Κοσμος

Μαία ή μαιευτής; Στην αίθουσα τοκετού δεν έχει σημασία

Παραμένει αποκλειστικά γυναικείο επάγγελμα ή τα πράγματα αλλάζουν;

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μαιευτική: Αποκλειστικά γυναικείο το επάγγελμα; Η θέση των ανδρών

Ο Γκάμπριελ Μπάκερ στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρεται αν τον αποκαλούν μαία ή μαιευτή. Ο 22χρονος σπουδάζει μαιευτική στην Ιατρική Σχολή του Ανόβερου και είναι ο μόνος άνδρας από τους 90 εγγεγραμμένους φοιτητές.

Αποτελεί επίσης απόλυτη εξαίρεση σε όλη τη χώρα. Στη Γερμανία «αυτή τη στιγμή εργάζονται μόνο 23 άνδρες μαιευτές σε κλινικές» - σε σύνολο περίπου 25.000 μαιών, λέει η Μιχαέλα Πέτερς από τη Γερμανική Ένωση Μαιών.

Στη Γερμανία αυτή τη στιγμή εργάζονται μόνο 23 άνδρες μαιευτές σε κλινικές © Unsplash+/ Getty Images

Όπως αναφέρει άρθρο της DW, o Γκάμπριελ Μπάκερ μεγάλωσε σε μια μεγάλη οικογένεια στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Έχει δύο μεγαλύτερα αδέλφια και έναν μικρότερο αδελφό καθώς και πολλά ξαδέλφια. «Αυτό σήμαινε ότι πάντα υπήρχαν τριγύρω παιδιά», λέει.

Ο μοναδικός άνδρας μαιευτής - Η εξαίρεση στον γυναικείο κανόνα

Η ιδέα να σπουδάσει μαιευτική του ήρθε πριν από έναν χρόνο, όταν ο Μπάκερ συνειδητοποίησε ότι δεν ήθελε να συνεχίσει τις παιδαγωγικές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Βόννης. «Πολύ βαρετό για μένα», λέει. Του ήταν πάντα ξεκάθαρο ότι ήθελε να συνεργαστεί με ανθρώπους, είτε στον κοινωνικό είτε στον ιατρικό τομέα. Ο Μπάκερ είχε επαφή με το επάγγελμα από τη μητέρα ενός φίλου του, που εργάζεται ως μαία. Αντάλλαξε ιδέες μαζί της και βρήκε επίσης μία θέση πρακτικής άσκησης μέσω αυτής.

Η εμπειρία του πρώτου τοκετού: «Πολύ εντυπωσιακό θέαμα»

Ο Μπάκερ γνώρισε αρχικά τη δουλειά κατά τη διάρκεια τριών πρακτικών. «Ο πρώτος τοκετός που είδα ποτέ ήταν με καισαρική τομή», λέει ο 22χρονος. «Ήταν σίγουρα πολύ εντυπωσιακό θέαμα».

Μετά την πρακτική άσκηση, ο Μπάκερ έκανε αίτηση για σπουδές μαιευτικής και τον Οκτώβριο του 2023 ξεκίνησε το πρώτο εξάμηνο σπουδών του στο Ανόβερο. Από τότε, μαθαίνει τα πάντα για τη μαιευτική εναλλάσσοντας τη θεωρία στην αίθουσα διαλέξεων και την πρακτική στην καθημερινή ζωή του νοσοκομείου. Αυτό που τον ενθουσιάζει περισσότερο στο επάγγελμα είναι η γοητεία της γέννησης, όπως λέει. «Ακούγεται λίγο ρομαντικό, αλλά είναι απλώς τιμή μου να μπορώ να συνοδεύω τους ανθρώπους σε αυτή τη σημαντική φάση και να τους υποστηρίζω».

Έχει σημασία αν είναι άνδρας μαιευτής;

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Μαιών της Κάτω Σαξονίας, Χίλκε Σάουλαντ, μια μαία πρέπει πάνω απ' όλα να είναι συμπονετική και καλή στην επικοινωνία με τις επίτοκες. «Η τέχνη της μαιευτικής είναι να γνωρίζεις τα πάντα θεωρητικά», εξηγεί. Μια μαία πρέπει να είναι προετοιμασμένη για τα πάντα, για να μπορεί να αντιδρά κατάλληλα σε κάθε κατάσταση κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Σύμφωνα με τη Σάουλαντ, το γεγονός ότι οι άνδρες μαιευτές δεν μπορούν οι ίδιοι να κάνουν παιδιά είναι άσχετο. Εξάλλου, «υπάρχουν και γυναίκες μαίες που δεν έχουν παιδιά», λέει. Ωστόσο, «είναι ακόμα γυναικείο επάγγελμα». Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν άνδρες μεταξύ των 2.350 μελών της Ένωσης Μαιών της Κάτω Σαξονίας.

© Unsplash

Ο επίσημος τίτλος εργασίας στα γερμανικά είναι ο ίδιος για όλα τα φύλα: Hebamme, δηλαδή μαία. Μέχρι στιγμής όμως, το φύλο του δεν έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην αίθουσα τοκετού, λέει ο Μπάκερ. Ελάχιστες γυναίκες είχαν πρόβλημα με το να είναι παρών ο φοιτητής. Ο 22χρονος λέει ότι πολλές μέλλουσες μαμάδες του λένε: «Και ο γυναικολόγος μου είναι άνδρας».

Η μαιευτική ως ακαδημαϊκός κύκλος σπουδών

Το 2020, ο ομοσπονδιακός νόμος για τη μαιευτική τέθηκε σε ισχύ και η εκπαίδευση μετατράπηκε σε ακαδημαϊκό κύκλο σπουδών. Στο πανεπιστήμιο είναι πλέον φυσιολογικό για αυτόν, ως άνδρας, να σπουδάζει μαιευτική, λέει ο Μπάκερ. Πολλές συμφοιτήτριες ήταν χαρούμενες «που υπάρχουν πλέον άνδρες που επιλέγουν αυτό το επάγγελμα».

Ο Μπάκερ πιστεύει ότι είναι πολύ πιθανόν στο μέλλον να εργάζονται περισσότεροι άνδρες ως μαιευτές - απλώς και μόνο λόγω του ακαδημαϊκού τίτλου. Έτσι έγινε και με αυτόν. Αν ήταν «μαθητεία, δεν νομίζω ότι θα το είχα σκεφτεί πραγματικά».

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν καλές ευκαιρίες για το μέλλον: Και στους ειδικευμένους εργαζόμενους στη μαιευτική οι ανάγκες για προσωπικό είναι μεγάλες.