Κοσμος

Οι σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες πιέζουν για περισσότερη στήριξη της Ουκρανίας

Την ώρα που ο Ζελένσκι επέκρινε την Γερμανία για τους πυραύλους Taurus

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι
© EPA / TOMS KALNINS

Ουκρανία: Οι χώρες της βόρειας Ευρώπης και της Βαλτικής τάσσονται υπέρ ενός αυξημένου ρόλου για το ΝΑΤΟ

Οι βορειοευρωπαϊκές χώρες και οι χώρες της Βαλτικής τάσσονται υπέρ ενός αυξημένου ρόλου για το ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά την παροχή βοήθειας προς την Ουκρανία στον πόλεμό της με τη Ρωσία και στηρίζουν τις φιλοδοξίες της χώρας να ενταχθεί στην ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ.

«Στηρίζουμε έναν αυξημένο ρόλο για το ΝΑΤΟ στην παροχή βοήθειας που σχετίζεται με την ασφάλεια στην Ουκρανία και τον συντονισμό στρατιωτικής στήριξης και εξοπλισμού», δήλωσε ο Μπίλστρομ ύστερα από τη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών και άλλων αξιωματούχων από τις χώρες αυτές.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι 8 αυτές χώρες από την περιοχή της βόρειας Ευρώπης και της Βαλτικής, κατά τη συνάντηση που έγινε στην νήσο Γκότλαντ της Σουηδίας, συμφώνησαν να συστήσουν ομάδα ειδικών που θα βοηθήσει να υποστηριχθούν οι προσπάθειες της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αυτό προσφέρει μια ευκαιρία να διευκολυνθεί η πορεία της Ουκρανίας προς ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια», δήλωσε ο Μπίλστρομ.

Ζελένσκι: Πυρά κατά Σολτς για τη μη αποστολή των Taurus

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την ίδια ώρα, επέκρινε τους δυτικούς συμμάχους για τις καθυστερήσεις στην παράδοση στρατιωτικής βοήθειας ή και στην άρνηση παροχής συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων, όπως συμβαίνει με τη Γερμανία και τους πυραύλους Taurus. Παραδέχτηκε επίσης πως η κατάσταση στο πεδίο των μαχών για την Ουκρανία είναι δύσκολη και οι ουκρανικές δυνάμεις δέχονται «σημαντική πίεση».

«Απ’ ό,τι καταλαβαίνω, ο καγκελάριος πιστεύει ότι, καθώς είναι εκπρόσωπος ενός μη πυρηνικού κράτους, αυτό είναι το μόνο όπλο που διαθέτει η Γερμανία, είναι το πιο ισχυρό», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τους πυραύλους Taurus σε συνέντευξή του στην Axel Springer.

«Μοιράστηκε μαζί μου μηνύματα που έλεγαν ότι δεν μπορεί να αφήσει τη χώρα του χωρίς ένα τόσο ισχυρό όπλο», πρόσθεσε. Η κυβέρνηση της Γερμανίας, ωστόσο, παρουσιάζει στο κοινό της μια εντελώς διαφορετική λογική για τη μη αποστολή των όπλων.

Ο λόγος που δε στέλνει Taurus ο Σολτς στο Κίεβο

Ο Σολτς αρνείται σταθερά να στείλει πυραύλους Taurus στην Ουκρανία, λέγοντας σε δημόσιες δηλώσεις του ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση του πολέμου και θα μπορούσε ακόμη και να παρασύρει τη Γερμανία σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία. Οι Ουκρανοί θέλουν τους γερμανικούς πυραύλους Taurus, οι οποίοι έχουν βεληνεκές περίπου 500 χιλιομέτρων και φέρουν ισχυρή πολεμική κεφαλή, για να πλήξουν στόχους βαθιά πίσω από τις γραμμές του μετώπου, όπως η γέφυρα του Κερτς που συνδέει τη Ρωσία με την κατεχόμενη Κριμαία. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.