Κοσμος

Σαν σήμερα 1η Απριλίου: Ψέματα που έμειναν στην ιστορία

Από τα «μακαρονόδεντρα» στους... ιπτάμενους πιγκουίνους

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πρωταπριλιά - Συγκομιδή μακαρονιών στην Ιταλία - Φάρσα του BBC
Σαν σήμερα 1η Απριλίου - Τα ψέματα και οι φάρσες που έχουν μείνει στην ιστορία © Youtube

Σαν σήμερα 1η Απριλίου: Ψέματα και φάρσες - Τα «μακαρονόδεντρα» του BBC, η φάρσα του Όρσον Γουέλς και το χωριό του Αστερίξ

Πρωταπριλιά σήμερα και οι φάρσες και τα ψέματα έχουν την τιμητική τους. Σαν σήμερα έχουν ειπωθεί μερικά από τα μεγαλύτερα ψέματα που έμειναν στην ιστορία και αρκετοί είναι εκείνοι που κάθε χρόνο σκέφτονται συνθήκες και ευτράπελα, φέρνοντας αναστάτωση και γέλιο. Διεθνή ΜΜΕ, μεγάλες εταιρείες και επίσημοι φορείς έχουν πει τα «ψέματά» τους την 1η Απριλίου

Σαν σήμερα 1η Απριλίου: Ψέματα και φάρσες

Δεν λείπουν, μάλιστα, οι περιπτώσεις που σαν σήμερα 1 Απριλίου, τα ψέματα αυτά τα πίστεψαν εκατομμύρια άνθρωποι. Ακολουθούν κάποια από τα μεγαλύτερα ψέματα όλων των εποχών. Πρόκειται για φάρσες που έμειναν στην ιστορία: Από την εισβολή εξωγήινων στη Γη, στα μακαρονόδεντρα και από τους πιγκουίνους που πετούν, στο χωριό του Αστερίξ που ανακαλύφθηκε.

Η Πρωταπριλιά στο BBC και η φάρσα με τα δέντρα που βγάζουν μακαρόνια

Το 1957, σαν σήμερα Πρωταπριλιά, το BBC είχε ανακοινώσει ότι καρποφόρησαν... μακαρονόδεντρα στην Ιταλία, στα σύνορα με την Ελβετία, προβάλλοντας μάλιστα και εικόνες από τη «συγκομιδή». Χαμογελαστοί αγρότες μάζευαν μακαρόνια από το δέντρο. Χιλιάδες Άγγλοι ζήτησαν να μάθουν πώς μπορούσαν να προμηθευτούν τον σπόρο και να καλλιεργήσουν τα δικά τους μακαρόνια με μεράκι και φροντίδα.

BBC: Spaghetti-Harvest in Ticino

Πρωταπριλιά και το BBC ξαναχτυπά με ιπτάμενους πιγκουίνους

Το 2008, πάλι το BBC, πρόβαλε εικόνες με πιγκουίνους στην Ανταρκτική να μεταναστεύουν σε πιο θερμά μέρη, αναζητώντας ζεστασιά. Λεπτομέρεια: Οι πιγκουίνοι δεν πετούν. Αρκετοί τηλεθεατές πίστεψαν ότι τα θαλάσσια πτηνά έγιναν... αποδημητικά πουλιά.

Flying Penguins | World Penguin Day | BBC

Πρωταπριλιά ήταν όταν ανακοινώθηκε ότι βρέθηκε το χωριό του Αστερίξ

Οι Ρωμαίοι έκαναν τα πάντα για να το κατακτήσουν. Μόνο που το μαγικό φίλτρο του Πανοραμίξ σε συνδυασμό με το ανυπότακτο πνεύμα των Γαλατών, την εξυπνάδα - εφευρετικότητα του Αστερίξ και την τρομακτική δύναμη του Οβελίξ τούς χαλούσαν πάντα τα σχέδια. Μόνο που αυτά συνέβαιναν στις ιστορίες των Αλμπέρ Ουντερζό και Ρενέ Γκοσινί.

Το 1993 μια γαλλική εφημερίδα δημοσίευσε άρθρο, σύμφωνα με το οποίο ανακαλύφθηκε το... χωριό του Αστερίξ. Ανάμεσα στα ευρήματα ήταν και νομίσματα με εικόνες από... αγριογούρουνα.

