Κοσμος

Η Kate Middleton, η Britney Spears και η κυριαρχία των τρολ

Αυτή η γυναίκα –ανεξάρτητα από το εάν έχει τίτλο, χρήματα, δύναμη– πάσχει από καρκίνο και πρέπει να το αποδεχτεί, να καθησυχάσει τα παιδιά της και παράλληλα να αντιμετωπίσει έναν βούρκο ηλιθίων

Αλεξάνδρα Μπρουντζάκη
ΤΕΥΧΟΣ 911
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Kate Middleton, η Britney Spears, η εμμονή με τους επώνυμους, ο βούρκος των τρολ και το concern trolling και η συνομωσιολογία

Όλος ο κόσμος αγαπά τα βασιλικά σκάνδαλα. Ειδικά αν αυτά τα σκάνδαλα τα έχουν προκαλέσει τα ίδια τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Μετά το τεράστιο σκάνδαλο που ακούει στο όνομα Meghan - Harry, τα πράγματα είχαν ηρεμήσει κάπως, μέχρι πρόσφατα, όταν στο επίκεντρο των φημών βρέθηκε η Kate Middleton – η μέλλουσα βασίλισσα!

Η Middleton από καιρό αποτελεί «μαγνήτη» φημών, για παράδειγμα λέγεται ότι ζήτησε από γκαλερί να κατεβάσουν πορτρέτα της, ότι χώρισε από τον άντρα της, ότι είχε παράλληλη σχέση με άλλον, ότι έβαψε τα μαλλιά της για να αποπροσανατολίσει το κοινό από την εγκυμοσύνη της, ακόμα κι ότι δεν γέννησε η ίδια την κόρη της. 

Αυτή τη φορά, όμως, το πράγμα ξέφυγε εντελώς. Η princess of Wales, Catherine, έχει μειώσει στο ναδίρ τις δημόσιες εμφανίσεις της από τα Χριστούγεννα. Το παλάτι του Κένσινγκτον ανακοίνωσε πως η πριγκίπισσα πρέπει να αναρρώσει μετά από μια «προγραμματισμένη εγχείριση στην κοιλιακή της χώρα». Τα πληκτρολόγια των συνωμοσιολόγων πήραν φωτιά και καταλήξαμε στα εξής: η μόνη εξήγηση για την μακρά απουσία της μελλοντικής βασίλισσας είναι ότι εξαφανίστηκε ή πέθανε ή πέθανε κάποιος άλλος και προσπαθούσαν να το καλύψουν… 

«Η KATE MIDDLETON ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΝΕΚΡΗ», άρχισαν τα tweets στο Χ με διάφορα ταιριαστά emojis. Έπειτα, η Kate είδε τον εαυτό της να ποζάρει στα περιοδικά πλάι πλάι με την Rose Hanbury στην οποία χρέωσαν εξωσυζυγική σχέση με τον William. Εξαιτίας αυτού, η πριγκίπισσα έπαθε –υποτίθεται– νευρικό κλονισμό και δεν μπορεί καν να μιλήσει. 

Ώσπου μια μέρα, η Kate εξήγησε τον λόγο που τόσον καιρό δεν βγαίνει να μιλήσει. Ανακοίνωσε πως βρίσκεται στα πρώτα στάδια της θεραπείας της για τον καρκίνο, λέγοντας ότι ήταν ένα «τεράστιο σοκ» ύστερα από ένα «απίστευτα δύσκολο δίμηνο».

«Είμαι καλά και γίνομαι πιο δυνατή κάθε μέρα. Ωστόσο, οι εξετάσεις μετά την επέμβαση κατέδειξαν ότι είχα καρκίνο. Ως εκ τούτου, οι γιατροί μου συνέστησαν να υποβληθώ σε προληπτική χημειοθεραπεία και τώρα βρίσκομαι στα πρώτα στάδια αυτής της θεραπείας. Ο Γουίλιαμ και εγώ κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το διαχειριστούμε ιδιωτικά για το καλό των παιδιών μας. Μας πήρε χρόνο για να εξηγήσουμε τα πάντα στον Τζορτζ, τη Σάρλοτ και τον Λούι με τρόπο που να είναι κατάλληλος και να τους καθησυχάσουμε ότι θα είμαι καλά». Πρόσθεσε ότι η οικογένειά της χρειάζεται τώρα «λίγο χρόνο, χώρο και ιδιωτικότητα».

