- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Κρίσιμες ώρες στη Μέση Ανατολή: Διπλωματικός «πυρετός» ενώ το Ισραήλ ζυγίζει την αντίδρασή του
Τα σενάρια αντεπίθεσης κατά του Ιράν
Ιράν - Ισραήλ: Κρίσιμες ώρες στη Μέση Ανατολή - Τα σενάρια αντεπίθεσης κατά του Ιράν
Την ώρα που το Ισραήλ ζυγίζει τον τρόπο και τον χρόνο της απάντησής του στο Ιράν, η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να αποτρέψει περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής. Αγωνιώδεις διπλωματικές προσπάθειες για αποφυγή κλιμάκωσης της σύγκρουσης λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Ώρα μηδέν στη Μέση Ανατολή και εκτάκτως συνεδρίασε χθες το Συμβόυλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ενώ εκτάκτως συνεδρίασαν και τα μέλη της G7 καταδικάζοντας ομόφωνα την επίθεση του Ιράν. Γρίφος η απάντηση του Ισραήλ μετά το Πολεμικό Συμβούλιο και τη μαραθώνια συνεδρίαση του επιτελείου του Νετανιάχου.
H έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας
«Ούτε η περιοχή, ούτε ο κόσμος αντέχουν κι άλλο πόλεμο», είπε στην εισήγηση με την οποία άρχισε η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ο Γενικός Γραμματέας του Αντόνιο Γκουτέρες αναφερόμενος στην άνευ προηγουμένου ιρανική επίθεση εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.
«Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου. Οι λαοί της περιοχής είναι αντιμέτωποι με αληθινό κίνδυνο πλήρους καταστροφικού πολέμου. Είναι ώρα να τον εξουδετερώσουμε και να αποκλιμακώσουμε. Είναι ώρα να δείξουμε τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», επέμεινε ο Αντόνιο Γκουτέρες. «Είναι ζωτικής σημασίας να αποφύγουμε κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείζονες στρατιωτικές συγκρούσεις σε πολλαπλά μέτωπα στη Μέση Ανατολή», είπε.
We have a shared responsibility to work for peace.
— António Guterres (@antonioguterres) April 14, 2024
Regional – and indeed global - peace and security are being undermined by the hour.
The world cannot afford more war.
My remarks to Sunday's emergency Security Council session: https://t.co/I3ry6m7YuU pic.twitter.com/sQeH5fi0ku
Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Το χρονικό και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Καταδίκασε την επίθεση που εξαπέλυσε το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, στην οποία είδε «σοβαρή κλιμάκωση» και ταυτόχρονα τον αεροπορικό βομβαρδισμό εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, υπενθυμίζοντας το «απαραβίαστο» των διπλωματικών εγκαταστάσεων.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, το Ιράν εξαπέλυσε το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή σμήνος «300 φονικών drones, βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ», επίθεση που αποκρούστηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της. Το Ισραήλ είναι «ορκισμένος εχθρός» από την ισλαμική επανάσταση του 1979 της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που δεν κρύβει πως θέλει την εξάλειψη του εβραϊκού κράτους. Ως τώρα, ωστόσο, η Τεχεράνη δεν είχε επιτεθεί ποτέ απευθείας στο Ισραήλ και οι δυο χώρες αναμετρώνταν μέσω τρίτων, ενδιάμεσων, όπως για παράδειγμα η λιβανική Χεζμπολά.
