Κοσμος

Μακρόν και Σολτς συναντώνται για «βελτίωση» των σχέσεων που διαταράχθηκαν λόγω Ουκρανίας

O ρόλος του Ντόναλντ Τουσκ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γαλλία-Γερμανία: Συνάντηση με βασικό στόχο την εξομάλυνση των διαφόρων για Μακρόν και Σολτς

Με βασικό στόχο την εξομάλυνση των διαφόρων Παρισιού και Βερολίνου σε ζητήματα όπως η αποστολή στην Ουκρανία χερσαίων στρατευμάτων, αλλά και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, συναντιούνται σήμερα στο Βερολίνο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, ενώ παρών θα είναι και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ.

Η διαμάχη μεταξύ του Γάλλου προέδρου και του Γερμανού καγκελάριου έχει τέτοια ένταση που οι σύμμαχοι φοβούνται ότι υπονομεύει την ευρωπαϊκή ενότητα σε μια κρίσιμη καμπή για την άμυνα της Ουκρανίας απέναντι στη ρωσική επίθεση. Οι εντάσεις είναι πλέον τόσο μεγάλες που έχουν γίνει θέμα δημόσιας ανησυχίας και στις δύο χώρες.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ερωτήσεων και απαντήσεων της Bundestag την Τετάρτη, ο Σολτς παρατήρησε με νόημα ότι η Γερμανία παρέχει 7 δισ. ευρώ σε βοήθεια προς την Ουκρανία φέτος, έναντι 3 δισ. ευρώ της Γαλλίας. «Πίσω από τις αιχμές κρύβεται μια πιο θεμελιώδης διαφωνία σχετικά με την ευρωπαϊκή ασφάλεια», σχολιάζουν οι FT.

«Πυροσβέστης» ο Τουσκ

«Η παρέμβαση της Βαρσοβίας είναι ευπρόσδεκτη», υπογραμμίζει στην γαλλική εφημερίδα Figaro ο Νίκο Λάντζ ερευνητής στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, σημειώνοντας ότι ο Τουσκ, «πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι συνηθισμένος να συνδυάζει αντικρουόμενα συμφέροντα και είναι ικανός να κατευνάσει τις διαφορές». Ο ίδιος θεωρεί τη σύνοδο των τριών «ένα καλό σημάδι, που δείχνει ότι τα πράγματα μπαίνουν στη θέση τους και ότι τα λάθη ίσως διορθώνονται».

Ανάλογη «αισιοδοξία» εξέφρασε και ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι «για το τι μπορεί να αντιπροσωπεύει αυτή η τριμερής σύνοδος κορυφής», σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε χθες, Πέμπτη, στη γαλλική εφημερίδα Ouest-France.

Οι τρεις ηγέτες πρέπει εξάλλου να εξομαλύνουν τις διάφορες τους πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 21 και 22 Μαρτίου, σημειώνει η Figaro επισημαίνοντας τη σύγχυση που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου για πιθανή αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία και την απόρριψη ενός τέτοιου ενδεχόμενου από τον Γερμανό καγκελάριο. Στην ίδια εφημερίδα ο Γιάκομπ Ρος αναλυτής του γερμανικού think tank DGAP, αναφέρει, ότι «είχαν γίνει συζητήσεις, αλλά ο καγκελάριος είχε επιμείνει ότι δεν έπρεπε να δημοσιοποιηθούν».

O κίνδυνος του Τραμπ

Με τον κίνδυνο να διαφαίνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ τον Νοέμβριο και να μειώσει τον ρόλο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, ο Μακρόν θέλει η Ευρώπη να αυξήσει τη «στρατηγική αυτονομία» της. Ο Σολτς, εν τω μεταξύ, εξακολουθεί να αναζητά κάλυψη από τις ΗΠΑ για κάθε μεγάλο βήμα που κάνει στην Ουκρανία.

«Νομίζω ότι ο Μακρόν έχει την εντύπωση ότι οι Γερμανοί υπό τον Σολτς έχουν αποσυρθεί στη διατλαντική τους ταυτότητα, ότι θα ενεργούν μόνο στο ίδιο μήκος κύματος με τον Λευκό Οίκο», δήλωσε Ρος, αναλυτής στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (DGAP).

Αυτό σηματοδοτεί μια ρήξη με την προκάτοχο του Σολτς, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε  κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ ότι οι εποχές που η Ευρώπη μπορούσε να βασίζεται στις ΗΠΑ είχαν τελειώσει και ξεκίνησε κοινά εξοπλιστικά προγράμματα με τους Γάλλους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, FT