Δηλαδή, αυτή η γυναίκα –ανεξάρτητα από το εάν έχει τίτλο, χρήματα, δύναμη ή όχι– πάσχει από καρκίνο, πρέπει να το αποδεχτεί η ίδια πρέπει να μπει στη διαδικασία να κάνει θεραπεία η οποία είναι σκληρή και επίπονη, πρέπει να καθησυχάσει τα παιδιά της, ενώ παράλληλα έχει να αντιμετωπίσει έναν βούρκο ηλιθίων, οι οποίοι αντί να αισθανθούν ντροπή, το συνέχισαν λέγοντας πως το βίντεο είναι ψεύτικο.

Στον επινοημένο θάνατό της, έρχονται και κολλάνε χιλιάδες παρόμοιες ιστορίες διασημοτήτων –από τον Μπάιντεν μέχρι τον Έλον Μασκ– τους οποίους οι ντεντέκτιβ του διαδικτύου έχουν «πεθάνει», τους έχουν χαρακτηρίσει κλώνους, ότι είναι αποτέλεσμα ΑΙ, ότι χρησιμοποιούν σωσίες κι άλλα τέτοια «του τρελού».

Πολλοί το κάνουν για την πλάκα τους, το θεωρούν ακίνδυνη διασκέδαση για να κερδίσουν μερικά παραπάνω κλικ. Άλλοι, ωστόσο, ξοδεύουν ατελείωτες ώρες στην καταδίωξη, ακολουθώντας άλλους «ξύπνιους» και «σκεπτικιστές» στη μαύρη τρύπα που υποτίθεται θα τους οδηγήσει στην αλήθεια. Πολλές φορές, απαιτούν απόδειξη ζωής από τις διασημότητες – όπως είχε γίνει με την Britney Spears την οποία έψαχναν οι θαυμαστές της και δεν δίστασαν να στείλουν σπίτι της την αστυνομία να δουν αν είναι ζωντανή!

Η Kate Middleton, η Britney Spears και το concern trolling

Τα τρολ δεν είναι κάτι νέο. Υπήρχαν από πάντα. Ο Έλβις ζει, ο Τούπακ επίσης –ή έστω υπάρχουν θεωρίες για το ποιος πραγματικά τον «έφαγε»–, o Notorious BIG έχει δολοφονηθεί από 20 διαφορετικά άτομα, ο Paul McCartney δεν είναι ο Paul McCartney και πάει λέγοντας. Να μην ξεκινήσω να λέω για τους Illuminati και το πώς στρατολογούν διασημότητες ή ότι μας κυβερνούν σαύρες – αυτά χρειάζονται από μόνα τους ένα δυο άρθρα.

Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που δηλώνουν θαυμαστές κάποιας διάσημης περσόνας, θεωρούν ότι το άτομο που θαυμάζουν τους ανήκει. Όταν καταλάβουν ή υποθέσουν πως το αντικείμενο της λατρείας τους έχει κάποιο πρόβλημα, τότε γεννιέται «μια αίσθηση δικαιώματος υπό το πρόσχημα της ανησυχίας», όπως είπε η Δρ Λούκετ. Αποκαλεί την πρακτική «concern trolling» (τρολάρισμα ανησυχίας).

«Πρόκειται για τον έλεγχο που θέλω να έχω σε ένα άτομο που πιστεύω ότι με αφορά, θέλοντας να είναι μέρος της αφήγησής του. Έχω εξαντλήσει όλες τις πληροφορίες που μπορεί να γνωρίζω για κάποιον και θέλω/χρειάζομαι περισσότερες», είπε σημειώνοντας ότι όσοι διαπράττουν εγκλήματα πάθους, έχουν παρόμοια εμμονή. «Δεν είναι απαραίτητο να θέλεις να σώσεις ή να βοηθήσεις τον άλλον».

