Κοσμος

Αρχίζει η έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της G7 για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

«Καταδικάζουμε την επίθεση στο Ισραήλ» λέει η Μέλονι

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αρχίζει η έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της G7 για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Αρχίζει η έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της G7 για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή © EPA

Ιράν-Ισραήλ: Ξεκινά η τηλεδιάσκεψη των ηγετών της G7 - «Καταδικάζουμε την επίθεση στο Ισραήλ» λέει η Μέλονι

Ξεκινά αυτή την ώρα η τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών που μετέχουν στην Ομάδα της G7, με θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπως ανακοινώθηκε από την ιταλική κυβέρνηση η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της G7.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d0jsu9hsb7vd)

«Η κυβέρνησή μας καθιστά και πάλι σαφή την καταδίκη των επιθέσεων του Ιράν κατά του Ισραήλ», υπογράμμισε σε ανάρτησή της η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.

«Εκφράζουμε έντονη ανησυχία για την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε ώστε να μπορέσει να αποφευχθεί», πρόσθεσε η επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.

Συνέδριάζει το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ

Λίγες ώρες μετά τη νυχτερινή επίθεση που πραγματοποιήσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ με drones και πυραύλους, συνεδριάζει το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ για να αποφασίσουν πως θα απαντήσουν. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d0jtnuu191k1)

Στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένζαμιν Νετανιάχου φαίνεται πως βάζει φρένο για το ενδεχόμενος απάντησης στο Ιράν ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ο οποίος φέρεται να είπε στον Ισραηλινό ότι δεν θα τον στηρίξει σε μια ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράν.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d0jpguzyl0c1)

Ο Μπάιντεν βάζει φρένο σε επιθετικές κινήσεις του Ισραήλ - Δε θα το στηρίξει

Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο CNN αποκάλυψαν λεπτομέρειες από το περιεχόμενο της συνομιλίας του Μπένζαμιν Νετανιάχου με τον Τζο Μπάιντεν.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το CNN ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατέστησε σαφές στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε καμία επιθετική επιχείρηση κατά του Ιράν.

Την ίδια ώρα, ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες της συνομιλίας των Μπάιντεν-Νετανιάχου. Κατά τον ίδιο, ο Αμερικανός πρόεδρος  είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι το Ισραήλ θα πρέπει να θεωρήσει απόψε ότι κατέγραψε μια νίκη γιατί η τρέχουσα εκτίμηση των ΗΠΑ είναι ότι οι επιθέσεις του Ιράν ήταν σε μεγάλο βαθμό ανεπιτυχείς και έδειξαν την ανώτερη στρατιωτική ικανότητα του Ισραήλ.

Η εκτίμηση των ΗΠΑ απόψε ήταν ότι σχεδόν όλα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πύραυλοι - συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 100 βαλλιστικών πυραύλων - που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν είχαν αναχαιτιστεί. Κανένας πύραυλος κρουζ δεν είχε αντίκτυπο, είπε ο αξιωματούχος, και δεν χτυπήθηκε τίποτα «αξίας».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d0jrp1b79tf5)

Ανάλυση BBC: Πώς θα απαντήσει το Ισραήλ στο Ιράν;

Ο στρατός του Ισραήλ και το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο συζητούν ακριβώς αυτό. Οι πιο πιθανοί στόχοι θα είναι οι ιρανικές βάσεις που εκτόξευσαν αυτούς τους πυραύλους.

Αλλά το Ισραήλ θα μπορούσε κάλλιστα να αποφασίσει να προχωρήσει παραπέρα και να πλήξει μεγάλες ιρανικές στρατιωτικές βάσεις και κέντρα εκπαίδευσης του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν σε όλη τη χώρα, προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες καθώς και υλικές ζημιές. Το Ιράν τότε, αναμφίβολα, θα απαντούσε και πάλι, όπως έχει ορκιστεί να κάνει. Έτσι, βρισκόμαστε τώρα στο «μεσαίο σκαλοπάτι», όπως λέγεται, μιας πολύ επικίνδυνης κλιμάκωσης.

Οι κυβερνήσεις στη Μέση Ανατολή «κρατούν την ανάσα τους» καθώς περιμένουν να δουν την έκταση και τη σφοδρότητα της απάντησης του Ισραήλ.