Η ιρανική επίθεση, που βαφτίστηκε «Έντιμη Υπόσχεση», αποτελούσε ανταπόδοση στον βομβαρδισμό της 1ης Απριλίου στο ιρανικό προξενείο στην πρωτεύουσα της Συρίας που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 16 άνθρωποι, ανάμεσά τους επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης. Το Ιράν κατηγόρησε για το πλήγμα το Ισραήλ, που ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει. Ο βομβαρδισμός έγινε έξι μήνες και πλέον αφότου ξέσπασε στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, που υποστηρίζεται από το Ιράν. Ο πόλεμος αυτός ανέβασε ακόμα περισσότερο το θερμόμετρο των εντάσεων ανάμεσα στις δυο χώρες.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε για ακόμη μια φορά «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση όλων των ομήρων που πήρε η Χαμάς όταν ο στρατιωτικός της βραχίονας προχώρησε σε έφοδο άνευ προηγουμένου εναντίον νότιων τομέων της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου. Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, ο οποίος υπέβαλε το αίτημα για την κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, αξίωσε το κορυφαίο όργανο του ΟΗΕ να προχωρήσει στην επιβολή «όλων των πιθανών κυρώσεων» σε βάρος του Ιράν.
«Το Συμβούλιο πρέπει να δράσει», είπε ο Γκιλάντ Ερντάν, αξιώνοντας ιδίως να «προχωρήσει στην επιβολή όλων των πιθανών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν προτού να είναι πολύ αργά». Το Ιράν «δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ασκήσει το δικαίωμά του στη νόμιμη άμυνα», υποστήριξε από τη δική του πλευρά ο πρεσβευτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί.
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας παρέλειψε το καθήκον του να διατηρήσει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» όταν δεν καταδίκασε τον βομβαρδισμό της 1ης Απριλίου εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό και «σε αυτές τις συνθήκες, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ασκήσει το δικαίωμά της στη νόμιμη άμυνα», τόνισε ο Ιρανός διπλωμάτης, διαβεβαιώνοντας πως η Τεχεράνη δεν επιδιώκει κλιμάκωση αλλά θα αντιδράσει δυναμικά σε «οποιαδήποτε απειλή ή επίθεση».
Το Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ
Η συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ ολοκληρώθηκε μετά από αρκετές ώρες διαβουλεύσεων, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στο NBC News.
Δεν υπήρξαν πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με το τι συζήτησε η ισραηλινή ηγεσία ή αν ελήφθησαν αποφάσεις.
Ένας αξιωματούχος είχε δηλώσει προηγουμένως στο NBC News ότι στη συνεδρίαση αυτή θα παρουσιάζονταν θέματα πολιτικής μετά το αντίποινα του Ιράν.
Ευκαιρία για στρατηγική συμμαχία κατά του Ιράν βλέπει το Ισραήλ
Το Ισραήλ έχει μία ευκαιρία να σχηματίσει στρατηγική συμμαχία κατά του Ιράν μετά την απώθηση της μαζικής επίθεσης με drones και πυραύλους, δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.
Η επίθεση απωθήθηκε από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες, δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Γκάλαντ.
«Εχουμε μία ευκαιρία να σχηματίσουμε μία στρατηγική συμμαχία κατά του σοβαρού κινδύνου που συνιστά το Ιράν που απειλεί να οπλίσει με πυρηνικά εκρηκτικά τους πυραύλους αυτούς, γεγονός που αποτελεί εξαιρετικά σοβαρή απειλή
Ταυτόχρονα, η Ουάσινγκτον δηλώνει ότι δεν επιθυμεί ούτε «κλιμάκωση» ούτε «διευρυμένο πόλεμο με το Ιράν».
Εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση από τη διεθνή κοινότητα
Tο Ισραήλ καλείται από τους δυτικούς συμμάχους να αποκλιμακώσει μια έντονα δύσκολη κατάσταση την Κυριακή και να κλείσει, τουλάχιστον προς το παρόν, ένα κεφάλαιο αβεβαιότητας και αντιπαράθεσης εβδομάδων που είχε ξεσπάσει από τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς.
Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε η έκτακτη τηλεδιάσκεψη των χωρών που μετέχουν στην Ομάδα της G7, με θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπως ανακοινώθηκε από την ιταλική κυβέρνηση η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της G7.
«Η κυβέρνησή μας καθιστά και πάλι σαφή την καταδίκη των επιθέσεων του Ιράν κατά του Ισραήλ», υπογράμμισε σε ανάρτησή της η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.
«Εκφράζουμε έντονη ανησυχία για την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε ώστε να μπορέσει να αποφευχθεί», πρόσθεσε η επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.
