Κοσμος

Γιατί ο Μακρόν από «περιστέρι έγινε γεράκι» μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία;

Ανάλυση του BBC

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εμανουέλ Μακρόν: Γιατί άλλαξε στάση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία;

Γιατί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αλλάξε την στάση του στο θέμα που αφορά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία; Αυτό είναι το ερώτημα που τίθεται σε όλη την Ευρώπη, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος έχει αναλάβει άτυπα τον ρόλο του επικεφαλής της αντίστασης της ηπείρου απέναντι στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ορισμένες χώρες - οι Βαλτικές χώρες, η Πολωνία - χαιρετίζουν τη διαφαινόμενη μεταστροφή του προέδρου Μακρόν στη δική τους «ρεαλιστική» εκτίμηση της απειλής της Μόσχας. Άλλες, κυρίως η Γερμανία του καγκελάριου Όλαφ Σολτς - είναι εξοργισμένες με αυτό το va-t-en-guerre (παλικαρίσιο) γαλλικό πνεύμα.

Όλοι είναι μπερδεμένοι και αβέβαιοι. Πόσο γνήσια είναι η νέα γραμμή Μακρόν; Μήπως η πρόσφατη άρνησή του να αποκλείσει την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία είναι απλώς άλλη μια από τις εκπλήξεις του - απόδειξη της ακόρεστης ανάγκης του να κάνει μια διπλωματική εξόρμηση; Και κατά πόσο η νέα του τοποθέτηση είναι καθαρά πολιτική; Το BBC αναλύει σχετικά.

Η απειλή της Λεπέν και η στάση της Ρωσίας

Οι ευρωεκλογές πλησιάζουν και η σκληρή δεξιά της Μαρίν Λεπέν και του Τζορντάν Μπαρδελά φαίνεται ότι θα κερδίσει το κόμμα του Μακρόν. Χρησιμοποιεί λοιπόν ο Εμανουέλ Μακρόν την Ουκρανία για να δημιουργήσει μια γραμμή ρήξης μεταξύ της δικής του μαχητικότητας και της θολής συνενοχής της κυρίας Λεπέν με τη Μόσχα στο παρελθόν; Σε μια ζωντανή συνέντευξη στη γαλλική τηλεόραση το βράδυ της Πέμπτης, ο πρόεδρος αναγνώρισε εμμέσως τα κρίσιμα ερωτήματα. «Μόνο αφού εξαντληθούν όλες οι προσπάθειες προσέγγισης ενός αντιπάλου», υποστήριξε, «είναι δυνατόν να πούμε με βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει περιθώριο συνεννόησης». Επιπλέον, υποστήριξε ότι οι Ρώσοι έχουν πλέον ωθήσει την επιθετικότητά τους σε ένα εντελώς νέο επίπεδο.

Το δόγμα Μακρόν

Με την Ουκρανία να φαίνεται σε δύσκολη θέση και τις Ηνωμένες Πολιτείες να αντιμετωπίζουν εσωτερικά προβλήματα, η Ευρώπη εισέρχεται σε μια νέα φάση εκτίμησε ο Μακρόν λέγοντας: «Αυτό που θεωρούσαμε αδιανόητο συμβαίνει στην πραγματικότητα». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, σύμφωνα με το νέο δόγμα Μακρόν, η Γαλλία και η Ευρώπη έπρεπε να προετοιμάσουν ένα «sursaut» - ένα νοητικό άλμα από τις βεβαιότητες και να εισέλθουν στη σκληρή νέα πραγματικότητα.

Μπορεί να πείσει όμως;

Αλλά όπως πάντα με τον Εμανουέλ Μακρόν υπάρχει και το ερώτημα: μπορεί να πείσει; Το πιο κραυγαλέο σημάδι είναι το ρήγμα που χωρίζει τον Γάλλο ηγέτη από τον άνθρωπο που υποτίθεται ότι είναι ο στενότερος σύμμαχός του στην Ευρώπη, τον Γερμανό Όλαφ Σολτς. Εξ ου και η επίσκεψη Μακρόν στο Βερολίνο την Παρασκευή.

«Ο πρόεδρος Μακρόν ανοίγει και πάλι νέους δρόμους. Παίρνει το προβάδισμα και ωθεί τους Ευρωπαίους να σκεφτούν σοβαρά για την ασφάλειά τους και για τις θυσίες που μπορεί σύντομα να γίνουν αναγκαίες. Όλα αυτά είναι αναμφίβολα ευπρόσδεκτα. Η δυσκολία του είναι ότι πάρα πολλοί άνθρωποι αντιδρούν άσχημα. Δυσανασχετούν με την αυτοπεποίθησή του και αισθάνονται ότι συγχέει πολύ εύκολα το σωστό για την Ευρώπη και τον κόσμο με το τι είναι στην πραγματικότητα σωστό για τη Γαλλία - ή για τον εαυτό του», αναφέρει το BBC.