Κοσμος

Σαν σήμερα: Όταν πρόεδρος της 20th Century Fox ήταν ο Σπύρος Σκούρας

Η ιστορία του Έλληνα μετανάστη που έφτασε στην κορυφή του Χόλιγουντ

62222-137653.jpg
A.V. Team
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαν σήμερα: Όταν πρόεδρος της 20th Century Fox ήταν ο Σπύρος Σκούρας
Ο Σπύρος Σκούρας με την 22χρονη τότε Τζόαν Κόλινς © (Photo by Daily Herald/Mirrorpix/Mirrorpix via Getty Images)

Σαν σήμερα 28 Μαρτίου: Η ιστορία του Σπύρου Σκούρα - Η ιστορία του Έλληνα μετανάστη που έφτασε στην κορυφή του Χόλιγουντ

Γεννήθηκε σαν σήμερα στις 28 Μαρτίου 1893 στο Σκουροχώρι Ηλείας. Ο πατέρας του βοσκός, στη βιοπάλη για να θρέψει τα 10 παιδιά του. Σε ηλικία μόλις 7 ετών έφυγε μαζί με δύο από τα αδέρφια του, για το Μιζούρι της Αμερικής. Και εκεί ο Σπύρος Σκούρας έφτασε στην κορυφή του Χόλιγουντ, το «American Dream» προσωποποιημένο. Το μέγεθος και η επιρροή του στον χώρο του κινηματογράφου τέραστια. Για 20 χρόνια πρόεδρος της 20th Century Fox ήρθε σε επαφή με την αίγλη της εποχής και θεωρείται ο «πατέρας» της Μέριλιν Μονρόε όπως η ίδια τον αποκαλούσε. Ποια είναι όμως η ιστορία του Έλληνα μετανάστη που δοξάστηκε στο Χόλιγουντ;

Ο Σπύρος Σκούρας με τον Alan E. Freedman, έναν εκ των πρωτοπόρων της κινηματογραφικής βιομηχανίας
Ο Σπύρος Σκούρας με τον Alan E. Freedman, έναν εκ των πρωτοπόρων της κινηματογραφικής βιομηχανίας © Wikipedia

Το ταξίδι στις ΗΠΑ και τα πρώτα χρόνια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού

Γεννημένος στο Σκουροχώρι Ηλείας, ο Σπύρος μαζί με τα αδέρφια του Κάρολο και Γεώργιο έφθασαν στο Σεντ Λιούις του Μιζούρι το 1910. Ξεκίνησαν να εργάζονται σαν σερβιτόροι και μπάρμεν σε ξενοδοχεία και ζώντας με στερήσεις κατάφεραν να μαζέψουν μέχρι το 1914 οικονομίες 3.500 δολαρίων, τις οποίες επένδυσαν από κοινού με δυο ακόμα Έλληνες στην κατασκευή ενός κινηματογράφου. Και το όνομα αυτού «Olympia».

Εν συνεχεία τα αδέρφια πορεύτηκαν στο ίδιο μήκος κύματος, φτάνοντας σε σημείο να έχουν στην κατοχή τους όλους τους κινηματογράφους του Σαντ Λιούις. Το όνειρο τους για την κατασκευή ενός παγκοσμίου κλάσεως κτιριακού συγκροτήματος με κινηματογράφους υλοποιήθηκε με την κατασκευή του «Ambassador», μια επένδυση 5,5 εκατομμυρίων δολαρίων, το 1926.

Σπύρος Σκούρας: Ο «σωτήρας» της FOX

Στα τέλη της δεκαετίας του 1920, πούλησαν τις αλυσίδες των κινηματοογράφων στη Warner Bros και ανέλαβαν διευθυντικές θέσεις σε κινηματογραφικές εταιρείες, με τον Σπύρο Σκούρα να αναλαμβάνει το δίκτυο διανομής των ταινιών. Το 1932 μεταπήδησε στην κλυδωνιζόμενη Fox, σώζοντάς την από την πτώχευση και το 1935 συνέβαλε στη συγχώνευσή της με την 20th Century.

Λογότυπο 20th Century
Από τα πρώτα σήματα της 20th Century © Wikipedia

Στη διάρκεια της 20ετούς θητείας του ο Σπύρος Σκούρας προσπάθησε να σώσει την παραπαίουσα βιομηχανία του κινηματογράφου από την επέλαση της τηλεόρασης. Το μότο της 20th Century Fox «Movies are Better than Ever» (οι Ταινίες είναι Καλύτερες από Ποτέ) απέκτησε σάρκα και οστά όταν παρουσίασε το σύστημα ευρείας εικόνας «Σινεμασκόπ» στην πρωτοποριακή για την εποχή της ταινία «Ο Χιτών»,(«The Robe», 1953). Το νέο σύστημα εικόνας θεωρήθηκε από πολλούς σαν το φιλί της ζωής στο σινεμά και ένα σημαντικότατο όπλο στη μάχη με την τηλεόραση.

