- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Το 2023 καταγράφηκε ως η πιο θανατηφόρα χρονιά για μετανάστες με σχεδόν 8.600 θανάτους
Τι δείχνουν τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης
Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης: Tο 2023 καταγράφηκαν οι περισσότεροι θάνατοι από τότε που ξεκίνησε η υλοποίηση του Missing Migrants Project.
Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, το 2023 καταγράφηκαν οι περισσότεροι θάνατοι από τότε που ξεκίνησε η υλοποίηση του “Missing Migrants Project”, με τον αριθμό να φτάνει στους 8.565. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξεως του 20% σε σχέση με το 2022, κάτι που κάνει τις προβλέψεις για το 2024 αρκετά δυσοίωνες. Η προηγούμενη φορά που ο αριθμός των νεκρών ήταν τόσο τραγικά μεγάλος, ήταν το 2016 όταν και 8.084 άνθρωποι έχασαν τη ζωή κατά τη διάρκεια μεταναστευτικών διαδρομών. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Missing Migrants Project, πάνω από το 50% των συνολικών θανάτων είναι αποτέλεσμα πνιγμού. Στη Μεσόγειο θάλασσα, οι θάνατοι που καταγράφηκαν έφτασαν του 3.129, με τον αριθμό να είναι ο υψηλότερος από το 2017 και έπειτα.
Πρωτοφανής όμως αριθμός θανάτων σημειώθηκε και σε περιφερειακό επίπεδο και πιο συγκεκριμένα στην Αφρική (1.866) και στην Ασία (2.138). Οι περισσότερες απώλειες ζωών στην Αφρικανική Ήπειρο εντοπίζονται στην έρημο Σαχάρα, καθώς επίσης και στη θαλάσσια διαδρομή προς τα Κανάρια Νησιά. Αντίστοιχα, στην Ασία οι περισσότεροι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους είναι Αφγανοί, καθώς επίσης και Ροχίνγκια, μουσουλμανική εθνική μειονότητα που κατοικεί στη δυτική Μιανμάρ.
Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης: 2023, το έτος με τους περισσότερους θανάτους μεταναστών
To Missing Migrants Project (MMP) είναι μια πρωτοβουλία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), η οποία καταγράφει τις απώλειες ανθρωπίνων ζωών, κατά τη μετανάστευση προς ένα διεθνή προορισμό και ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς. Το έργο ξεκίνησε το 2014, ύστερα από δύο καταστροφικά ναυάγια στα ανοικτά των ακτών της Λαμπεντούζα. Αναγνωρίζεται δε ως ο μοναδικός δείκτης που μετρά το επίπεδο «ασφάλειας» των μεταναστευτικών ροών, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, την πρώτη δηλαδή διακυβερνητική συμφωνία, η οποία και εκπονήθηκε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Τα στοιχεία που και οι τοποθεσίες που καταγράφονται είναι συνήθως κατά προσέγγιση, καθώς η συλλογή των σχετικών πληροφοριών είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία. Τα περιστατικά αφορούν πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διαδικασία μετανάστευσης. Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού και μέσα στα 10 χρόνια ζωής του project, έχουν χάσει τη ζωή τους 63.886 άνθρωποι, με τους 29.156 από αυτούς τους θανάτους να έχουν λάβει χώρα στη Μεσόγειο. Ωστόσο, υπάρχουν εκτιμήσεις πως ο συνολικός αριθμός των νεκρών είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς υπάρχουν τοποθεσίες παγκοσμίως όπου η συλλογή στοιχείων και δεδομένων είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Τέτοιο είναι το Εθνικό Πάρκο Darien στον Παναμά, καθώς και θαλάσσιες διαδρομές όπου ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης καταγράφει τακτικά αναφορές για ναυάγια των οποίων τα σκάφη παραμένουν άφαντα.
Τα δεδομένα που καταγράφονται στο πλαίσιο του MMP περιλαμβάνουν θανάτους μεταναστών σε ατυχήματα κατά τη μεταφορά τους, σε ναυάγια, τυχόν βίαιες επιθέσεις, θανάτους λόγω ιατρικών επιπλοκών κατά τη μεταφορά. Περιλαμβάνει επίσης τις τραγικές περιπτώσεις κατά τις οποίες ανακαλύπτονται πτώματα μεταναστών, σε σημεία για τα οποία είναι γνωστό πως χρησιμοποιούνται ως μεταναστευτικές δίοδοι. Τα δεδομένα που καταγράφονται δεν περιλαμβάνουν θανάτους σε κέντρα φιλοξενίας, καθώς επίσης και περιπτώσεις θανάτων που σχετίζονται με κάποια παράνομη δραστηριότητα.
Η παροχή των παραπάνω στατιστικών στοιχείων, για το έτος 2023, αναμένεται να εμπλουτιστεί από λεπτομερή ανάλυση των δεδομένων των αγνοούμενων μεταναστών. Στόχος είναι να αξιολογηθούν τα μέτρα και οι δράσεις για την επέκταση των ασφαλών και τακτικών οδών μετανάστευσης, καθώς επίσης να βελτιωθούν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης αυτών των ανθρώπων, με την υποστήριξη ατόμων και οικογενειών που έχουν πληγεί.
Η αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του ΔΟΜ, Ugochi Daniels, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Καθώς κλείνουμε τα δέκα χρόνια του Missing Migrants Project, θυμόμαστε πρώτα όλες αυτές τις χαμένες ζωές. Κάθε μια από αυτές είναι μια ανθρώπινη τραγωδία που αντηχεί στις οικογένειες και τις κοινότητες για τα επόμενα χρόνια. Αυτά τα τρομακτικά στοιχεία που συλλέγονται από το Missing Migrants Project είναι επίσης μια υπενθύμιση ότι πρέπει να δεσμευτούμε εκ νέου για μεγαλύτερη δράση που μπορεί να διασφαλίσει την ασφαλή μετανάστευση για όλους, έτσι ώστε σε 10 χρόνια από τώρα, οι άνθρωποι να μην χρειάζεται να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους αναζητώντας κάτι καλύτερο».
Ο φετινός αριθμός των νεκρών έχει ήδη φτάσει τους 512.