Κοσμος

Emile Hokayem: Το βάρος πέφτει τώρα στο Ισραήλ καθώς το Ιράν έκανε την κίνησή του

Tι αναφέρει ο διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Iron Dome: Πώς λειτουργεί το αντιπυραυλικό τείχος του Ισραήλ
Iron Dome: Πώς λειτουργεί το αντιπυραυλικό τείχος του Ισραήλ © ATEF SAFADI/ EPA

Emile Hokayem: Το βάρος πέφτει τώρα στο Ισραήλ καθώς το Ιράν έκανε την κίνησή του

Οι χθεσινοβραδινές επιθέσεις έδωσαν αρκετό υλικό το οποίο το Ιράν χρησιμοποίησε για την προπαγάνδα του, σημειώνει σε άρθρο του στο Financial Times, o Emile Hokayem, διευθυντής περιφερειακής ασφάλειας στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών ο οποίος στέκεται στο ενδεχόμενο μιας ισραηλινής απάντησης. 

Το βάρος πέφτει τώρα στο Ισραήλ. Η αντιαεροπορική του άμυνα απέδωσε καλά χθες το βράδυ, γεγονός που καθησύχασε τον πληθυσμό του και του χάρισε χρόνο για να σταθμίσει την απάντησή του. Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος υποσχέθηκε ήδη μία (απάντηση) «πρωτοφανών διαστάσεων».

Για τον Νετανιάχου, αυτό είναι μια καθαρή νίκη: η ιρανική επίθεση έχει κινητοποιήσει τη δυτική υποστήριξη μετά από εβδομάδες  κριτικής για την εκστρατεία στη Γάζα. Είναι πιθανό ο Νετανιάχου να πει στην Ουάσινγκτον: αν δεν μας αφήσετε να κυνηγήσουμε το Ιράν, αφήστε μας να εισβάλουμε στη Ράφα, τη νότια πόλη της Γάζας. Αλλά το Ισραήλ οφείλει αυτή την επιτυχία στην προειδοποίηση από το Ιράν και στη βοήθεια των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιορδανίας και άλλων αραβικών κρατών.

Η επιχείρηση αποκάλυψε την εξάρτηση της ασφάλειάς του από τους ίδιους τους εταίρους τους οποίους περιφρόνησε τους τελευταίους μήνες. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί έναν ευρύτερο πόλεμο και συνεχίζει να ανησυχεί για τους ελιγμούς του Νετανιάχου. Οι Άραβες ηγέτες εξακολουθούν να ανησυχούν περισσότερο για την ισραηλινή πολεμική συμπεριφορά βραχυπρόθεσμα παρά για την ιρανική. Γνωρίζουν ότι μια μαζική επίθεση σε ιρανικές εγκαταστάσεις διοίκησης και ελέγχου, στρατιωτικές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις θα αναγκάσει πιθανώς την Τεχεράνη και τους συμμάχους της να εγκαταλείψουν κάθε περιορισμό.

Θα ήταν επίσης λάθος να υποβαθμίσουμε την ιρανική επίθεση επειδή ήταν αναποτελεσματική. Το Ισραήλ δέχθηκε επίθεση από άλλο κράτος για πρώτη φορά από το 1991 και το Ιράν θα έχει πάρει μαθήματα από αυτό. Το Ιράν έχει επίσης δημιουργήσει ένα προηγούμενο ότι θα μπορούσε να απαντήσει άμεσα και όχι απαραίτητα μέσω πληρεξουσίων.

Η αποτρεπτική ισχύς των ΗΠΑ έχει επίσης υπονομευθεί: η δημόσια αποκάλυψη των πληροφοριών τους δεν κατάφερε να πείσει το Ιράν να μην προχωρήσει. Υποβαθμισμένοι σε όλα αυτά είναι οι Παλαιστίνιοι της Γάζας. Η επίθεση του Ιράν μπορεί κάλλιστα να σπρώξει τον πόλεμο εκεί, χαμηλά στην παγκόσμια ατζέντα, την ώρα που οι εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός και μεγαλύτερη ανθρωπιστική πρόσβαση κέρδιζαν έδαφος. Οι διαπραγματεύσεις για τους ισραηλινούς ομήρους, που βρίσκονται ήδη σε αδιέξοδο, είναι πιθανό να ανασταλούν για κάποιο χρονικό διάστημα. Όσο η Ουάσινγκτον αποσυνδέει την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα από την επικίνδυνη περιφερειακή δυναμική, τα πράγματα θα χειροτερεύουν.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.