Κι εδώ κολλάει η ιστορία με την Britney Spears, κλασικό παράδειγμα αυτής της παρεμβατικής συμπεριφοράς από μερίδα θαυμαστών της. Μετά τη λήξη της υποχρεωτικής επιτήρησης από τον πατέρα της, η σταρ ανέβασε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram μερικά αφιλτράριστα βίντεο –αρκετά εκκεντρικά– και ορισμένοι πείστηκαν πως η γυναίκα στα βίντεο δεν είναι η Britney αλλά έχει αντικατασταθεί από σωσία.

«Επιστήμονες» του είδους και κλειδοκράτορες της αυτοκρατορίας της αλήθειας ανέλυσαν τα τατουάζ της Britney, τα κενά στα δόντια της, το χρώμα των ματιών της και κάπως έτσι κυκλοφόρησε ο τίτλος «Την έχουν κλωνοποιήσει» το οποίο συγκέντρωσε πάνω από 400 σχόλια «ερευνητών του διαδικτύου». Το hashtag #itsbritneyglitch, που παραπέμπει σε έναν από τους πιο γνωστούς στίχους της Spears, έγινε viral ταυτόχρονα με την εμφάνιση μιας θεωρίας που υποστηρίζει πως η Britney αγνοείται και εμείς βλέπουμε το ΑΙ αντίγραφό της.

Η ίδια η Spears, η οποία εμφανίζεται LIVE ΣΤΟ Vegas, έχει αναγκαστεί να απορρίψει επανειλημμένα αυτές τις φήμες και να επιβεβαιώσει ότι είναι ζωντανή και δεν είναι φίλτρο. «Είναι εμετικό το πώς αυτοί οι άνθρωποι σκαρφίζονται ιστορίες ότι πέθανα», έγραψε στο Instagram τον Φεβρουάριο του προηγούμενου χρόνου και το διέγραψε αργότερα. Το ίδιο συνέβη και λίγους μήνες μετά, όταν ανέβασε στόρι που τόνιζε «Δεν είμαι νεκρή!!!». Τον Οκτώβριο μίλησε στο περιοδικό People «Τέρμα τα ψέματα! Τέρμα η συνωμοσιολογία». 

Το point είναι πως μπορείς να βρεις ό,τι θες online. Ό,τι και να κάνεις, δεν θα βγεις κερδισμένος ποτέ. Είναι σαν να χτυπάς σε τοίχο. Ειδικά αν υποπέσεις σε επικοινωνιακά λάθη, όπως έκανε η πριγκίπισσα με τη φωτοσοπαρισμένη φωτογραφία.

Το ίντερνετ έχει δώσει τέτοια ελευθερία και προσβασιμότητα στους ανθρώπους που ο καθένας μπορεί πίσω από ένα πληκτρολόγιο να υποστηρίξει ό,τι του κατέβει. Ειδικά δε, αν έχει φτιάξει βίντεο με την κατάλληλη μουσική υπόκρουση, έχει βρει προτάσεις από αποκόμματα περιοδικών, άρθρων, δηλώσεων και παρουσιάζει «αποδείξεις» που δεν στέκουν πουθενά, έχουμε το τέλειο συνωμοσιολογικό βίντεο. Στο τέλος της ημέρας μπορεί να μιλάμε για προσωπικότητες διεθνούς φήμης, όμως πίσω από αυτό βρίσκονται άνθρωποι που μπορεί να παλεύουν με προβλήματα ψυχικής υγείας που ο μέσος άνθρωπος δεν κατανοεί, ή να παλεύουν με την επάρατη νόσο. Δεν βρίσκεται πάντα από πίσω κάποιος master mind. Περίεργες εποχές μας περιμένουν…