Κοσμος

«Ασπίδες»: Αποκρούστηκαν 11 επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

Συνοδεύτηκαν 68 πλοία - Ο απολογισμός 7 σχεδόν εβδομάδες μετά την έναρξη της επιχείρησης

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Οι «Ασπίδες» απέκρουσαν 11 επιθέσεις των Χούθι - Οι δηλώσεις του Έλληνα υποναύαρχου και του Ζοζέπ Μπορέλ

Στον πρώτο απολογισμό για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα, προχώρησαν οι Βρυξέλλες, παρουσία του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και του Έλληνα διοικητή του Στρατηγείου στη Λάρισα, υποναύαρχο Βασίλη Γρυπάρη.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου κι ενώ έχουν ήδη περάσει σχεδόν επτά εβδομάδες από την έναρξη της επιχείρησης οι δύο άνδρες ανέφεραν ότι τα πολεμικά πλοία έχουν ήδη αποκρούσει συνολικά 11 επιθέσεις και έχουν συνοδεύσει έως σήμερα με ασφάλεια 68 εμπορικά πλοία, δηλώνοντας ικανοποιημένοι από την μέχρι τώρα προεία.

Επιχείρηση «Ασπίδες»: Ο απολογισμός της επιχείρησης © OLIVIER MATTHYS/ EPA

Επιχείρηση «Ασπίδες»: Ο Έλληνας υποναύαρχος για τις επιθέσεις των Χούθι

Όπως συγκεκριμένα ανέφερε ο υποναύαρχος Βασίλης Γρυπάρης, αυτό περιελάμβανε την κατάρριψη εννέα εναέριων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ενός θαλάσσιου μη επανδρωμένου σκάφους και τεσσάρων βαλλιστικών πυραύλων κατά πλοίων.

Ο Ελληνας υποναύαρχος εξήγησε ότι «αποστολή μας είναι να περιμένουμε όλη την ώρα να μας επιτεθούν. Και αυτό πρέπει να το λαμβάνετε υπόψη σας. Είμαστε υπομονετικοί και εμμένουμε στην αποστολή μας».

Σχεδόν δύο μήνες μετά, υπάρχει όπως είπε, πλέον καλύτερος συντονισμός με άλλες αποστολές ευρωπαϊκές και μη στην περιοχή, όπως με εκείνη των ΗΠΑ, Prosperity Guardian και ίσως αυτό εξηγεί τα μειωμένα πλέον θανατηφόρα περιστατικά.

Ο Έλληνας υποναύαρχος Βασίλης Γρυπάρης © OLIVIER MATTHYS/ EPA

Ο υποναύαρχος παραδέχθηκε πάντως ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί περαιτέρω η περιοχή των επιχειρήσεων. «Εάν αυξήσουμε τις δυνατότητες μας, θα μπορούμε να αναπτυχθούμε και στην υπόλοιπη περιοχή της επιχείρησης» τόνισε, καθώς λόγω συγκεκριμένων κεφαλαίων – μόλις 8 εκατ. ευρώ – έχει επικεντρωθεί μόνο στις υψηλού κινδύνου περιοχές. Η πλήρης περιοχή των επιχειρήσεων, ωστόσο, είναι μεγέθους ισοδύναμου με τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. όπως είπε χαρακτηριστικά.

Μπορέλ: Οι στόχοι της επιχείρησης «Ασπίδες

«Πρόκειται για μια αποστολή με ειδική βαρύτητα και σημαντικό επίπεδο δέσμευσης και κινδύνου», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

«Έχει αμυντική εντολή. Δεν συμμετέχουμε σε επιχειρήσεις κατά των Χούθι στο έδαφος. Τα πλοία μας επιχειρούν σε καθεστώς αυτοάμυνας και για την προστασία των πλοίων-στόχων. Πρέπει να ειπωθεί με σαφήνεια. Η αποστολή αυτή είναι σαφής απόδειξη της βούλησής μας και της ικανότητάς μας να ενισχύσουμε τη διεθνή ασφάλεια, να προστατεύσουμε τα παγκόσμια δημόσια αγαθά, να προστατεύσουμε τους δρόμους μεταφοράς, να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ένα συγκεκριμένο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργεί ως πάροχος θαλάσσιας ασφάλειας», εξήγησε ο κ. Μπορέλ.

O Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου © OLIVIER MATTHYS/ EPA

Ο κ. Μπορέλ ανέφερε, μάλιστα, ότι από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς, οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες έχουν εξαπολύσει συνολικά 80 επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν ως «απάντηση» στην ισραηλινή εισβολή στη Γάζα. Και ενώ «στην αρχή ο στόχος ήταν πλοία ισραηλινών συμφερόντων, πλέον χτυπούν αδιακρίτως» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Ασπίδες»: Η ξεκάθαρη απάντηση της Ε.Ε. στις επιθέσεις των Χούθι

Χαρακτήρισε, μάλιστα, τις «Ασπίδες» ως «άμεση και ξεκάθαρη απάντηση της Ε.Ε. στις επιθέσεις των Χούθι» που όπως τόνισε απειλούν την ασφάλεια, θέτοντας σε κίνδυνο το διεθνές εμπόριο και την περιφερειακή ειρήνη. 

Το 13% του παγκόσμιου εμπορίου άλλωστε, όπως τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ, διέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα. Εξαιτίας των συνεχιζόμενων επιθέσεων, μόνο τα μισά από τα 70 πλοία που περνούσαν καθημερινά διασχίζουν σήμερα το κανάλι της Σουέζ.

Παράλληλα, τόσο ο Ζοζέπ Μπορέλ όσο και ο υποναύαρχος Γρυπάρης τόνισαν ότι δεν υπάρχει αντίκτυπος από την παρουσία ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα καθώς αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας που προβλέπεται από το Δίκαιο της Θάλασσας.

Να σημειωθεί ότι ρωσικά πολεμικά πλοία εισήλθαν στην Ερυθρά Θάλασσα για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίση. Η ρωσική ναυτική δύναμη περιλαμβάνει το καταδρομικό «Varyag» και τη φρεγάτα «Marshal Shaposhnikov».