Κοσμος

«Δρακόντεια» τα μέτρα ασφαλείας για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία

Anti-drone συστήματα και 45.000 χωροφύλακες και αστυνομικοί

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ολυμπιακοί Αγώνες: ««Δρακόντεια» τα μέτρα ασφαλείας για την Λαμπαδηδρομία - Anti-drone συστήματα και 45.000 χωροφύλακες και αστυνομικοί

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν παρουσίασε πριν από μια εβδομάδα ενώπιον των γερουσιαστών το σύστημα ασφαλείας για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία, που σηματοδοτεί την έναρξη των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων.

Τι κοινό έχουν οι αποβάθρες του Σηκουάνα στις 26 Ιουλίου και του Παλιού Λιμανιού της Μασσαλίας στις 8 Μαΐου; Ένα «εξαιρετικό σύστημα ασφαλείας», που περιλαμβάνει χιλιάδες αστυνομικές δυνάμεις για την Τελετή Εναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και την άφιξη της Ολυμπιακής Φλόγας στην Μασσαλία.

Οπως έγινε γνωστό, θα υπάρχουν 45.000 χωροφύλακες και αστυνομικοί, που θα εποπτεύουν την παρέλαση στον Σηκουάνα, ενώ 5.000 θα επιβλέπουν την άφιξη του Μπελεμ, του περίφημου τρικάταρτου, στο Παλιό Λιμάνι της Μασσαλίας.

«Για εμάς, οι Ολυμπιακοί Αγώνες αρχίζουν στις 8 Μαΐου με την άφιξη της Φλόγας στην Μασσαλία», εξήγησε ο Νταρμανέν στους γερουσιαστές, στο πλαίσιο της αποστολής για την εφαρμογή του νόμου της 19ης Μαΐου 2023 σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Είναι η ναυτιλιακή νομαρχία (σ.σ. με πόρους του Υπουργείου Ενόπλων Δυνάμεων) που θα φροντίσει για την Φλόγα που θα φύγει από τον Πειραιά και θα φθάσει στην Μασσαλία στο Παλιό Λιμάνι. Και όταν το σκάφος και η Φλόγα φθάσουν στην στεριά, την ευθύνη θα αναλάβει ο υπουργός Εσωτερικών», πρόσθεσε ο Νταρμανέν, διευκρινίζοντας ότι θα μεταβεί στην Μασσαλία την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 19 Μαρτίου.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Πότε θα ξεκινήσει η Λαμπαδηδρομία

Σχεδόν 150.000 άνθρωποι αναμένεται να παρακολουθήσουν την είσοδο του Μπελεμ στο Παλιό Λιμάνι αμέσως μετά από μια μεγάλη παρέλαση στην θάλασσα. Θα τεθούν σε εφαρμογή πολλά συστήματα ελέγχου αντι-drone και εξειδικευμένα μέτρα, διευκρινίζει το υπουργείο, ιδίως με την ευκαιρία της βραδιάς-γιορτής στις 8 Μαΐου. Την επόμενη ημέρα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη Λαμπαδηδρομία στην πόλη της Μασσαλίας. Σε όλη τη διαδρομή θα κινητοποιηθούν αστυνομικοί με πολιτικά, αλλά και ένστολοι, χωρισμένοι σε τμήματα, καθώς και εκατοντάδες δημοτικοί αστυνομικοί στους οποίους θα προστεθούν 700 ιδιωτικοί πράκτορες ασφαλείας.

Ανάλογη εικόνα θα υπάρχει και στην διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας στα Υπερπόντια Εδάφη, από τις 8 έως τις 17 Ιουνίου, καθώς θα εφαρμοσθεί αντίστοιχο σύστημα ασφαλείας με ειδικά εκπαιδευμένο τοπικό προσωπικό, εκτός από τον σταθερό «κλοιό ασφαλείας».

Σε όλη την πορεία των 68 ημερών για την Ολυμπιακή Φλόγα και τέσσερις ημέρες για την Παραολυμπιακή Φλόγα, οι Λαμπαδηδρόμοι θα περιστοιχίζονται από μια φούσκα ασφαλείας που αποτελείται από 115 αστυνομικούς και χωροφύλακες.

Κοντά στους Λαμπαδηδρόμους θα υπάρχουν 18 φρουροί σε καθημερινή βάση, οι οποίοι έχουν επιλεχθεί από άνδρες και γυναίκες του Στρατού, της αστυνομίας, της χωροφυλακής και των παραγόντων της πολιτικής ασφάλειας. Ο ρόλος τους θα είναι να παρακολουθούν την Φλόγα, να διασφαλίζουν ότι δεν θα σβήσει, να την ανάβουν ξανά εάν χρειασθεί και να... κοιμούνται μαζί της στο ξενοδοχείο.

Παραθέτοντας τις διάφορες απειλές για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία, ο Νταρμανέν, αναφέρθηκε στα κινήματα διαμαρτυρίας, ιδιαίτερα στους «ριζοσπαστικούς περιβαλλοντολόγους» που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την διαδικασία για μια επίδειξη δύναμης.

«Υπάρχει κίνδυνος να δούμε ανθρώπους να διαμαρτύρονται όταν περνάει η Φλόγα», τόνισε ο υπουργός, επισημαίνοντας επίσης «τοπικές ιδιαιτερότητες», όπως στην Κορσική ή στην Νέα Καληδονία.

Η Λαμπαδηδρομία των Παραολυμπιακών Αγώνων

Οσον αφορά στην Λαμπαδηδρομία των Παραολυμπιακών Αγώνων, δώδεκα δάδες θα αναχωρήσουν από τις τέσσερις γωνιές της Γαλλίας για να συναντηθούν στο Παρίσι, στην Place de la Concorde, στις 28 Αυγούστου.

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα ταξιδέψει σε δύο νηοπομπές, μια «μεγάλη» σε περιοχές όπου θα υπάρχουν πολλοί θεατές που θα ενθαρρύνουν τους Λαμπαδηδρόμους, όπως συμβαίνει στον Γύρο της Γαλλίας, που ονομάζονται «νηματοπομπή αρραβώνων» από το «Παρίσι 2024» και μια μικρότερη, που ονομάζεται «ευκίνητη», καθώς θα διασχίσει εμβληματικές τοποθεσίες όπως το Mont Saint-Michel, για παράδειγμα.

Το Παρίσι θα είναι η εξαίρεση που αποδεικνύει τον κανόνα αφού η Ολυμπιακή Φλόγα θα περάσει από την πρωτεύουσα δύο φορές, στις 14 και 15 Ιουλίου και στην συνέχεια στις 26 Ιουλίου για την Τελετή Εναρξης.

Σημειώνεται δε, ότι προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστή η τοποθεσία Αφής του Ολυμπιακού Βωμού στο Παρίσι, το απόγευμα της έναρξης των Αγώνων, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα είναι μακρυά από το Τροκαντερό, όπου θα συγκεντρωθούν οι αθλητές μετά την παρέλαση στον Σηκουάνα και θα βρίσκονται περισσότεροι από 150 αρχηγοί κρατών.