Κοσμος

Αποσύρει αρχαία ελληνικά αγγεία από δημοπρασία o οίκος Christie's

Επιβαρυντικά στοιχεία εντόπισε Έλληνας αρχαιολόγος

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Christie's: Αποσύρει ελληνικά αγγεία από δημοπρασία μετά από έρευνα Έλληνα 

Ο οίκος Christie's απέσυρε τέσσερα αρχαία ελληνικά αγγεία από τη δημοπρασία της Τρίτης, αφού κορυφαίος αρχαιολόγος ανακάλυψε ότι καθένα από αυτά συνδέεται με καταδικασμένο έμπορο αρχαιοτήτων.

Ο δρ. Χρήστος Τσιρογιάννης λέκτορας αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και ειδικός σε θέματα λεηλατημένων αρχαιοτήτων και δικτύων διακίνησης, δήλωσε στον Guardian ότι τα επιβαρυντικά στοιχεία βρίσκονταν μέσα στην αλληλογραφία του ίδιου του οίκου δημοπρασιών με τον έμπορο, η οποία κατασχέθηκε από την αστυνομία.

Ο ίδιος επέκρινε τον οίκο Christie's επειδή δεν αποκάλυψε ότι τα αντικείμενα, που είχαν προγραμματιστεί να βρίσκονται στη δημοπρασία του στις 9 Απριλίου στη Νέα Υόρκη, θα μπορούσαν να εντοπιστούν στον Gianfranco Becchina, ο οποίος καταδικάστηκε το 2011 για παράνομη εμπορία αρχαιοτήτων.

Ο ίδιος είπε ότι, ενώ ο κατάλογος του οίκου Christie's ανέφερε ότι είχε πουλήσει τρία από τα αντικείμενα στη δημοπρασία του 1979 στη Γενεύη, είχε παραλείψει το γεγονός ότι είχαν παραδοθεί στον οίκο δημοπρασιών από τον Becchina. 

Christie's: Τα αντικείμενα που αποσύρθηκαν

Οι αμφισβητούμενες αρχαιότητες περιλαμβάνουν ένα αττικό κύπελλο, διακοσμημένο με πολεμιστές και άλλες μορφές, από το 570-560 π.Χ. περίπου. Είχε εκτιμηθεί ότι θα έπιανε 15.000 έως 20.000 δολάρια στη δημοπρασία «Αρχαία ελληνικά αγγεία από τη συλλογή Zimmermann», αλλά τώρα έχει εξαφανιστεί από την ηλεκτρονική σελίδα.

Ο κατάλογος του Christie's σημειώνει: «Τα αρχαία ελληνικά αγγεία που συνέλεξε ο Dr. Manfred Zimmermann (1935-2011) συγκαταλέγονται μεταξύ των καλύτερων ιδιωτικών συλλογών του είδους τους που συγκεντρώθηκαν στα τέλη του 20ού-αρχές του 21ου αιώνα».

Άλλες αμφισβητούμενες αρχαιότητες περιελάμβαναν το Lot 3, το καπάκι μιας φιάλης διακοσμημένης με σφίγγες, περίπου 570-550 π.Χ., που εκτιμάται στα 8.000 με 12.000 δολάρια, και το Lot 10, μια υδρία ή γλάστρα με τον Διόνυσο με ένα κέρας, περίπου 530-520 π.Χ., που εκτιμάται στα 7.000 με 9.000 δολάρια.

Τα τελευταία 18 χρόνια, ο δρ. Τσιρογιάννης έχει εντοπίσει περισσότερες από 1.700 λεηλατημένες αρχαιότητες μέσα σε οίκους δημοπρασιών, γκαλερί, μουσεία και ιδιωτικές συλλογές, ενημερώνοντας την Ιντερπόλ και άλλες αστυνομικές δυνάμεις. Αν και εδρεύει στο Κέιμπριτζ, είναι επικεφαλής της έρευνας για την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων για την έδρα της Unesco για τις απειλές κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα, Ελλάδα.

Christie's: Ερωτηματικό αν γνώριζε ο οίκος

Ο δρ. Τσιρογιάννης δήλωσε ότι τα έγγραφα που αφορούσαν την πώληση του 1979 από τον οίκο Christie's βρίσκονταν στο αρχείο του Becchina που κατασχέθηκε. Περιλαμβάνουν την αλληλογραφία του Christie's και τον κατάλογο της δημοπρασίας, με αντικείμενα κυκλωμένα από τον Becchina με κόκκινο στυλό. Πιστεύει ότι, ενώ τα έγγραφα στοιχεία δείχνουν ότι ο ιδιοκτήτης ήταν ένας «κύριος Borowowza» με αντιπρόσωπο έναν έμπορο του Άμστερνταμ, αυτό ήταν ένα ψεύτικο όνομα, που απλώς εμφανιζόταν στη βάση της αλληλογραφίας του Christie's: «Όταν προέκυψε ένα πρόβλημα σχετικά με αυτή τη δημοπρασία, ο οίκος Christie's επικοινώνησε απευθείας με τον Becchina, γεγονός που δείχνει ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης».

Ένα άλλο αγγείο που αποσύρθηκε από την δημοπρασία, το οποίο προηγουμένως ήταν το Lot 20, ήταν ένα λέκιθο ή ελαιοδοχείο, το οποίο απεικονίζει τον Αθηναίο ήρωα Θησέα, χρονολογείται στο 500-490 π.Χ. και εκτιμάται σε 20.000 έως 30.000 δολάρια. Στο ιστορικό συλλογής του, ο Christie's είχε δηλώσει ότι ο Zimmermann το είχε αγοράσει από Γερμανό έμπορο στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Σημειώνει ότι, όπως και τα τεμάχια 1 και 3, εκτέθηκε σε δύο γερμανικά μουσεία τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: Guardian