Η Δρ Lina Khatib, συνεργάτης του Chatham House, δήλωσε στο BBC Radio 5 Live ότι η επίθεση «είχε στόχο να είναι ένα είδος θεάματος που το Ιράν ήθελε να παρακολουθήσει ο κόσμος».

Η Δρ Khatib, η οποία βρίσκεται επί του παρόντος στο Λίβανο, δήλωσε ότι η επίθεση στην πραγματικότητα «ήταν αρκετά περιορισμένη». Αναφέρθηκε επίσης στην ανακοίνωση του Ιράν, πριν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη φτάσουν στους στόχους τους στο Ισραήλ.

«Αυτό λοιπόν δείχνει ότι το Ιράν ήθελε απλώς να στείλει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα, για να σώσει τα προσχήματα, ώστε να θεωρηθεί ότι απάντησε άμεσα στο Ισραήλ, αλλά ταυτόχρονα σίγουρα δεν θέλει να κλιμακωθεί περαιτέρω η κατάσταση.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d0jrgpa6og41)

Ιράν: «Λήξαν το θέμα - Πιο σοβαρή απάντηση αν το Ισραήλ διαπράξει νέο σφάλμα»

Tο Ιράν κάλεσε το Ισραήλ να μην αντιδράσει στρατιωτικά στην πρωτοφανή επίθεση την οποία εξαπέλυσε στη διάρκεια την νύκτας και παρουσίασε ως δικαιολογημένη απάντηση στο πλήγμα που κατέστρεψε το προξενείο του στη Δαμασκό.

«Το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν», ανακοίνωσε η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ με μήνυμα που ανήρτησε τρεις ώρες μετά την έναρξη της ιρανικής επιχείρησης.

Ωστόσο παράλληλα προειδοποίησε πως, «αν το ισραηλινό καθεστώς διαπράξει νέο σφάλμα, η απάντηση του Ιράν θα είναι σημαντικά πιο σοβαρή».

Κανένας ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας δεν έκανε δηλώσεις στη διάρκεια της νύχτας για να δικαιολογήσει αυτή την πρώτη επίθεση που στοχοθέτησε άμεσα στο Ισραήλ μετά την επανάσταση του 1979 στο Ιράν.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d0jlt4xrrzux)

Επίθεση - απάντηση του Ιράν στο Ισραήλ

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης, τον ιδεολογικό στρατό του καθεστώτος, οι οποίοι εξαπέλυσαν δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους προς την κατεύθυνση στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο ισραηλινό έδαφος.

Αυτή «η στρατιωτική ενέργεια του Ιράν αποτελεί απάντηση στην επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον των διπλωματικών γραφείων μας στη Δαμασκό», εξήγησε η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ.

«Πραγματοποιήθηκε βάσει του άρθρου 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη θεμιτή άμυνα», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ ως «τιμωρία» 

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες, οι ιρανικές αρχές είχαν δηλώσει τη βούλησή τους να «τιμωρήσουν» το Ισραήλ μετά το θάνατο επτά Φρουρών της Επανάστασης, μεταξύ των οποίων δύο στρατηγοί της Δύναμης Κοντς, κατά την καταστροφή του ιρανικού προξενείου στη Συρία την 1η Απριλίου από πλήγμα που αποδίδεται στο Ισραήλ.

«Θα δοθεί ένα χαστούκι» στο Ισραήλ, είχε προειδοποιήσει έτσι ο ανώτατος ηγέτης αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Από την επανάσταση του 1979, η Ισλαμική Δημοκρατία είναι ο ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ, την καταστροφή του οποίου ζητάει για να δημιουργηθεί στη θέση του ένα παλαιστινιακό κράτος. Ωστόσο μέχρι τώρα η Τεχεράνη δεν είχε επιτεθεί μετωπικά, προτιμώντας να υποστηρίζει τις ενέργειες άλλων μελών του «άξονα της αντίστασης», μεταξύ των οποίων η λιβανική Χεζμπολάχ και οι υεμενίτες αντάρτες Χούθι, μετά την έναρξη του πολέμου στη λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου ανάμεσα στο Ισραήλ και την παλαιστινιακή Χαμάς.

Μερικές ώρες πριν από τα πλήγματα, το Ιράν κατέλαβε χθες, Σάββατο, στα ύδατα του Κόλπου ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με 25μελές πλήρωμα, το οποίο κατηγόρησε ότι «συνδέεται» με το Ισραήλ. «Μια ενέργεια πειρατείας», σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.