Εν τω μεταξύ, έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ συγκαλεί για την ερχόμενη Τρίτη 16 Απριλίου, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.
«Μετά τις ιρανικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ, συγκάλεσα έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, την Τρίτη. Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην αποκλιμάκωση και την ασφάλεια της περιοχής», ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα "Χ".
Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ έδειξε ότι είναι δυνατό και ότι μπορεί να υπερασπιστεί τη χώρα του απωθώντας την ιρανική επίθεση κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, μαζί με ισχυρούς συμμάχους.
"Το Ιράν έχει απομονωθεί με την επιθετική συμπεριφορά του με την οποία θέλει να αποσταθεροποιήσει όλη την περιοχή", δήλωσε. "Και οι ικανότητες του Ισραήλ είναι ισχυρές. Το Ισραήλ μπορεί να προστατέψει τη χώρα του".
Το Ιράν έφερε "συνειδητά" τη Μέση Ανατολή "στο χείλος του γκρεμού" μετά την εκτόξευση εκατοντάδων ρουκετών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων κατά του Ισραήλ, δήλωσε η Αναλένα Μπέρμποκ.
Το Ιράν "σχεδόν βύθισε μια ολόκληρη περιοχή στο χάος", επέμεινε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια σύντομης ομιλίας της στο Βερολίνο.
Η Μπέρμποκ κάλεσε το Ιράν να μην προβεί σε περαιτέρω επιθέσεις, μεταξύ άλλων μέσω αντιπροσώπων, καθώς μια περιφερειακή κλιμάκωση θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες. Κάλεσε επίσης "όλους τους παράγοντες στην περιοχή να ενεργήσουν 'με σύνεση', γιατί "ο φαύλος κύκλος της κλιμάκωσης πρέπει να σπάσει".
Παράλληλα ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κίνα, κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση μετά τα ιρανικά πλήγματα. "Δεν μπορούμε παρά να καλέσουμε όλους, και κυρίως το Ιράν, να μην συνεχίσουν σε αυτόν τον δρόμο", δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Ο καγκελάριος κατήγγειλε τη "σοβαρή κλιμάκωση" της έντασης στη Μέση Ανατολή και εξέφρασε την "αλληλεγγύη" του προς το Ισραήλ.
Η παρέμβαση του Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η Ουάσινγκτον θα εναντιωθεί σε οποιαδήποτε αντεπίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, έγραψε ο αμερικανικός ιστότοπος Axios επικαλούμενος πηγή του στον Λευκό Οίκο ενήμερη για το περιεχόμενο της συνομιλίας του αμερικανού προέδρου και του ισραηλινού πρωθυπουργού.
«Ο πρόεδρος (Τζο Μπάιντεν) υπήρξε σαφής: δεν θέλουμε κλιμάκωση. Δεν θέλουμε έναν διευρυμένο πόλεμο με το Ιράν. Θεωρώ ότι οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι σημαντικές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι στο NBC.
«Καταστήσαμε απολύτως σαφές σε όλες τις πλευρές, και στο Ιράν, τι θα κάνουμε (...) και σε ποιο σημείο λαμβάνουμε σοβαρά κάθε εν δυνάμει απειλή απέναντι στο προσωπικό μας» που σταθμεύει στην Μέση Ανατολή, δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες το βράδυ ότι οι αμερικανικές δυνάμεις συνέβαλαν στην κατάρριψη «σχεδόν όλων» των drones και των πυραύλων που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν κατά του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι διατύπωσε και πάλι την «ακλόνητη» υποστήριξή του προς το Ισραήλ.
«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τον Νετανιάχου, να τον συμβουλεύουμε», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να βοηθούν τους Ισραηλινούς να αμυνθούν».
«Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να διασφαλίσουμε ότι τα στρατεύματα, οι εγκαταστάσεις και τα πλοία μας στην περιοχή είναι επίσης προστατευμένα», τόνισε στο δίκτυο CBS ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.
