Εxplainer: Ποιες χώρες έχουν απαγορεύσει το TikTok;
Ενώ οι ΗΠΑ βρίσκονται ένα βήμα πριν από την καθολική απαγόρευση
TikTok: Ποιες χώρες έχουν απαγορεύσει την κινεζική εφαρμογή;
Tο 2024 θα είναι, όπως φαίνεται, μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις για το κινεζικό app TikTok, προϊόν της κινεζικής εταιρείας ByteDance, το οποίο βρίσκεται, όσο περνά ο καιρός, αντιμέτωπο με ολοένα και περισσότερες απαγορεύσεις στη Δύση. Πρόσφατα το αμερικανικό κοινοβούλιο ζήτησε την άμεση και καθολική απαγόρευση του, αναμένοντας την τελική απόφαση από την Γερουσία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι, αν το νομοσχέδιο περάσει από τη Γερουσία, θα το υπογράψει. Το νομοσχέδιο αναγκάζει τη ByteDance, την κινεζική μητρική εταιρεία του TikTok, να πουλήσει την εφαρμογή σε διάστημα 180 ημερών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση αυτή θα τεθεί εκτός των διαδικτυακών καταστημάτων της Apple και της Google στις ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί επισήμως κανένας υποψήφιος αγοραστής. Εξάλλου είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η αξία του TikTok, κυρίως στην περίπτωση αναγκαστικής πώλησης της εφαρμογής. Το 2020 η ByteDance είχε ορίσει τιμή τα 60 δισεκ. δολάρια, όταν η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ της είχε ζητήσει να πουλήσει την πλατφόρμα, σύμφωνα με το Bloomberg.
Το TikTok έχει κατηγορηθεί ότι μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο κατασκοπείας σε βάρος των χρηστών του, παραβιάζοντας το απόρρητο των επικοινωνιών και στέλνοντας προσωπικά δεδομένα στις κινεζικές Αρχές. Έχει, επίσης, κατηγορηθεί ότι μπορεί να λειτουργήσει υπονομευτικά προς την κοινωνική συνοχή, παραπληροφορώντας, προπαγανδίζοντας συγκεκριμένες θέσεις έναντι άλλων και/ή επηρεάζοντας αρνητικά την κοινή γνώμη.
Mε βάση αυτά πολλές χώρες σε ολόκληρο τον πλανήτη έχουν εφαρμόσει κάποιο επίπεδο περιορισμού στην εφαρμογή, όπως άλλωστε έχουν πράξει και διεθνείς κυβερνητικοί φορείς όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΝΑΤΟ.
ΤikTok: Οι χώρες με μερική ή ολική απαγόρευση
Aυστραλία
Στις 4 Απριλίου, η Αυστραλία απαγόρευσε την εφαρμογή από όλες τις συσκευές που ανήκουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια που διατυπώθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων.
Βέλγιο
Το Βέλγιο απαγόρευσε το TikTok από τα τηλέφωνα εργασίας των κυβερνητικών αξιωματούχων. Ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο δήλωσε στο Politico: «Δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς: Η TikTok είναι μια κινεζική εταιρεία που επί του παρόντος έχει εντολή να συνεργάζεται με τις κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών».
Καναδάς
Ο Καναδάς απαγόρευσε το TikTok από όλες τις κυβερνητικές κινητές συσκευές τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Η Mona Fortier, πρόεδρος του Υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε ότι η μερική απαγόρευση οφείλεται στο γεγονός ότι η εφαρμογή παρουσιάζει «κίνδυνο για την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια».
«Η απόφαση να αφαιρέσουμε και να αποκλείσουμε το TikTok από τις κυβερνητικές κινητές συσκευές λαμβάνεται ως προληπτικό μέτρο, ιδίως δεδομένων των ανησυχιών σχετικά με το νομικό καθεστώς που διέπει τις πληροφορίες που συλλέγονται από τις κινητές συσκευές, και είναι σύμφωνη με την προσέγγιση των διεθνών εταίρων μας», ανέφερε σε δήλωσή της.
Δανία
Το Υπουργείο Άμυνας της Δανίας απαγόρευσε στους υπαλλήλους του να χρησιμοποιούν το TikTok τον Μάρτιο. Και πάλι σε σχέση με ζητήματα ασφαλείας που αξιολογήθηκαν από το Κέντρο για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο της χώρας, οι υπάλληλοι ενημερώθηκαν να αφαιρέσουν την εφαρμογή από τα κινητά τους το συντομότερο δυνατό.
