Κοσμος

Δραματικές εικόνες από το σεισμό στην Ταϊβάν: Δεκάδες εγκλωβισμένοι και τραυματίες στα ερείπια

Χείρα βοηθείας από τις ΗΠΑ

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ταιβάν - Σεισμός: Δεκάδες εγκλωβισμένοι και τραυματίες - Χείρα βοηθείας από τις ΗΠΑ 

Οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται και τη νύχτα, καθώς περισσότεροι από 100 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι σε σήραγγες και σε κτίρια που κατέρρευσαν γύρω από την κομητεία Χουαλιέν στην Ταιβάν, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού των 7,2 βαθμών.

Περίπου 70 άνθρωποι που έχουν παγιδευτεί σε σήραγγες κοντά στην πόλη Χουαλιέν έχουν απομακρυνθεί, ανακοίνωσε η εθνική πυροσβεστική υπηρεσία της Ταϊβάν.

Eικόνες από τον σεισμό στην Ταϊβάν: Δεκάδες εγκλωβισμένοι και τραυματίες στα ερείπια © EPA/NATIONAL FIRE AGENCY HANDOUT

Σε συναγερμό οι αρχές της Ταιβάν για τους απεγκλωβισμούς 

Όμως οι αρχές έχασαν την επαφή με 50 εργαζόμενους που επέβαιναν στα μικρά μας λεωφορεία και κατευθύνονταν προς ένα ξενοδοχείο στο εθνικό πάρκο Taroko Gorge, ανέφερε.

Τουλάχιστον 64 άνθρωποι παγιδεύτηκαν σε ένα λατομείο βράχων και έξι σε ένα άλλο, ανέφερε η πυροσβεστική υπηρεσία.

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 900 τραυματίστηκαν από τον ισχυρότερο σεισμό της Ταϊβάν τα τελευταία 25 χρόνια, ο οποίος προκάλεσε την κατάρρευση κτιρίων, διακοπές ρεύματος και κατολισθήσεις στο νησί.

Οι διασώστες χρησιμοποιώντας σκάλες κατάφεραν να ανασύρουν ζωντανούς 50 ανθρώπους μέσα από ερείπια, κομματιασμένους τσιμεντόλιθους, ράβδους από χάλυβα, τούβλα και μπερδεμένα ηλεκτρικά καλώδια.

Χείρα βοηθείας από τις ΗΠΑ 

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να βοηθήσουν την Ταϊβάν, η οποία συγκλονίστηκε από σεισμό μεγέθους άνω των 7 βαθμών που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 9 ανθρώπων, τον τραυματισμό 900 άλλων ενώ αγνοείται η τύχη 50 εργαζομένων σε ξενοδοχείο οι οποίοι εκείνη την ώρα κατευθύνονταν σε ένα εθνικό πάρκο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να προσφέρουν κάθε απαραίτητη βοήθεια», δήλωσε σε ανακοίνωση η Άντριεν Γουάτσον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, διευκρινίζοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση "παρακολουθεί" τις συνέπειες του σεισμού στην Ταϊβάν "και τον ενδεχόμενο αντίκτυπό του στην Ιαπωνία".

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την Ταϊβάν όπως και οι περισσότεροι από 100 μετασεισμοί που σημειώθηκαν στο νησί.

Σεισμός στην Ταϊβάν: Η ισχυρότερη σεισμική δόνηση μετά το 1999

Το επίσημο κεντρικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι ο σεισμός ήταν ο μεγαλύτερος μετά από έναν μεγέθους 7,6 βαθμών το 1999, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε περίπου 2.400 ανθρώπους και προκάλεσε ζημιές ή κατέστρεψε 50.000 κτίρια.

Μετεωρολογικές αρχές της Ταϊβάν δήλωσαν ότι η ένταση του σεισμού στην κομητεία Χουαλιέν ήταν στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο "Άνω 6" σε μια κλίμακα έντασης από το 1 έως το 7.

Ένας τέτοιος σεισμός γκρεμίζει τους τοίχους, εκτός αν είναι κατασκευασμένοι από οπλισμένους τσιμεντόλιθους, ενώ οι άνθρωποι δεν μπορούν να σταθούν όρθιοι και πρέπει να συρθούν για να μετακινηθούν, αναφέρει η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας.

«Δεν υπάρχει πανικός, όλα λειτουργούν»: Η μαρτυρία Έλληνα για τον σεισμό στην Ταϊβάν

Για τον ισχυρότατο σεισμό στην Ταϊβάν μίλησε στον ΣΚΑΪ ο Χρήστος Σαραντίδης από την πρωτεύουσα Ταϊπέι. Μιλώντας από τη γραμμή του μετρό όπου βρισκόταν, έκανε λόγο για πρωτόγνωρη εμπειρία, καθώς ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός των τελευταίων 25 ετών στη χώρα.

«Η μικρή έφυγε για το σχολείο, είχα το πρωινό ελεύθερο είπα να κοιμηθώ λίγο και μόλις με έπιασε ο ύπνος μας ξύπνησε ο σεισμός. Πέσανε πράγματα και σπάσανε...» Στην Ταϊβάν, διευκρίνισε δεν έχουν πέσει κτίρια. Στην Ταϊπέι υπάρχουν ζημιές στο μετρό, στη γραμμή προς αεροδρόμιο.

«Πανικός δεν υπάρχει, όλα λειτουργούν κανονικά, ακούμε ασθενοφόρα οχήματα πυροσβεστικής από το πρωί, αλλά το μετρό λειτουργεί. Επικοινώνησα με το σχολείο της μικρής μήπως χρειαζόταν να την πάρουμε, αλλά όλα καλά. Είμαστε καλά, ζημιές υπάρχουν στη Χουάλιεν, είναι μια πανέμορφη περιοχή, οι σκέψεις μας είναι σε αυτούς τους ανθρώπους». Αύριο έχουμε τετραήμερη αργία. Αν ο σεισμός γινόταν αύριο, που έχουμε διακοπές, μπορεί τα πράγματα να ήταν χειρότερα σημείωσε.

«Ήμασταν λίγο τυχεροί πάνω στην ατυχία μας» παρατήρησε.