Νέες προειδοποιήσεις από το Ιράν
Tο Ιράν κάλεσε το Ισραήλ να μην αντιδράσει στρατιωτικά στην πρωτοφανή επίθεση την οποία εξαπέλυσε στη διάρκεια την νύκτας και παρουσίασε ως δικαιολογημένη απάντηση στο πλήγμα που κατέστρεψε το προξενείο του στη Δαμασκό.
«Το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν», ανακοίνωσε η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ με μήνυμα που ανήρτησε τρεις ώρες μετά την έναρξη της ιρανικής επιχείρησης.
Iran warned Israel and the US of a 'much larger response' if there is any retaliation for its mass drone and missile attack on Israeli territory overnight https://t.co/u6OaSwy60J pic.twitter.com/Mm3hcSp62r
— Reuters (@Reuters) April 14, 2024
Ωστόσο παράλληλα προειδοποίησε πως, «αν το ισραηλινό καθεστώς διαπράξει νέο σφάλμα, η απάντηση του Ιράν θα είναι σημαντικά πιο σοβαρή».
Κανένας ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας δεν έκανε δηλώσεις στη διάρκεια της νύχτας για να δικαιολογήσει αυτή την πρώτη επίθεση που στοχοθέτησε άμεσα στο Ισραήλ μετά την επανάσταση του 1979 στο Ιράν.
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης, το επίλεκτο στρατιωτικό σώμα του καθεστώτος, οι οποίοι εξαπέλυσαν δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους προς την κατεύθυνση στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο ισραηλινό έδαφος.
Αυτή «η στρατιωτική ενέργεια του Ιράν αποτελεί απάντηση στην επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον των διπλωματικών γραφείων μας στη Δαμασκό», εξήγησε η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ. «Πραγματοποιήθηκε βάσει του άρθρου 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη θεμιτή άμυνα», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Καταδίκασαν ομόφωνα οι G7 την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ
«Με τους ηγέτες της G7, καταδικάσαμε ομόφωνα την πρωτοφανή επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ» ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης.
«Όλα τα μέλη πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Θα συνεχίσουμε όλες τις προσπάθειές μας για να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Ο τερματισμός της κρίσης στη Γάζα το συντομότερο δυνατό, κυρίως μέσω μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός, θα κάνει τη διαφορά.
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα», αναφέρει στην ανάρτησή του.
Σε γραπτή ανακοίνωση της ιταλικής προεδρία της ομάδας της G7, αναφέρεται ότι «στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης, μέσω τηλεδιάσκεψης «οι ηγέτες υιοθέτησαν κοινή δήλωση, στην οποία καταδικάζεται απερίφραστα η εκτόξευση ντρόουν και πυραύλων από το Ιράν και επαναλαμβάνεται η πλήρης υποστήριξη στη ασφάλειαςτου Ισραήλ».
Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «οι χώρες της ομάδας της G7 υπογράμμισαν την ανάγκη να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση και κάλεσαν τα εμπλεκόμενα μέρη να μην προχωρήσουν σε κινήσεις που θα είχαν ως στόχο την αύξηση της έντασης στην όλη περιοχή».
«Για τον σκοπό αυτό-καταλήγει η ανακοίνωση- οι G7 απηύθυναν έκκληση να τεθεί τέρμα στην κρίση στην Γάζα, μέσω του τερματισμού των εχθροπραξιών και της απελευθέρωσης των ομήρων από την Χαμάς» ενώ «εγγυήθηκαν την συνέχιση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό λαό».
Γιατί η απάντηση του Ισραήλ είναι αναπόφευκτη; - H ανάλυση του AFP
Το Ιράν έβαλε σε εφαρμογή την απειλή αντιποίνων κατά του Ισραήλ εξαπολύοντας εναντίον του επίθεση με drone το βράδυ του Σαββάτου.
