- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Μόνο 7 χώρες από τις 134 που εξετάστηκαν παγκοσμίως πληρούν τα διεθνή πρότυπα ποιότητας του αέρα- Η θέση της Ελλάδας
Μόνο 7 χώρες από τις 134 πληρούν τα διεθνή πρότυπα ποιότητας του αέρα, σύμφωνα με έρευνα του Ελβετικού οργανισμού IQAir.
Η αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αυξάνεται συνεχώς, λόγω της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας μετά την πανδημία covid και των τοξικών επιπτώσεων του καπνού από τις μέγα-πυρκαγιές που μαστίζουν τον πλανήτη τα τελευταία χρόνια.
83 από τις πιο μολυσμένες πόλεις βρίσκονται στην Ινδία
Όλες, εκτός από μία, από τις 100 πόλεις με τη χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο πέρυσι βρίσκονταν στην Ασία, σύμφωνα με την έκθεση, με την κλιματική κρίση να παίζει καθοριστικό ρόλο στην κακή ποιότητα του αέρα που θέτει σε κίνδυνο την υγεία δισεκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως, σύμφωνα με το CNN.
Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των πόλεων - 83 - ήταν στην Ινδία και όλες ξεπέρασαν τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ποιότητα του αέρα περισσότερο από 10 φορές, σύμφωνα με την έκθεση της IQAir, η οποία παρακολουθεί την ποιότητα του αέρα παγκοσμίως.
Οι 7 χώρες με τον πιο καθαρό αέρα στον κόσμο
Από τις χώρες που έλεγξε ο ελβετικός οργανισμός IQAir, μόνο η Αυστραλία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γρενάδα, η Ισλανδία, ο Μαυρίκιος και η Νέα Ζηλανδία βρίσκονται κάτω από το όριο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια που εκπέμπονται από τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τη βιομηχανική δραστηριότητα.
Η συντριπτική πλειονότητα των χωρών αποτυγχάνει να συμμορφωθεί στις συστάσεις των ειδικών για τα μικροσωματίδια PM2,5, με πλάτος μικρότερο από αυτό μιας ανθρώπινης τρίχας που «όταν εισπνέεται μπορεί να προκαλέσει μυριάδες προβλήματα υγείας και θανάτους», σύμφωνα με την έκθεση του IQAir, που αντλεί δεδομένα από περισσότερους από 30.000 σταθμούς σε όλο τον κόσμο.
Η θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 57η θέση, με τα επίπεδα PM2,5 να υπερβαίνουν, κατά μέσο όρο, πάνω από τρεις φορές τα όρια του ΠΟΥ.
Ενώ ο αέρας στον κόσμο είναι γενικά πολύ πιο καθαρός από ό,τι ήταν κατά το μεγαλύτερο μέρος του προηγούμενου αιώνα, υπάρχουν ακόμη μέρη όπου τα επίπεδα ρύπανσης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα.
Πακιστάν: Στην κορυφή με τα μεγαλύτερα επίπεδα ρύπανσης
Η χώρα με τα μεγαλύτερα επίπεδα ρύπανσης του αέρα είναι το Πακιστάν, με τη συγκέντρωση PM2,5 είναι 14 φορές υψηλότερη από το όριο που έχει θέση ο ΠΟΥ. Ακολουθούν η Ινδία, το Τατζικιστάν και η Μπουρκίνα Φάσο.
Αλλά ακόμη και στις πλούσιες και ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες εμφανίζονται εμπόδια στη μάχη με την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ο αέρας στον Καναδά, που για καιρό θεωρούνταν ένας από τους πιο καθαρούς στον δυτικό κόσμο, αποδείχτηκε ο χειρότερος σε ό,τι αφορά τα PM2,5 πέρυσι λόγω των πρωτοφανών πυρκαγιών που κατέστρεψαν τη χώρα, στέλνοντας τοξικά νέφη σε όλη τη χώρα και στις γειτονικές ΗΠΑ.
Εν τω μεταξύ στην Κίνα, η τάση βελτίωσης της ποιότητας του αέρα δεν διατηρήθηκε, εν μέσω της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας μετά την πανδημία, με την έκθεση να διαπιστώνει αύξηση των επιπέδων των PM2,5 κατά 6,5%.
7 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως λόγω της μόλυσνης
«Δυστυχώς τα πράγματα οδεύουν προς τα πίσω», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της IQAir στη Βόρεια Αμερική, Γκλόρι Ντόλφιν Χέιμς. «Η επιστήμη είναι αρκετά σαφής σχετικά με τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και παρόλα αυτά έχουμε συνηθίσει σε επίπεδα ρύπανσης που είναι πολύ υψηλά για να είναι ασφαλή για την υγεία. Δεν προσαρμοζόμαστε αρκετά γρήγορα».
Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει περίπου 7 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως σε όλο τον πλανήτη – περισσότερους από ό,τι το AIDS και η ελονοσία μαζί, όπως σχολιάζει ο Guardian – και ο αντίκτυπος αυτός είναι περισσότερο αισθητός στις αναπτυσσόμενες χώρες που βασίζονται σε άκρως «βρώμικα» καύσιμα για θέρμανση, φωτισμό και μαγείρεμα σε εσωτερικούς χώρους.