Κοσμος

Πέθανε ο σχεδιαστής της Lancia Stratos και άλλων θρυλικών αυτοκινήτων

Εργάστηκε πολλά χρόνια στον διάσημο οίκο Bertone

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Marcello Gandini: Πέθανε ο σχεδιαστής της Lancia Stratos και άλλων θρυλικών αυτοκινήτων
© Arnold Jerocki/Getty Images/Ideal Imagae

Marcello Gandini: Πέθανε ο σχεδιαστής της Lancia Stratos και άλλων θρυλικών αυτοκινήτων

Ο σχεδιαστής αυτοκινήτων Marcello Gandini, o οποίος έβαλε την υπογραφή του σε μερικά από τα πιο γνωστά και κλασικά μοντέλα όλων των εποχών, πέθανε χτες σε ηλικία 85 ετών.

Ήταν υπεύθυνος για αριστουργήματα όπως η Lamborghini Miura, η Lancia Stratos κι η Ferrari 308/GT4, το μοναδικό μοντέλο που σχεδίασε ο Bertone για τo Μαρανέλο.

Γεννημένος στο Τορίνο, ο Marcello Gandini ήταν ευρέως αναγνωρισμένος ως ένας από τους πιο εμβληματικούς και σημαντικούς σχεδιαστές αυτοκινήτων της εποχής του. Εγινε γνωστός στα μέσα της δεκαετίας του 1960, ενώ εργαζόταν για τον οίκο Bertone. 

Η άνοδος του Marcello Gandini ξεκίνησε όταν αντικατέστησε τον Giorgetto Giugiaro στην ιταλική εταιρεία το 1965. Η πιο γνωστή δημιουργία του ήταν η Lamborghini Countach, με την αεροδυναμική σφηνοειδή σιλουέτα της να αποτελεί σήμα κατατεθέν του Gandini. Το σχήμα της επηρέασε δεκάδες μοντέλα στις επόμενες δύο δεκαετίες.

Μερικά από τα πιο δημοφιλή μοντέλα του περασμένου μισού αιώνα προέρχονταν από τον ίδιο όπως η πρώτη Σειρά 5 της BMW, το αρχικό Volkswagen Polo, το Fiat 132, το Renault 5 Turbo και η Citroën BX.

Gandini Racconta: Come sono nate Miura, Countach, Stratos, Carabo, X1/9, Montreal - di Davide Cironi

Πηγή: AP

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.