Η φράση ««Papa Skouras» της Μέριλιν Μονρόε

Μια από τις πιο λαμπρές επιλογές του Σπύρου Σκούρα ήταν η υπογραφή συμβολαίου με ένα νεαρό μοντέλο ονόματι Νόρμα Τζιν Μπέικερ, που ως Μέριλιν Μονρόε θα γράψει τη δική της ξεχωριστή ιστορία στον κινηματογράφο και θα αναχθεί στο απόλυτο σύμβολο του σεξ. Η Μονρόε, που δεν είχε γνωρίσει ποτέ τον πατέρας της, θα τον αποκαλεί με σεβασμό «Papa Skouras».

Marilyn Monroe with Spyros Skouras footage 1954

Η λογομαχία με τον Χρουστσόφ

Στις 19 Σεπτεμβρίου 1959 ο Σκούρας υποδέχτηκε τον Νικήτα Χρουστσόφ στο στούντιο της Fox. Στο γεύμα που ακολούθησε, είχε μια φιλική λογομαχία με τον υψηλό καλεσμένο του, όπου χαρακτήρισε τη Σοβιετική Ένωση «το μεγαλύτερο μονοπώλιο που γνώρισε ποτέ ο κόσμος και ότι η Αμερική οφείλι την ύπαρξή της στον καπιταλισμό».

Οι νουθεσίες του Έλληνα έγιναν μπροστά στην κάμερα με τα πλάνα γρήγορα να μεταδίδονται και σε άλλες χώρες.

Ο Σπύρος Σκούρας "κάνει μαθήματα" καπιταλισμού στον Νικίτα Χρουστσόφ

Οι οικονομικοί κλυδωνισμοί και το τέλος ελέω «Κλεοπάτρας»

Τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η εταιρεία στη δεκαετία του '60 και το φιάσκο τής παραγωγής της ταινίας «Κλεοπάτρα» («Cleopatra», 1963), που στοίχισε στην εταιρεία 30 εκατομμύρια δολάρια, καταλογίστηκαν στον Σκούρα, με αποτέλεσμα να παραιτηθεί τελικά το 1962. Τα επόμενα χρόνια ο Σκούρας ασχολήθηκε με τη ναυτιλία κι έχτισε ένα σεβαστό εμπορικό στόλο μέσα από την εταιρεία του Prudential Lines.

Η αφίσα της πρεμιέρας «Κλεοπάτρα» το 1963 © Wikipedia
Η αφίσα της πρεμιέρας «Κλεοπάτρα» το 1963 © Wikipedia

Κλασσικές ταινίες του Χόλιγουντ φέρουν την υπογραφή του Σπύρου Σκούρα

Ο Σπύρος Σκούρας επέβλεψε προσωπικά την παραγωγή κλασικών ταινιών του Χόλιγουντ, όπως «Φλογισμένα Χείλη» («Don't Bother to Knock», 1952), «Οι άνδρες προτιμούν τις ξανθιές» («Gentlemen Prefer Blondes», 1953), «Ο Χιτών» («The Robe», 1953), «Εφτά χρόνια φαγούρα» («The Seven Year Itch», 1955), «Ο Βασιλιάς κι Εγώ» («The King and I», 1956) και «Ο κόσμος είναι δικός μου» («The Hustler», 1961).

MR SPYROS SKOURAS INSPECTS 3-D

Δεν ξέχασε την πατρίδα του

Ο Σπύρος Σκούρας ήταν ένας εκ των πρωτεργατών για τη δημιουργία του Greek War Relief Association, ενός ανθρωπιστικού οργανισμού που έστερξε την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου (1940-41) και της κατοχής, που μπόρεσε να σπάσει το βρετανικό εμπάργκο και να φέρει τρόφιμα και φάρμακα στην Ελλάδα.

Η οικογένεια του

Ο Σπύρος Σκούρας το 1920 παντρεύτηκε την ιταλοαμερικανίδα Σαρούλα Μπρουίλια, με την οποία απέκτησε πέντε παιδιά. Την είχε γνωρίσει πρώτα στο νυχτερινό σχολείο όταν πάλευαν και οι δύο να μάθουν αγγλικά (ήταν Ιταλίδα μετανάστρια) και την είδε ξανά αργότερα, να δουλεύει σε μια αίθουσα, όταν πάλευε να γίνει «κάποιος». Μαζί πορεύτηκαν ως το τέλος της ζωή του, όταν ο Σπύρος Σκούρας πέθανε από καρδιακή προσβολή το 1971 σε ηλικία 78 ετών.

Πηγή: San Shmera

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.