Κοσμος

Πώς μια ατσάλινη μπάλα προστάτευσε τον ψηλότερο ουρανοξύστη της Ταϊβάν στον σεισμό

Το Taipei 101 ήταν το ψηλότερο κτίριο του κόσμου όταν ολοκληρώθηκε το 2004

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ταϊβάν: Πώς προστατεύτηκε ο πιο ψηλός ουρανοξύστης από τον σεισμό
© EPA/DAN HAO

Ταϊβάν: O πιο ψηλός ουρανοξύστης δεν κουνήθηκε σχεδόν από τον σεισμό

Όταν ένας σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών συγκλόνισε την Ταϊβάν την Τετάρτη, οι άνθρωποι μέσα στον ψηλότερο ουρανοξύστη του νησιού, τον Taipei 101, προστατεύονταν από ένα μεγάλο κίτρινο εκκρεμές στο κέντρο του κτιρίου που βοήθησε στην απορρόφηση του κραδασμού.

Γνωστό ως «συντονισμένος αποσβεστήρας μάζας», η ατσάλινη σφαίρα 730 τόνων είναι αναρτημένη μεταξύ πολλών ορόφων στην κορυφή του κτιρίου, όπου μπορεί να την δει το κοινό. Το αστεροσκοπείο είναι ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο στην πρωτεύουσα.

Η σφαίρα κινείται μπρος-πίσω κατά τη διάρκεια σεισμών ή τυφώνων που πλήττουν τακτικά το νησί, απορροφώντας τη δύναμη κάθε «βίαιης ταλάντωσης», σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Taipei 101. Οι μηχανικοί λένε ότι μπορεί να περιορίσει την κίνηση του κτιρίου έως και κατά 40%.'

This Ball Protects Skyscrapers From Earthquakes

Πλάνα κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης από την Ταϊπέι τη στιγμή του σεισμού δείχνουν τον ουρανοξύστη σε σχήμα παγόδας να κινείται ελάχιστα.

Taipei 101: Το υψηλότερο κτίριο του κόσμου όταν ολοκληρώθηκε

Το Taipei 101 ήταν το ψηλότερο κτίριο του κόσμου όταν ολοκληρώθηκε το 2004 - έναν τίτλο που κατείχε μέχρι το 2009.  Διαθέτει μια σειρά από άλλα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά που αυξάνουν την ανθεκτικότητά του σε φυσικές καταστροφές - συμπεριλαμβανομένων 380 πασσάλων που έχουν μπει βαθιά στο έδαφος. Ο βαθύτερος είναι πακτωμένος περίπου 30 μέτρα, ή σχεδόν 100 πόδια, στο υπέδαφος, κάτι που, σύμφωνα με το Taipei 101, "είναι παρόμοιο με το να καρφώνεις ολόκληρο το κτίριο πάνω σε μια στερεή τεκτονική πλάκα". Το κτίριο τροφοδοτείται με ρεύμα μέσω δύο υποσταθμών, μειώνοντας τον κίνδυνο διακοπής ρεύματος.

Η Ταϊβάν, όπου ζουν 23 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι ευάλωτη στους σεισμούς λόγω της θέσης της στην πιο σεισμικά ενεργή ζώνη του κόσμου, γνωστή ως Δακτύλιος της Φωτιάς. Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 900 τραυματίστηκαν στον σεισμό της Τετάρτης, τον ισχυρότερο που έπληξε το νησί τα τελευταία 25 χρόνια. Μια δόνηση μεγέθους 7,6 βαθμών έπληξε την κεντρική Ταϊβάν το 1999, σκοτώνοντας περισσότερους από 2.400 ανθρώπους.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.