Κοσμος

Σε επίδειξη ενότητας ο Μπάιντεν θα κάνει κοινή εμφάνιση με τους Κλίντον και Ομπάμα

Σε αντίθεση με τον Τραμπ που δεν έχει καμία επαφή με τον Τζορτζ Μπους

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τζο Μπάιντεν: Κοινή εμφάνιση με τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Μπιλ Κλίντον

Όταν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χρειάζεται συμβουλές, υπάρχουν δύο άνθρωποι στους οποίους μπορεί να απευθυνθεί και οι οποίοι γνωρίζουν πώς είναι να κάθεσαι στην καρέκλα του. Μερικές φορές θα καλέσει τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο για ένα γεύμα ή θα μιλήσει στο τηλέφωνο με τον Μπιλ Κλίντον.

Οι τρεις άνδρες μοιράζονται δεκαετίες ιστορίας στην κορυφή της αμερικανικής ηγεσίας, γεγονός που τους καθιστά μια ασυνήθιστη τριάδα στην προεδρική ιστορία. Αν και μερικές φορές υπήρξαν προστριβές καθώς οι φιλοδοξίες και οι ατζέντες τους διέφεραν, πέρασαν χρόνια χτίζοντας ένα παρόμοιο όραμα για τη χώρα.

Οι τρεις τους θα εμφανιστούν από κοινού την Πέμπτη σε εκδήλωση συγκέντρωσης χρημάτων για την καμπάνια του Μπάιντεν με σκοπό να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Κόμματος ώστε ο σημερινός πρόεδρος να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία. 

Η επίδειξη ενότητας έρχεται σε έντονη αντίθεση με την απομόνωση του Ντόναλντ Τραμπ από άλλους Ρεπουμπλικάνους ηγέτες.

Παρόλο που ο Τραμπ έχει εδραιώσει την κυριαρχία του στο κόμμα του,  ο πρώην αντιπρόεδρός του ο Μάικ Πενς, δεν είναι διατεθειμένος να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του για μια ακόμη θητεία στον Λευκό Οίκο. Ο μόνος άλλος εν ζωή Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, ο Τζορτζ Μπους, δεν είναι επίσης υποστηρικτής του.

Η μοναδική φορά που ήταν αντίπαλοι

Είναι πολύ διαφορετική η κατάσταση με τον Μπάιντεν, τον Ομπάμα και την Κλίντον. Όταν δεν έκαναν προεκλογική εκστρατεία ο ένας εναντίον του άλλου, συνεργάζονταν.

Κάποια στιγμή, και οι τρεις τους βρίσκονταν σε τροχιά σύγκρουσης κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών για τις προεδρικές εκλογές των Δημοκρατικών το 2008. Ο Μπάιντεν και ο Ομπάμα διεκδικούσαν το χρίσμα, όπως και η σύζυγος του Κλίντον, Χίλαρι. Ο Ομπάμα βγήκε νικητής και επέλεξε τον Μπάιντεν ως αντιπρόεδρο και τη Χίλαρι Κλίντον ως υπουργό Εξωτερικών.

Καθώς τελείωναν οι δύο θητείες του Ομπάμα και πλησίαζαν οι εκλογές του 2016, προώθησε τη Χίλαρι Κλίντον ως προτιμώμενη διάδοχό του και απέτρεψε τον Μπάιντεν από το να θέσει υποψηφιότητα, αφού ο μεγαλύτερος γιος του πέθανε από καρκίνο. Η Κλίντον έχασε από τον Τραμπ, ο οποίος έχασε από τον Μπάιντεν το 2020. Ο Ομπάμα θεωρείται ότι βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τον Μπάιντεν εκείνη τη χρονιά.

Οι διαφωνίες στην πολιτική 

Υπήρξαν αξιοσημείωτες διαφωνίες μεταξύ των προέδρων σε βασικά ζητήματα. Ο Μπάιντεν απέτυχε να πείσει τον Ομπάμα να μην στείλει περισσότερα στρατεύματα στο Αφγανιστάν το 2009. Οι αμερικανικές δυνάμεις παρέμειναν στη χώρα μέχρι το 2021, όταν ο Μπάιντεν τις απέσυρε κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της θητείας του.

Οι τρεις πρόεδροι έχουν συχνά επικεντρωθεί στους ίδιους στόχους σε ένα είδος νομοθετικής σκυταλοδρομίας. Ο Κλίντον απέτυχε να διευρύνει σημαντικά την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, η οποία διήρκεσε από το 1993 έως το 2001. Ο Ομπάμα πήρε τη σκυτάλη όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2009 και υπέγραψε τον νόμο «Obamacare».

Αλλά το στυλ τους δεν είναι το ίδιο. Ενώ ο Ομπάμα θεωρείται λιγότερο εκδηλωτικός, ο Μπάιντεν και ο Κλίντον αντλούν ενέργεια από το να κουβεντιάζουν περισσότερο με τους ανθρώπους και να δημιουργούν βαθιές προσωπικές σχέσεις.

Πηγή: ΑP