Ινδία
Η Ινδία προχώρησε σε κινήσεις κατά του TikTok το 2020, εφαρμόζοντας εθνική απαγόρευση σε αυτό και ακόμη 58 κινεζικές εφαρμογές, για «συμμετοχή σε δραστηριότητες που βλάπτουν την κυριαρχία και την ακεραιότητα της χώρας». Η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή την απαγόρευση μετά από μια συνοριακή σύγκρουση μεταξύ ινδικών και κινεζικών στρατιωτικών δυνάμεων.
Μεγάλη Βρετανία
Το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου απαγόρευσε την κινεζικής ιδιοκτησίας εφαρμογή από το δίκτυό του λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια τον Μάρτιο του 2023. Αυτό ακολούθησε την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να απαγορεύσει στους υπουργούς να χρησιμοποιούν την εφαρμογή στα τηλέφωνα εργασίας τους, μετά από έλεγχο ασφαλείας.
Ολλανδία
Αν και δεν πρόκειται για άμεση απαγόρευση, οι Ολλανδοί αξιωματούχοι έχουν ενημερωθεί να μην χρησιμοποιούν το TikTok.
Νέα Ζηλανδία
Μετά από πολλές ευρωπαϊκές χώρες που έλαβαν παρόμοιες αποφάσεις, το κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε την απαγόρευση του TikTok σε όλες τις συσκευές του προσωπικού. «Η απόφαση αυτή ελήφθη με βάση την ανάλυση των δικών μας εμπειρογνωμόνων και μετά από συζήτηση με τους συναδέλφους μας διεθνώς», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής Rafael Gonzalez-Montero.
Νορβηγία
Το Κοινοβούλιο της Νορβηγίας απαγόρευσε το TikTok στις κυβερνητικές συσκευές τον Μάρτιο, αν και επέτρεψε στους δημόσιους υπαλλήλους να χρησιμοποιούν την εφαρμογή για επαγγελματικούς λόγους στις προσωπικές τους συσκευές. Η υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας Emilie Enger Mehl ανέφερε σε δήλωσή της: «Οι νορβηγικές υπηρεσίες πληροφοριών ξεχωρίζουν τη Ρωσία και την Κίνα ως τους κύριους παράγοντες κινδύνου για τα συμφέροντα ασφαλείας της Νορβηγίας».
Ταϊβάν
Αρχής γενομένης από τον Δεκέμβριο του 2022, οι Αρχές απαγόρευσαν τη χρήση του στις κρατικές/κυβερνητικές υπηρεσιακές συσκευές.
Πηγή: AP, Mashable
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Mία από τις μεγαλύτερες δικαστικές πλάνες σε παγκόσμιο επίπεδο
Η βασική αιτία για τον πληθωρισμό στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου - Τι υποστηρίζουν αναλυτές
Επίσημη αναγνώριση της συμβολής στη διαμόρφωση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας
Εξηγήσεις ζητά η αντιπολίτευση - Επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το κλίμα το ακροδεξιό AfD
Αρνητική εκκίνηση για τον νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας - Τα ευρήματα δημοσκόπησης
Από την εμφάνιση της Σελίν Ντιόν στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι τις αποκαλύψεις για τον Diddy και τα καμώματα του Έλον Μασκ
Παραμένει ασαφές το κίνητρο - Οι αρχές είχαν ενημερωθεί για την «εξτρεμιστική δράση» του
Το δικαστήριο έκρινε ένοχους και τους 50 συγκατηγορούμενους
Ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα για τον πρωθυπουργό
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η Χαμάς
Άγνωστα τα αίτια του δυστυχήματος
H αντιδικία δυο εφήβων πήρε μεγάλες διαστάσεις μέσα από την εν λόγω πλατφόρμα
Ο 50χρονος σήμερα Σαουδάραβας έφτασε στην Γερμανία το 2006 με βίζα
Η Σαουδική Αραβία φέρεται να είχε ειδοποιήσει τις γερμανικές αρχές για τον δράστη
Πώς αποκαλύφθηκε η τραγική ιστορία
Η κάποτε έγκυρη εφημερίδα, η σκανδαλοθηρία και η κριτική woke
O 50χρονος Σαουδάραβας είναι ψυχίατρος και εργαζόταν σε κλινική
Έκκληση για ενότητα από τον καγκελάριο μετά τη φονική επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά
Δολοφονήθηκε έξω από το σχολείο του γιατί είχε δείξει γελοιογραφίες του Μωάμεθ στην τάξη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.