Γραβάτα: Έπεσε θύμα του μοντέρνου ενδυματολογικού κώδικα το μπαρόκ αξεσουάρ
Το νέο dress code στις εταιρείες παγκοσμίως φαίνεται να έχει οδηγήσει σε κατάρρευση εισαγωγών και εξαγωγών γραβάτας: Την τελευταία δεκαετία οι εισαγωγές στη Γερμανία μειώθηκαν κατά τα δύο τρίτα.
Όπως αναφέρει άρθρο της DW, αυτά τα δεδομένα προκύπτουν τουλάχιστον από τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας. «Πλέουμε πλέον σε ταραγμένα νερά», λέει ο Γιαν Μέζε, διευθυντής της Ascot, μίας εταιρείας που ιδρύθηκε το 1908 και παράγει μέχρι σήμερα γραβάτες με έδρα το Κρέφελντ.
Σύμφωνα με τον Μέζε, η εταιρεία, η οποία ειδικεύεται σε μεταξωτές γραβάτες υψηλής ποιότητας, μαζί με μία ακόμη τη Henley, είναι οι μόνες που έχουν απομείνει στο είδος στη Γερμανία. Ωστόσο, καθώς η γερμανική αγορά είναι πολύ περιορισμένη, οι εταιρείες κατασκευάζουν και διάφορα ανδρικά αξεσουάρ εκτός από γραβάτες.
Ντύσου πρόχειρα και… βγάλε τη γραβάτα
Η εδραίωση του home office ήταν ένα ακόμη χτύπημα για τους κατασκευαστές γραβάταςκ αθώς πλέον ελάχιστοι άνδρες δίνουν σημασία στο ντύσιμό τους όταν εργάζονται από το σπίτι όπου δεν έχουν δια ζώσης συναντήσεις με τους συναδέλφους τους.
Η τάση για casual ένδυση τόσο στο γραφείο όσο και στο σπίτι παραμένει και οι γραβάτες πλέον βγαίνουν σπάνια από την ντουλάπα, επισημαίνει και ο Άξελ Αγκουστίν, διευθύνων σύμβουλος της Γερμανικής Ένωσης Εμπορίου Κλωστοϋφαντουργίας, Υποδημάτων και Δερμάτινων Ειδών στην Κολωνία.
«Δυστυχώς το εμπόριο γραβάτας είναι πλέον σε πολύ δύσκολη θέση σε όλο τον κόσμο, αν και βέβαια υπάρχουν και διαφορές σε κάθε χώρα», τονίζει ο Μέζε. Για την εταιρεία του ωστόσο δεν διαφαίνεται να πέφτουν οι τίτλοι τέλους καθώς η υψηλή ποιότητα των προϊόντων που προσφέρει εξακολουθεί να είναι προσοδοφόρα, ενώ όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «εξακολουθούν να υπάρχουν κι εκείνοι που λατρεύουν να φορούν γραβάτες όπως επίσης και οι πελάτες που τις χρειάζονται για εορταστικές περιστάσεις».
Ένα μπαρόκ απομεινάρι γίνεται εν έτει 2024… πασέ
Η γραβάτα είναι απομεινάρι της εποχής του μπαρόκ και το ίδιο το όνομά της παραπέμπει στη χώρα προέλευσής της, την Κροατία. Τον 17ο αιώνα, η γαλλική αριστοκρατία ήταν η πρώτη που υιοθέτησε τη γραβάτα, η οποία εκείνη την εποχή έμοιαζε ακόμα περισσότερο με μαντήλι.
Όπως δείχνουν και οι απεικονίσεις σε πολλούς πίνακες ζωγραφικής από τον 16ο έως τα τέλη του 18ου αιώνα, οι ευκατάστατοι άνδρες -και ιδιαίτερα εκείνοι που έφεραν τίτλους ευγενείας- συνήθιζαν να ντύνονται το ίδιο φαντεζί και μοντέρνα με τις γυναίκες της εποχής. Μετά τη Γαλλική Επανάσταση και την άνοδο της αστικής τάξης, τα φανταχτερά αντρικά ρούχα έγιναν όμως πασέ, με την γραβάτα να παραμένει τελικά η μοναδική πολύχρωμη πινελιά στο ανδρικό ντύσιμο.
Μια ιδιαιτερότητα της γραβάτας είναι ότι πλέον δεν έχει καμία πρακτική χρήση, αν και μερικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να «κρύψει» μία μεγάλη κοιλιά. Ωστόσο η γραβάτα δεν ήταν πάντα ένα άχρηστο αξεσουάρ.
Σύμφωνα με την ιστορικό ένδυσης Άντελχαϊντ Ράσε από το Πανεπιστήμιο της Νυρεμβέργης «γύρω στο 1700 ήταν ουσιαστικά ένα μαντήλι φτιαγμένο από λεπτό λινό και δενόταν με έναν συγκεκριμένο τρόπο στο λαιμό. Μπορούσε να πλυθεί εύκολα, οπότε χρησιμοποιήθηκε κατά κάποιον τρόπο για την προσωπική υγιεινή. Η γραβάτα κάλυπτε και προστάτευε επίσης την περιοχή του λαιμού».
Και αν το συγκεκριμένο αξεσουάρ είχε διατηρήσει την πρακτική αυτή χρήση ίσως να ήταν πιο δύσκολη η κατάργησή του. Διότι ακόμα και αν και οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι αυτή τη στιγμή μερικά από τα τελευταία προπύργια της γραβάτας, ακόμη και στον συντηρητικό χρηματοπιστωτικό τομέα η γραβάτα έχει πάρει την κατηφόρα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέδωσαν τον έλεγχο της διώρυγας το 1999
Ουκ ολίγες χώρες έχουν απαγορεύσει την εφαρμογή
Εν αντιθέσει με την επιλογή πρεσβευτή, ο διορισμός απεσταλμένου δεν απαιτεί έγκριση από τη Γερουσία
Το σιντριβάνι που ολοκληρώθηκε το 1762, είναι ένα αριστούργημα του ύστερου μπαρόκ
Οι ιδιοκτήτες παμπ στη Βρετανία αδυνατούν να ανταπεξέλθουν
Πώς έγινε το περιστατικό
Είχε απασχολήσει τις αρχές ήδη το 2013
Απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία - Επεισόδια σε διαδηλώσεις ακροδεξιών
Mία από τις μεγαλύτερες δικαστικές πλάνες σε παγκόσμιο επίπεδο
Η βασική αιτία για τον πληθωρισμό στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου - Τι υποστηρίζουν αναλυτές
Επίσημη αναγνώριση της συμβολής στη διαμόρφωση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας
Εξηγήσεις ζητά η αντιπολίτευση - Επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το κλίμα το ακροδεξιό AfD
Αρνητική εκκίνηση για τον νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας - Τα ευρήματα δημοσκόπησης
Από την εμφάνιση της Σελίν Ντιόν στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι τις αποκαλύψεις για τον Diddy και τα καμώματα του Έλον Μασκ
Παραμένει ασαφές το κίνητρο - Οι αρχές είχαν ενημερωθεί για την «εξτρεμιστική δράση» του
Το δικαστήριο έκρινε ένοχους και τους 50 συγκατηγορούμενους
Ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα για τον πρωθυπουργό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.