Κοσμος

Στρατηγός David Petraeus: Η Ρωσία δε θα σταματήσει στην Ουκρανία, Μολδαβία και Λιθουανία ίσως είναι οι επόμενες

Tι είπε για τα ελληνοτουρκικά

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

David Petraeus: Η Ρωσία δε θα σταματήσει στην Ουκρανία - Οι εκτιμήσεις του στρατηγού

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη ρωσική επιθετικότητα έκρουσε ο David Petraeus, του Ινστιτούτου KKR, ένας από τους σημαντικότερους στρατηγούς των ΗΠΑ και πρώην επικεφαλής της CIA σε συζήτηση με τον Αθανάσιο Έλλις, Editor in Chief, Kathimerini English Edition, κατά την τρίτη ημέρα του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς, 10- 13 Απριλίου, και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Petraeus: Το νομοσχέδιο για την βοήθεια στην Ουκρανία

Ο παρασημοφορεμένος στρατηγός παραδέχτηκε ότι τα πράγματα στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή είναι δύσκολα και τόνισε ότι η συνέχεια του πολέμου εξαρτάται από τη συνέχιση της αμερικανικής βοήθειας. Όπως είπε «έχει καθυστερήσει πολύ η έγκριση από το Κογκρέσο, παρότι υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία, υπάρχει μεγάλη πλειοψηφία» και πρόσθεσε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στις ισορροπίες στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, όμως εκτίμησε ότι «την επόμενη εβδομάδα ότι θα περάσει» το σχετικό νομοσχέδιο.

Ο κ. David Petraeus ανέλυσε τους παράγοντες που θα καθορίσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως τη μείωση του ορίου ηλικίας για στρατεύσιμους στην Ουκρανία - αυτή τη στιγμή ο μέσος όρος των στρατιωτών είναι 40 - τη συνέχιση της στήριξης των Ευρωπαίων - φέτος οι Ευρωπαίοι κάνουν περισσότερα από τους Ευρωπαίους και άλλα. Είπε ότι το Κίεβο δεν κατάφερε αυτά που θα θέλαμε στην αντεπίθεση το περασμένο καλοκαίρι, αλλά κατάφεραν να καταστρέψουν το 30% του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα που δεν μπορεί να αντικατασταθεί - και ταυτόχρονα ο ρωσικός στόλος ουσιαστικά εγκατέλειψε το λιμάνι της Σεβαστούπολης.

Βέβαια, όπως είπε, οι Ρώσοι έχουν βελτιώσει την άμυνά τους, αλλά εμείς πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα νικήσει - πρέπει να συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε έως ότου αλλάξει η δυναμική του πολέμου. «Ο ηγέτης του Κρεμλίνου προσπαθεί να αναστήσει τη ρωσική αυτοκρατορία» και πρόσθεσε ότι είναι πολύ περήφανος που η Ρωσία του έχει επιβάλει κυρώσεις.

Όσον αφορά τις σχέσεις Ρωσίας - Κίνας, απάντησε ότι ακόμα και πριν την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία ήταν κοντά στην Κίνα - και φυσικά και με ανησυχεί αυτό, αφού η Κίνα και η Βόρεια Κορέα παρέχουν πυρομαχικά στη Μόσχα.

Petraeus: Τι θα ακολουθεί μετά

Ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι το να καταλήξει η Ρωσία με ένα μέρος της Ουκρανίας είναι μία πιθανότητα. Ωστόσο, εκτίμησε ότι "η Ρωσία δε θα σταματήσει στην Ουκρανία. Η Μολδαβία είναι η επόμενη, ίσως και η Λιθουανία, πρόσφατα σε ομιλία του ο Πούτιν την ανέφερε 40 φορές".

Ερωτηθείς για το αν περιμένει επίθεση του Ιράν τις επόμενες 48 ώρες, απάντησε ότι φυσικά υπάρχει η ανησυχία, η Τεχεράνη θέλει να απαντήσει στην επίθεση στην Ιρανική Πρεσβεία, όμως τόνισε ότι «δεν πιστεύω ότι το Ιράν θέλει όντως να εμπλακεί στη Γάζα». Το Ιράν δε θέλει να διακινδυνεύσει την παραγωγή πετρελαίου, γιατί από αυτό ζει, εξήγησε.

Όσον αφορά τη Γάζα, είπε ότι συμφωνεί ότι δεν πρέπει να κυβερνήσει ξανά η Χαμάς τη Γάζα, να επιστρέψουν οι όμηροι, ωστόσο πρέπει να δεσμευτούμε έναντι των Παλαιστινίων για καλύτερες συνθήκες ζωής στο μέλλον.

Ερωτηθείς για το πόσο αξιόπιστος σύμμαχος είναι η Τουρκία, απάντησε ότι η σχέση Τουρκίας - ΝΑΤΟ είναι περίπλοκη. Εργαζόμαστε στη σχέση μας με την Τουρκία, είναι πολλά τα θέματα στα οποία εργαζόμαστε, θέλει υπομονή. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια στη σχέση Ελλάδας - Τουρκίας και είπε χαρακτηριστικά, «με ρώτησαν πρόσφατα για την Τουρκία που παίρνει τα F-16 και τους απάντησα ότι η Ελλάδα παίρνει τα F-35».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