεν επιθυμεί να ανοίξει εκ νέου αυτή τη συζήτηση, ακόμη και με αυστηρούς όρους σχετικά με τη διάρκεια της παραμονής. «Δεν πρόκειται να εισαγάγουμε ένα σύστημα κινητικότητας των νέων σε ολόκληρη την ΕΕ - η ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ τερματίστηκε και δεν υπάρχουν σχέδια για την καθιέρωσή της», δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Οι Εργατικοί δεν έχουν σχέδια για ένα πρόγραμμα κινητικότητας των νέων. Έχουμε ήδη προτείνει ορισμένους απτούς τρόπους με τους οποίους θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τη σχέση και να προσφέρουμε οφέλη για τις βρετανικές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένης της επιδίωξης μιας κτηνιατρικής συμφωνίας για την αντιμετώπιση των εμπορικών φραγμών, της αμοιβαίας αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων και της βελτίωσης των ευκαιριών περιοδείας για τους καλλιτέχνες», ανέφερε εκπρόσωπος τους..

Το πρόγραμμα κινητικότητας των νέων δεν θα αποτελούσε επιστροφή στην ελευθερία μετακίνησης και, εάν συμφωνηθεί, θα απαιτούσε θεώρηση YMS, απόδειξη επαρκών κεφαλαίων για τη διατήρηση της διαβίωσής τους και ασφάλιση υγείας.

Ωστόσο, σημείωσαν ότι η κυβέρνηση θα ήταν ευτυχής να κάνει συμφωνίες με μεμονωμένα κράτη μέλη. Είναι γνωστό ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να συνάψει μια συμφωνία με τη Γαλλία. Μια πηγή ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήθελε να «διαλέξει» με ποιες χώρες θα ήθελε τέτοια προγράμματα.

Ο Anand Menon, καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής και εξωτερικών υποθέσεων στο King's College του Λονδίνου και διευθυντής του UK in a Changing Europe, δήλωσε: «Σαφώς και πρέπει να γίνει μια συζήτηση σχετικά με το κόστος και τα οφέλη ενός προγράμματος κινητικότητας των νέων, αλλά βρίσκω εξαιρετικά καταθλιπτικό το γεγονός ότι και τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα, ένα από τα οποία θα σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές, δεν γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ της ελεύθερης κυκλοφορίας και ενός περιορισμένου προγράμματος κινητικότητας των νέων που περιλαμβάνει βίζες».

Πηγή: Guardian

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.