Κοσμος

Έκκληση Γιόχανσον: «Αν αποτύχει το σύμφωνο για τη μετανάστευση θα έχουμε αποτύχει όλοι»

Kρίσιμη ψηφοφορία στο ευρωκοινοβούλιο

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΕΕ: Δραματική έκκληση της Επιτρόπου Γιόχανσον πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Έκκληση στους ευρωβουλευτές να εγκρίνουν το νομοθετικό πακέτο για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, απηύθυνε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και λίγο πριν από μια κρίσιμη και αβέβαιη ψηφοφορία.

Μαργαρίτης Σχοινάς και Ίλβα Γιόχανσον κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ © EPA/Olivier Hoslet

Γιόχανσον: «Αν αποτύχει το σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, θα έχουμε αποτύχει όλοι»

«Αν αποτύχει το σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, θα έχουμε αποτύχει όλοι», ανέφερε η Ίλβα Γιόχανσον, τονίζοντας ότι το Σύμφωνο αυτό έχει γραφεί σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες. «Σας ζητώ να κάνετε αυτό το βήμα και να το ψηφίσετε», είπε, προσθέτοντας: «Έχουμε αυτή την ευκαιρία και θα πρέπει να την αδράξουμε».

Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας του ΕΚ, πριν από την κρίσιμη και αβέβαιη ψηφοφορία δέκα νομοθετικών κειμένων για τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, η Ίλβα Γιόχανσον προειδοποίησε:

«Γνωρίζουμε ότι η ψηφοφορία αυτή θα έχει ένα οριακό αποτέλεσμα, είναι όμως μια στιγμή που δεν θα επιστρέψει. Μη λησμονείτε ότι το βλέμμα των ψηφοφόρων είναι στραμμένο πάνω μας».

 Όπως είπε, στην ΕΕ εργάζονται όλοι εδώ και περίπου οχτώ χρόνια για το θέμα αυτό, πολύ πριν, δηλαδή, από τον Σεπτέμβρη του 2020, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε την ολοκληρωμένη πρότασή της.

Η Ίλβα Γιόχανσον ευχαρίστησε όλους τους συννομοθέτες που βοήθησαν στη βελτίωση αυτής της πρότασης, καθώς επίσης και τις πολιτικές ομάδες του ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και των Φιλελευθέρων που τη στηρίζουν.

«Η συμφωνία που έχουμε μπροστά μας στο τραπέζι δείχνει ότι η Ευρώπη μπορεί να παραδώσει αυτά που υποσχέθηκε στους πολίτες», είπε η Γιόχανσον απευθυνόμενη στους ευρωβουλευτές: «τώρα η απόφαση είναι στα δικά σας χέρια. Είναι μια απόφαση για όλα ή τίποτα. Είτε θα περάσουν όλα τα θέματα, είτε κανένα».

Συνεχίζοντας, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων εξήγησε ότι τίθεται σε ψηφοφορία μια συνολική ευρωπαϊκή προσέγγιση για τη μετανάστευση και το άσυλο, με κοινές διαδικασίες, με κοινούς ελέγχους στα σύνορα, με πιο γρήγορες επιστροφές σε όσους δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν, με δηλωμένη την πρόθεση να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι, με ξεκάθαρους κανόνες, με ισχυρή επιτήρηση στα σύνορα και για πρώτη φορά, με υποχρεωτική αλληλεγγύη.

«Η υποστήριξη στα κράτη-μέλη που υφίστανται πίεση, πλέον δεν θα είναι σε εθελοντική βάση», είπε η Γιόχανσον και κατέληξε λέγοντας: «Τώρα είναι η δική σας στιγμή, εσείς είστε οι νομοθέτες, οι πολίτες μας έχουν το βλέμμα στραμμένο σε εσάς». Πρόσθεσε, τέλος: «Αν αποτύχει το σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο θα έχουμε αποτύχει όλοι».

Σχοινάς: H καταψήφιση του συμφώνου είναι ψήφος κατά της Ευρώπης των λύσεων

Η καταψήφιση του Συμφώνου για το Μεταναστευτικό και το Άσυλο είναι ψήφος κατά της Ευρώπης των λύσεων τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές οι οποίοι αναμένεται να ψηφίσουν στις 18:00 (ώρα Ελλάδας).

«Είναι σημαντική ώρα ευθύνης» διεμήνυσε προσθέτοντας ότι «αυτή είναι η στιγμή της αλήθειας. Η τελειότητα είναι πάντα ο εχθρός της προόδου. Το Σύμφωνο που έχετε μπροστά σας δεν ξαναχτίζει τον Παρθενώνα. Ποτέ δεν το ισχυριστήκαμε, αλλά σημειώνουμε απτή βελτίωση μετά από πολλά χρόνια αποτυχιών».

Όπως σημείωσε, η ψήφος υπέρ του Συμφώνου οδηγεί στο «να ανοίξει η πόρτα σε ένα νέο σπίτι που θα βασίζεται στον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της αξιοπρέπειας και των αξιών που εκπροσωπούμε, όχι μια Ευρώπη φρούριο, αλλά το καλά φυλαγμένο σπίτι με πιο ασφαλή εξωτερικά σύνορα και σαφείς κανόνες σχετικά με το ποιος δικαιούται να εισέλθει».

Παράλληλα, ο Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε ότι με την εφαρμογή του Συμφώνου, όσοι δεν έχουν νόμιμα δικαιώματα να βρίσκονται υπό την προστασία μας θα πρέπει να επιστραφούν στις χώρες προέλευσης με ταχύτητα και αξιοπρέπεια.