Κοσμος

Αλβανία: Ο Έντι Ράμα έσπρωξε γυναίκα δημοσιογράφο μπροστά στις κάμερες

Σφοδρές επικρίσεις για αυτήν την αδικαιολόγητη χειρονομία

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφου και αντ' αυτού την έσπρωξε

Τη στιγμή που ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα σπρώχνει με το χέρι του υποτιμητικά το πρόσωπο της Αμπρόζια Μέτα, έπιασε η τηλεοπτική κάμερα.

Ο Ράμα απέρριψε τις εκκλήσεις για δημόσια συγγνώμη

Το περιστατικό συνέβη την Τρίτη το μεσημέρι όταν η δημοσιογράφος του τηλεοπτικού καναλιού Syri TV, προσπάθησε να τον ρωτήσει σχετικά με ένα επενδυτικό σχέδιο στο νησί Σαζάν - μια περιβαλλοντικά προστατευόμενη περιοχή - όπου έχει αναφερθεί ότι ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, θα συμμετάσχει στην κατασκευή ακινήτων για το τουριστικό εμπόριο.

Μετά από αυτήν την αδικαιολόγητη χειρονομία ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, δέχεται σφοδρές επικρίσεις, για το σπρώξιμο της Αμπρόζια Μέτα, αφού αγνόησε τις ερωτήσεις της σε συνέντευξη Τύπου στα Τίρανα.

«Ρωτούσα τον Ράμα για την επένδυση στο Σαζάν και αν είναι ένα επενδυτικό σχήμα όπως αυτό στο λιμάνι του Δυρραχίου. Και όταν του είπα στο τέλος ότι δεν υπάρχει επένδυση στο λιμάνι του Δυρραχίου, αλλά τα διαμερίσματα πωλούνται [πριν να κατασκευαστούν πλήρως τα κτίρια], είπε: Πηγαίνετε να το δείτε. [το έργο του Δυρραχίου] και με άγγιξε στο μάγουλο με το χέρι του. Του είπα: Μην με αγγίζεις άλλο και αυτό ήταν», είπε η Μέτα στο BIRN.

«Δυστυχώς, ο πρωθυπουργός Ράμα επιδεικνύει τη συνήθη αλαζονεία του απέναντι στους δημοσιογράφους με σωματική επαφή. Λυπάμαι που ο επικεφαλής της κυβέρνησης δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του όταν ρωτήθηκε για θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος», πρόσθεσε.

Ο Ράμα απέρριψε τις εκκλήσεις για δημόσια συγγνώμη, γράφοντας στο X ότι δεν υπήρξε «τίποτα επιθετικό από την πλευρά του» και ότι «όλες οι ερωτήσεις απαντήθηκαν υπομονετικά».

Οργανώσεις για τα δικαιώματα των ΜΜΕ καταδίκασαν το περιστατικό

«Είμαστε αλληλέγγυοι στη δημοσιογράφο Αμβροζία Μέτα που αντιμετώπισε εκφοβισμό από τον Πρωθυπουργό, αναζητώντας απλώς διαφάνεια και λογοδοσία. Προτρέποντας τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα να σεβαστεί τον Τύπο», ανέφερε σε δήλωση το Safe Journalists Network.

Η Ένωση Αλβανών Δημοσιογράφων είπε ότι η Μέτα είχε το δικαίωμα να τωτήσει τον Ράμα στη συνέντευξη Τύπου. «Ο πρωθυπουργός όχι μόνο δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα, αλλά απέφυγε την υποχρέωση να δώσει συγκεκριμένο αριθμό για τα πιθανά δημόσια οφέλη ενός από τα μεγαλύτερα έργα στον τομέα του αλβανικού τουρισμού», δήλωσε η Ένωση Αλβανών Δημοσιογράφων.

Ο Ράμα έχει συγκρουστεί με δημοσιογράφους, συμπεριλαμβανομένης της Μέτα, σε προηγούμενες περιπτώσεις. Το 2022 απαγόρευσε προσωρινά την ίδια και έναν άλλο δημοσιογράφο από τις συνεντεύξεις Τύπου του.

Τον Μάρτιο του 2022, ο Ράμα είπε στην Μέτα ότι χρειαζόταν «επανεκπαίδευση» αφού ρώτησε για έναν βουλευτή του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος που είχε συλληφθεί.

«Σήμερα χάνετε το δικαίωμα στις απαντήσεις μου σε συνεντεύξεις τύπου για τις επόμενες 60 ημέρες. Θα πάτε στην επανεκπαίδευση», είπε ο Ράμα.

Αλβανία: Στην 96η θέση μεταξύ 180 χωρών στην ελευθερία του Τύπου

Τον Ιούλιο του 2022, όταν ο δημοσιογράφος Κέλβιν Μούκα ρώτησε την υπουργό Εξωτερικών Όλτα Τζάκα για ένα στρατηγικό επενδυτικό σχέδιο που κέρδισε ο σύζυγός της, ο Ράμα διέκοψε τη συνέντευξη Τύπου, λέγοντας ότι η ερώτηση δεν ήταν ηθική και απαγόρευσε τη δημοσιογράφο από τις συνεντεύξεις Τύπου μέχρι τον Οκτώβριο.

Το 2023, η Αλβανία κατατάχθηκε στην 96η θέση μεταξύ 180 χωρών σε όλο τον κόσμο στον παγκόσμιο δείκτη ελευθερίας του Τύπου που συνέταξε η διεθνής οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

«Οι δημοσιογράφοι που επικρίνουν την κυβέρνηση δέχονται συχνά πολιτικές επιθέσεις που έχουν σχεδιαστεί για να τους δυσφημίσουν και έχουν πρόβλημα πρόσβασης σε κρατικές πληροφορίες», ανέφεραν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.