Κοσμος

«Ώστε εσύ είσαι. Πάρε»: Ο Σαλμάν Ρουσντί περιγράφει τη στιγμή που τον μαχαίρωσαν

33 χρόνια μετά την παρακίνηση του Αγιατολάχ του Ιράν για δολοφονία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαλμάν Ρούσντι: Η πρώτη δημόσια εμφάνισή του βρετανού συγγραφέα, εννέα μήνες μετά την επίθεση που δέχτηκε - Το μήνυμά του για την ελευθερία έκφρασης.
Ο βρετανός συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι © EPA/Sarah Yenesel

Σαλμάν Ρουσντί: Περιγράφει τη στιγμή που τον μαχαίρωσαν - Η πρώτη συνέντευξη μετά την επίθεση

Ο Σαλμάν Ρουσντί είπε ότι η πρώτη του σκέψη όταν είδε τον άνθρωπο που θα τον μαχαίρωνε στη σκηνή τον Αύγουστο του 2022 ήταν: «Ώστε εσύ είσαι..Πάρε».

Σαλμάν Ρουσντί: Η περιγραφή της επίθεσης

«Ένιωσα σαν κάτι να βγαίνει από το μακρινό παρελθόν και να προσπαθεί να με σύρει πίσω στο χρόνο, αν θέλετε, πίσω σε αυτό το μακρινό παρελθόν, προκειμένου να με σκοτώσει», δήλωσε ο γεννημένος στην Ινδία Βρετανοαμερικανός συγγραφέας. 

Ο Ρουσντί επρόκειτο να δώσει μια ομιλία στο ίδρυμα Chautauqua στην πολιτεία της Νέας Υόρκης στις 12 Αυγούστου 2022, όταν ένας άνδρας όρμησε στη σκηνή και τον μαχαίρωσε περίπου 10 φορές.

«Καθόμουν στα δεξιά της σκηνής», δήλωσε, διαβάζοντας από τα επερχόμενα απομνημονεύματά του για την επίθεση, με τίτλο "Μαχαίρι: Διαλογισμοί μετά από μια απόπειρα δολοφονίας¨. "Τότε, είδα τον άνδρα με τα μαύρα να τρέχει προς το μέρος μου στη δεξιά πλευρά του χώρου των καθισμάτων. Μαύρα ρούχα, μαύρη μάσκα στο πρόσωπο. Ερχόταν δυνατά και χαμηλά. Ένας οκλαδόν πύραυλος. Ομολογώ ότι μερικές φορές είχα φανταστεί τον δολοφόνο μου να σηκώνεται σε κάποιο δημόσιο φόρουμ και να έρχεται για μένα με αυτόν ακριβώς τον τρόπο. Έτσι, η πρώτη μου σκέψη όταν είδα αυτή τη δολοφονική μορφή να ορμάει προς το μέρος μου ήταν: "Ώστε εσύ είσαι. Πάρε"».

Σαλμάν Ρουσντί: Τι τον έσωσε

Μετά την επίθεση, ο Ρουσντί παρέμεινε στο νοσοκομείο για έξι εβδομάδες. Έχασε την όρασή του από το ένα μάτι και την αίσθηση σε μερικά δάχτυλα. «Ένας από τους χειρουργούς που μου έσωσαν τη ζωή μου, μου είπε: 'Πρώτα ήσουν πολύ άτυχος και μετά ήσουν πολύ τυχερός'. Είπα, 'Ποια είναι η τύχη;' και μου είπε 'Λοιπόν, ο άνθρωπος που σου επιτέθηκε δεν είχε ιδέα πώς να σκοτώσει έναν με μαχαίρι'», εξήγησε στην πρώτη συνέντευξη μετά την επίθεση. 

Η επίθεση έγινε 33 χρόνια μετά την έκδοση φετφά από τον τότε ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, που ζητούσε τον θάνατο του Ρουσντί μετά τη δημοσίευση του βιβλίου «Σατανικοί στίχοι».

Ο δράστης Χάντι Ματάρ δήλωσε αθώος στις κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας δευτέρου βαθμού και επίθεση δευτέρου βαθμού. Κρατείται χωρίς εγγύηση από τη σύλληψή του αμέσως μετά την επίθεση. Τον Ιανουάριο, η δίκη του Ματάρ αναβλήθηκε λόγω των επικείμενων απομνημονευμάτων του, τα οποία αναμένεται να δημοσιευθούν την Τρίτη. 

Salman Rushdie: Knife I Sunday on 60 Minutes

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.