Οι εξωγήινοι εισβάλουν στη Γη - Η επική φάρσα του Όρσον Γουέλς και ας μην ήταν Πρωταπριλιά

Στις 30 Οκτωβρίου 1938, ο Όρσον Γουέλς κατάφερε να προκαλέσει πανικό στις ΗΠΑ. Ο διάσημος ηθοποιός και σκηνοθέτης πέτυχε να κοροϊδέψει εκατομμύρια Αμερικανούς, οι οποίοι κοιτούσαν έντρομοι από τα παράθυρα των σπιτιών τους, νομίζοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη εισβολή εξωγήινων από τον Άρη.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Όρσον Γουέλς διάβασε στο ραδιόφωνο το βιβλίο επιστημονικής φαντασίας «Ο Πόλεμος των Κόσμων». Πολλοί, μάλιστα, ήταν εκείνοι που έπαιρναν τηλέφωνο στον σταθμό, ρωτώντας με αγωνία αν είναι αλήθεια αυτά που άκουγαν στη ραδιοφωνική εκπομπή. «Είμαι ακόμη στον αέρα;» μια από τις πολλές ατάκες του Γουέλς που έμειναν στην ιστορία, καθώς έδινε ακόμα μεγαλύτερο ρεαλισμό στη «ζωντανή» μετάδοση της εξωγήινης εισβολής.

Άλλες πρωταπριλιάτικες φάρσες που έμειναν στην ιστορία

Ήταν το 1698 όταν πολίτες κλήθηκαν για πρώτη φορά να παρευρεθούν στο «πλύσιμο των λιονταριών» στον Πύργο του Λονδίνου. Ένα αντίστοιχο κάλεσμα συνέβη το 1848 όταν ένας δημοσιογράφος μοίρασε κάρτες που προσκαλούσαν το κοινό στο πλύσιμο των λιονταριών. Όπως έγραψε ένας θεατής: «Δεν ήμουν προετοιμασμένος για την εξαιρετική ευπιστία του βρετανικού κοινού. Μαζεύτηκαν σε κοπάδια για να δουν τα λιοντάρια να πλένονται. Οι φύλακες ήταν σχεδόν τρελαμένοι». 

Το 1980, η Παγκόσμια Υπηρεσία του BBC ανακοίνωσε ότι στο πιο διάσημο ορόσημο του Λονδίνου γινόταν λίφτινγκ. Ο τηλεοπτικός σταθμός είπε στους ακροατές ότι, για να βοηθήσουν τους τουρίστες να δουν την ώρα, ο πύργος του ρολογιού του Μπιγκ Μπεν θα γίνει ψηφιακός και στο εξής θα είναι γνωστός ως «Digital Dave» . Το νέο και βελτιωμένο μνημείο δεν θα έδειχνε μόνο την ώρα – θα εξέδιδε επίσης ένα πεντάλεπτο δελτίο ειδήσεων κάθε βράδυ. Επιπλέον, τα εμβληματικά bongs θα αντικατασταθούν με μπιπ. Ενώ ορισμένοι ακροατές πίστευαν ότι αυτό ήταν πρωταπριλιάτικο αστείο, πολλοί άλλοι φώναξαν για να εκφράσουν την οργή τους. Ένας εκπρόσωπος του BBC σχολίασε: «Παράξενο, λίγοι άνθρωποι το θεώρησαν αστείο».

Το 1962, χρόνια πριν κυκλοφορήσει η έγχρωμη τηλεόραση στη Σουηδία, οι θεατές της Sveriges Television εξαπατήθηκαν να πιστέψουν ότι μπορούσαν να μεταμορφώσουν τις ασπρόμαυρες οθόνες τους με ένα εύκολο hack DIY. Ο Kjell Stensson, ένας «τεχνικός εμπειρογνώμονας», αναφέρθηκε με περίπλοκες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς το τέντωμα ενός φύλλου πλέγματος πάνω από τις οθόνες του θα μπορούσε να κάμψει τα μήκη κύματος του φωτός, επιτρέποντας στους θεατές να δουν με χρώμα. Αυτό θα μπορούσε εύκολα να επιτευχθεί με ένα αντικείμενο που βρίσκεται σε πολλά σπίτια: νάιλον κάλτσες. Καθώς ήταν το μοναδικό τηλεοπτικό δίκτυο στη Σουηδία εκείνη την εποχή, που απολάμβανε την εμπιστοσύνη του πληθυσμού, χιλιάδες άνθρωποι πίστεψαν τη φάρσα. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.