- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Le Belem: To γαλλικό ιστιοφόρο που θα μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα στην Γαλλία - Η ιστορία του
Στο Κατάκολο Ηλείας έχει καταπλεύσει το ιστορικό, τρικάταρτο ιστιοφόρο Le Belem με μέλη της Γαλλικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Οργανωτικής Επιτροπής για την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία. Το Belem από το 1984 έχει χαρακτηριστεί «Ιστορικό Μνηµείο» και αποτελεί σύμβολο της ναυτικής παράδοσης της χώρας.
Η ναυαρχίδα του γαλλικού στόλου είναι το τελευταίο τρικάταρτο ιστιοφόρο του γαλλικού εμπορικού ναυτικού, που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και παραμένει λειτουργικό μέχρι σήμερα. Το ταξίδι της επιστροφής στη Γαλλία θα ξεκινήσει την ερχόμενη Πέμπτη (18.04), με πρώτο σταθμό τον Πειραιά για να παραλάβει την Ολυμπιακή Φλόγα και έπειτα θα ταξιδέψει για την Μασσαλία, το αρχαιοελληνικό λιμάνι της Γαλλίας. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η Ολυμπιακή Φλόγα θα ταξιδέψει μέσω θαλάσσης.
Le Belem: Η ιστορία του πλοίου που θα μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα
Το Belem είναι ένα σκαρί με τρία κατάρτια, 58 μέτρα συνολικό μήκος και 8,80 μέτρα πλάτος. Διαθέτει 22 ιστούς με πανιά συνολικής επιφάνειας 1.200 m². Ο βαρύτερος από τους 22 ιστούς ζυγίζει 800 κιλά. Ο κύριος ιστός του έχει ύψος 34 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.
Επί του παρόντος, το Belem πλέει με μικτό πλήρωμα 16 επαγγελματιών ναυτικών του εμπορικού ναυτικού.Μπορεί να μεταφέρει έως και 48 εκπαιδευόμενους. Αυτός είναι ο λόγος που οι ναυτικοί του Belem πρέπει να συνδυάζουν τις θαλάσσιες δεξιότητες και την παιδαγωγική.
Ο καπετάνιος είναι ο Aymeric Gibet και είναι από τη Νάντη της δυτικής Γαλλίας όπως και το Belem. Το τρικάταρτο πλοίο ναυπηγήθηκε στην το 1896 στην Βρετάνη . Γεννήθηκε λοιπόν την ίδια χρονιά με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μεταξύ 1896 και 1913, το Belem ήταν ένα εμπορικό πλοίο, που χρησιμοποιήθηκε κυρίως στο εμπόριο του κακάο, κυρίως για το σοκολατοποιία Menier μεταξύ Βραζιλίας και Νάντης .Το ιστιοφόρο μπορούσε να µεταφέρει 675 τόνους εμπορευμάτων.
Στη συνέχεια έφερε την αγγλική και μετά την ιταλική σημαία, εναλλάσσοντας τον χαρακτήρα του μεταξύ ιστιοπλοΐας και αναψυχής με ταξίδια ανά τον κόσμο, προτού γίνει εκπαιδευτικό πλοίο στη Βενετία.
Διατήρησε αυτή την αποστολή όταν αγοράστηκε το 1979 από την Union des Caisses d’Epargne, η οποία το πούλησε το 1981 στο Ίδρυμα Belem.
Το 1984 χαρακτηρίστηκε επίσημα ως εθνικό μνημείο. Ενώ είναι ένα εκπαιδευτικό πλοίο ανοιχτό σε όλους, ταξιδεύει στις θάλασσες και τους ωκεανούς πραγματοποιώντας ναυτικές παρελάσεις: ήταν παρόν τόσο στην εκατονταετηρίδα του Αγάλματος της Ελευθερίας (1987), όσο και στην 400η επέτειο της πόλης του Κεμπέκ (2008) και στο Διαμαντένιο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας Ελισάβετ (2012). Εκείνη τη χρονιά είχε ήδη προσκληθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
«Το Belem είναι μάρτυρας της ιστορίας μας επί τρεις αιώνες, έχει δυο δυο παγκόσμιους πολέμους, έναν σεισμό στην Ιαπωνία, μια πανδημία », αναφέρει ο καπετάνιος στο Presse Océan . «Αλλά, για πρώτη φορά, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν θα είναι ένας απλός μάρτυρας, αλλά ένας ενεργός παράγων στην ανθρώπινη ιστορία».
Ναυτική παρέλαση για την άφιξη στη Μασσαλία
Για την άφιξή του στη Μασσαλία, στις 8 Μαΐου, το Belem θα δικαιούται μια μεγαλειώδη συνοδεία αφού μια γιγάντια ναυτική παρέλαση, που θα μπορούσε να συγκεντρώσει έως και χίλια πλοία, θα συνοδεύσει το τρικάταρτο στην άφιξή του.
Για να αποφευχθεί η επισκίαση του Belem, τα παρόντα ιστιοφόρα δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν τα 41 μέτρα. Όλα τα σκάφη θα συναντηθούν το πρωί στο «βόρειο λιμάνι» της Μασσαλίας, απέναντι από τις εργατικές γειτονιές της δεύτερης πόλης της Γαλλίας και στη συνέχεια από τις 11 π.μ. θα ακολουθήσουν το Belem, το οποίο θα ταξιδέψει στο νότιο λιμάνι μέχρι το Goudes πριν επιστρέψει για να σταματήσετε μεταξύ των νησιών Frioul και του Παλιού Λιμανιού γύρω στις 3:30 μ.μ.
Στη συνέχεια, γύρω στις 7 το απόγευμα, το τρικάταρτο πλοίο θα μπει στο Παλιό Λιμάνι και η Ολυμπιακή φλόγα θα ξεκινήσει το ταξίδι της προς τη Γαλλία και τα υπερπόντια εδάφη.
Με πληροφορίες από France24