Ομως οι δύο χώρες δεν πρόκειται να μείνουν εκεί, πιστεύουν οι αναλυτές που θεωρούν ότι η απάντηση του Ισραήλ κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας είναι αναπόφευκτη. Ομως, ισραηλινή επιχείρηση μπορεί να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την Μέση Ανατολή που βρίσκεται στο κατώφλι του χάους.
Γιατί θα απαντήσει το Ισραήλ;
Η σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ είναι συνήθης. Αλλά γίνεται μέσω τρίτων περιφερειακών παραγόντων, όπως η λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ. Για πρώτη φορά, η Ισλαμική Δημοκρατία εξαπολύει απευθείας επίθεση κατά της ισραηλινής επικράτειας με εκατοντάδες πυραύλους και drones που απογειώθηκαν από το ιρανικό έδαφος.
Ακόμη και αν σχεδόν το σύνολο των ιρανικών πληγμάτων ματαιώθηκε από τις δυνάμεις του Ισραήλ και των συμμάχων του, το γεγονός «επανακαθορίζει τις ισορροπίες» μεταξύ των δύο αντιπάλων, δηλώνει ο Stéphane Audrand, σύμβουλος ασφαλείας.
Ηδη, την 1η Απριλίου, ξεπεράστηκε μία κόκκινη γραμμή με την αποδιδόμενη στο Ισραήλ επίθεση κατά του ιρανικού προξενείου στην Δαμασκό.
Iran has launched drones toward Israel, an IDF spokesman says. The Israeli military says it's tracking the threat in airspace and the drones could take hours to reach Israel. Follow live updates. https://t.co/x5beX8Mu2h
— CNN (@CNN) April 13, 2024
«Ιστορικά, το Ισραήλ επιδεικνύει μηδενική ανοχή αν το έδαφός του πλήττεται από άλλο κράτος», τονίζει ο Stéphane Audrand που θεωρεί ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου «δεν μπορεί να μην αντιδράσει».
«Η ισραηλινή απάντηση θα δοθεί επί του ιρανικού εδάφους», γράφει στο Χ ο Tamir Hayman, πρώην αρχηγός των ισραηλινών στρατιωτικών υπηρεσιών Πληροφοριών που διευθύνει το Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ (INSS).
Το Ισραήλ θα πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν;
«Αν το Ισραήλ απαντήσει, αυτό θα γίνει σύμφωνα με τις ίδιες παραμέτρους: με στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όχι κατά του πληθυσμού, όχι κατά οικονομικών στόχων», λέει η αναλύτρια Sima Shine, πρώην πράκτορας της Μοσάντ που διευθύνει το πρόγραμμα για το Ιράν του INSS.
Για τον έλεγχο του κινδύνου κλιμάκωσης, «θα έπρεπε οι Ισραηλινοί να αρκεσθούν σε πλήγματα κατά συμβατικών στρατιωτικών στόχων, κατά των βάσεων από όπου εκτοξεύθηκαν οι πύραυλοι, κατά των εργοστασίων που κατασκευάζουν τα drones», σύμφωνα με τον Stéphane Audrand.
Αλλωστε, η ιρανική επίθεση φαίνεται ότι ήταν υπολογισμένη για την αποφυγή «πρόκλησης μεγάλου αριθμού θυμάτων στην ισραηλινή πλευρά», εκτιμά ο Menahem Merhavy, ειδικός για το Ιράν στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.
Οι Ιρανοί έπληξαν το Ισραήλ «κατά ελεγχόμενο τρόπο», κυρίως «για να μην λάβουν μία εξίσου βαριά απάντηση εκ μέρους του Ισραήλ που θα έθετε σε κίνδυνο του πυρηνικό τους πρόγραμμα», δηλώνει ο Χάσνι Αμπίντι του Κέντρου Μελετών και Ερευνας για το Αραβικό και Μεσογειακό Κόσμο της Γενεύης.
Με δεδομένο έναν ισραηλινό πρωθυπουργό απρόβλεπτο, που παίζει την πολιτική του επιβίωση επικεφαλής ενός κυβερνητικού συνασπισμού της δεξιάς και της ακροδεξιάς, υπάρχει ο κίνδυνος του υπερβολικού ενθουσιασμού με τα πυρηνικά, λέει ο Stéphane Audrand.
