Κοσμος

Kίνα για Ταϊβάν: Tίποτα δεν θα εμποδίσει την επανένωση

Mε αφορμή την επίσκεψη του πρώην προέδρου της νήσου στο Πεκίνο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
untitled_design_-_2024-04-10t173251_575

Kίνα για Ταϊβάν: Tίποτα δεν θα εμποδίσει την επανένωση - Επίσκεψη του πρώην προέδρου στο Πεκίνο

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε την Τετάρτη στον πρώην πρόεδρο της Ταϊβάν Μα Γινγκ-τζέου ότι τα εξωτερικά εμπόδια δεν μπορούν να σταματήσουν την «οικογενειακή επανένωση» μεταξύ των δύο πλευρών του στενού της Ταϊβάν και ότι δεν υπάρχουν θέματα που δεν μπορούν να συζητηθούν.

Από τότε που η ηττημένη κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κίνας κατέφυγε στην Ταϊβάν το 1949, αφού έχασε τον εμφύλιο πόλεμο από τους κομμουνιστές του Μάο Τσετούνγκ, κανένας εν ενεργεία ηγέτης της Ταϊβάν δεν έχει επισκεφθεί την Κίνα.

Ο Μα, πρόεδρος από το 2008 έως το 2016, έγινε πέρυσι ο πρώτος πρώην ηγέτης της Ταϊβάν που επισκέφθηκε την Κίνα και τώρα πραγματοποιεί το δεύτερο ταξίδι του στη χώρα, σε μια εποχή που σιγοβράζει η στρατιωτική ένταση στην άλλη πλευρά του πορθμού. Ο Μα αναμενόταν ευρέως να συναντηθεί με τον Σι αυτή τη φορά, αφού συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Σι στη Σιγκαπούρη στα τέλη του 2015 για μια σύνοδο κορυφής ορόσημο λίγο πριν κερδίσει τις εκλογές η σημερινή πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν.

Συναντώντας τον Μα στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού του Πεκίνου, όπου οι ξένοι ηγέτες συνήθως συνομιλούν με κορυφαίους Κινέζους αξιωματούχους, ο Σι δήλωσε ότι οι άνθρωποι και στις δύο πλευρές του στενού είναι Κινέζοι.

«Η εξωτερική παρέμβαση δεν μπορεί να σταματήσει την ιστορική τάση επανένωσης της χώρας και της οικογένειας», δήλωσε ο Σι, σε σχόλια που μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης της Ταϊβάν.

Ο Σι δεν διευκρίνισε λεπτομέρειες, αλλά στην κινεζική ορολογία η αναφορά σε εξωτερική παρέμβαση για την Ταϊβάν στοχεύει γενικά στην υποστήριξη που λαμβάνει η Ταϊπέι από δυτικές χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ιδίως στις πωλήσεις όπλων που εξοργίζουν το Πεκίνο.

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.