Ποιοι οι κίνδυνοι;
«Εάν το Ισραήλ απαντήσει υπερβολικά ενεργητικά, είναι πιθανόν να βρεθούμε σε μία κατάσταση κλιμάκωσης που μπορεί να διαχυθεί», προειδοποιεί ο Meir Litvak, διευθυντής του Κέντρου Ιρανικών Μελετών του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ. Αλλά, δεν είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να ανοίξει ένα νέο απευθείας μέτωπο με το Ιράν, την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο με την Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας.
Ακόμα περισσότερο που η ισραηλινή ηγεσία βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί σε διπλωματικό επίπεδο, ευρισκόμενη αντιμέτωπη με όλο και σφοδρότερες κριτικές στην διεθνή σκηνή για την ανθρωπιστική καταστροφή στην Λωρίδα της Γάζας.
Αυτές οι χώρες που επικρίνουν την διαχείριση του πολέμου στην Γάζα, με επικεφαλής την Ουάσινγκτον, συντάχθηκαν χθες απέναντι στο Ιράν, διαβεβαιώνοντας το Ισραήλ για την υποστήριξή τους, ενώ πολλές χώρες ανάμεσά τους, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιορδανία, υποστήριξαν στρατιωτικά την ισραηλινή άμυνα απέναντι στην ιρανική επίθεση.
Σε σημείο που «το Ισραήλ δεν μπορεί να απαντήσει χωρίς να συμβουλευθεί τους Αμερικανούς», θεωρεί η Sima Shine.
Και πριν απαντήσει, «δεν αρκεί να λάβει συμβουλή, αλλά να εξασφαλίσει την έγκριση της Ουάσινγκτον», δηλώνει ο Tamir Hayman.
«Ο χρόνος είναι με το μέρος μας, μπορούμε να σκεφτούμε, να σχεδιάσουμε και να ενεργήσουμε έξυπνα», έγραψε ο Hayman στο Χ. Και πιστεύει ότι «η χθεσινή επιτυχία στην άμυνα» επιτρέπει στο Ισραήλ να μην επιδείξει σπουδή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
α δύο τρίτα των Βρετανών υποστηρίζουν το σχέδιο
Με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία
Ακυρώσεις δρομολογίων και προβλήματα στα αεροδρόμια
Πού βρίσκονται οι συζητήσεις - Τι δηλώνει το Βρετανικό Μουσείο
Το όνομα του είχε προκαλέσει αντιδράσεις στους Ρεπουμπλικανούς
Διάγγελμα του με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις
Φανατισμένος οπαδός του παιχνιδιού ο μελλοντικός υπουργός των ΗΠΑ
Η κηδεία της μητέρας του είχε στοιχίσει 162 εκατ. λίρες
O βετεράνος του Παγκοσμίου Πολέμου έγινε γνωστός κατά την πρώτη καραντίνα
Tι αναφέρει για την Ουκρανία
Μια λίστα ώστε να καταλάβετε τι έχει να συμβεί από τις 20 Ιανουαρίου και μετά στις Ηνωμένες Πολιτείες
Στο στόχαστρο της αμερικανικής δικαιοσύνης - Φημίζεται για τη στενή σχέση του με τον πρωθυπουργό Μόντι
Το χρονικό του τροχαίου δυστυχήματος - «Ήταν 7 παιδιά μέσα στο αυτοκίνητο»
Στη χερσόνησο Ρέκιανες δεν είχε σημειωθεί καμιά ηφαιστειακή έκρηξη για οκτώ αιώνες, ως τον Μάρτιο του 2021.
Ποιος είναι ο αγοραστής της
Τα πρώην μέλη του διάσημου συγκροτήματος «επανενώθηκαν» για να τον αποχαιρετήσουν
Aφηγείται την ιστορία μιας νέας γυναίκας που απώλεσε τη δυνατότητα να μιλάει
Σε πορεία σύγκρουσης η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ με την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.