- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Σαν σήμερα: Όταν ο Στίβεν Χόκινγκ «διάβαζε» τα μυστήρια του Σύμπαντος
Η Θεωρία για τις Μαύρες Τρύπες, ο Θεός και οι γυναίκες της ζωής του
Στίβεν Χόκινγκ: Σαν σήμερα, 14 Μαρτίου το 2018, πεθαίνει ο ιδιοφυής επιστήμονας - Η Θεωρία για τις Μαύρες Τρύπες, ο Θεός και οι γυναίκες της ζωής του
Αν ένας άνθρωπος κατάφερε να ατενίσει το άπειρο στον 21ο αιώνα και να ψηλαφίσει την προέλευση του Σύμπαντος αυτός δεν είναι άλλος από τον ιδιοφυή Στίβεν Χόκινγκ. Ο διασημότερος επιστήμονας μετά τον Αϊνστάιν πέθανε μία ημέρα σαν σήμερα, στις 14 Μαρτίου 2018 - είχαν όμως ήδη περάσει περισσότερα από 50 χρόνια από όταν οι γιατροί του είπαν ότι δεν είχε πολύ χρόνο μπροστά του λόγω της σπάνιας ασθένειάς του.
Ο Χόκινγκ γοήτευσε εκατομμύρια ανθρώπους έχοντας ένα μοναδικό χάρισμα: Να κάνει προσιτά και κατανοητά τα πιο περίπλοκα μυστήρια των νόμων της Φυσικής.
Κι αυτό τον έκανε ιδιαίτερα αγαπητό. Άλλωστε γι΄αυτόν η αγάπη ήταν αστρική. «Πρώτον, να θυμάσαι να κοιτάζεις ψηλά στα αστέρια και όχι κάτω, στα πόδια σου. Δεύτερον, ποτέ μη σταματάς να εργάζεσαι. Η εργασία σου δίνει νόημα και σκοπό στη ζωή σου, χωρίς αυτή η ζωή σου είναι άδεια. Τρίτον, αν είσαι αρκετά τυχερός και βρεις την αγάπη, θυμήσου ότι είναι εκεί και μην την πετάξεις μακριά», έλεγε.
Ο ιδιοφυής Στίβεν Χόκινγκ και η ξεχωριστή πορεία στη ζωή και την επιστήμη
Ο Στίβεν Χόκινγκ ήταν Βρετανός επιστήμονας, καθηγητής και συγγραφέας που πραγματοποίησε ένα τεράστιο πρωτοποριακό έργο στη φυσική και την κοσμολογία και του οποίου τα βιβλία βοήθησαν να γίνει η επιστήμη προσιτή σε όλους.
Σε ηλικία 21 ετών, ενώ σπούδαζε κοσμολογία στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, διαγνώστηκε με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS). Μέρος της ιστορίας της ζωής του απεικονίστηκε στην ταινία του 2014 «Η θεωρία των πάντων».
Στίβεν Χόκινγκ: Τα πρώτα βήματα ενός μοναδικού μυαλού
Ο Χόκινγκ γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1942 στην Οξφόρδη της Αγγλίας, μία ημέρα σημαδιακή· ήταν η 300ή επέτειος του θανάτου του Γαλιλαίου.
Ο μεγαλύτερος από τα τέσσερα παιδιά του Φρανκ και της Ίζομπελ Χόκινγκ, ο Χόκινγκ γεννήθηκε σε μια οικογένεια στοχαστών.
Η Σκωτσέζα μητέρα του κέρδισε την είσοδό της στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τη δεκαετία του 1930 - σε μια εποχή που λίγες γυναίκες μπορούσαν να φοιτήσουν στο κολέγιο. Ο πατέρας του, επίσης απόφοιτος της Οξφόρδης, ήταν ένας αξιοσέβαστος ιατρικός ερευνητής με ειδικότητα στις σπάνιες ασθένειες.
Η γέννηση του Χόκινγκ ήρθε σε μια ακατάλληλη στιγμή για τους γονείς του, οι οποίοι δεν είχαν πολλά χρήματα. Το πολιτικό κλίμα ήταν επίσης τεταμένο, καθώς η Αγγλία αντιμετώπιζε τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και την επίθεση των γερμανικών βομβών στο Λονδίνο, όπου ζούσε το ζευγάρι, καθώς ο Φρανκ Χόκινγκ πραγματοποιούσε έρευνα στην ιατρική.
Σε μια προσπάθεια να αναζητήσει ένα ασφαλέστερο μέρος, η Ίζομπελ επέστρεψε στην Οξφόρδη για να γεννήσει το πρώτο παιδί του ζευγαριού. Οι Χόκινγκ θα αποκτούσαν άλλα δύο παιδιά, τη Μαίρη και τη Φιλίππα. Και ο δεύτερος γιος τους, ο Έντουαρντ, υιοθετήθηκε το 1956.
Οι Χόκινγκς, όπως τους περιέγραψε ένας στενός οικογενειακός φίλος, ήταν μια «εκκεντρική» οικογένεια. Το δείπνο τρώγονταν συχνά σιωπηλά, καθώς ο καθένας από τους Χόκινγκ διάβαζε προσεκτικά ένα βιβλίο. Το αυτοκίνητο της οικογένειας ήταν ένα παλιό ταξί του Λονδίνου, και το σπίτι τους στο Σεντ Άλμπανς ήταν ένα τριώροφο επισκευασμένο σπίτι που δεν έφτιαξε ποτέ. Οι Χόκινγκς είχαν επίσης μέλισσες στο υπόγειο και παρήγαγαν πυροτεχνήματα στο θερμοκήπιο.
Ο Χόκινγκ έδειξε πάθος για την επιστήμη και τον ουρανό από πολύ μικρή ηλικία. Αυτό ήταν εμφανές στη μητέρα του, η οποία, μαζί με τα παιδιά της, συχνά καθόντουσαν στην αυλή τα καλοκαιρινά βράδια για να κοιτάζουν τα αστέρια. «Ο Στίβεν είχε πάντα μια έντονη αίσθηση του θαύματος», θυμόταν. «Και μπορούσα να δω ότι τα αστέρια τον τραβούσαν».
Το διδακτορικό στην κοσμολογία
Στις αρχές της ακαδημαϊκής του ζωής, ο Χόκινγκ, αν και αναγνωρίστηκε ως έξυπνος, δεν ήταν εξαιρετικός μαθητής. Κατά τη διάρκεια του πρώτου του έτους στο σχολείο St. Albans, ήταν τρίτος από το τέλος της τάξης του.
Όμως ο Χόκινγκ επικεντρώθηκε σε ασχολίες εκτός σχολείου - λάτρευε τα επιτραπέζια παιχνίδια και μαζί με μερικούς στενούς φίλους του δημιούργησαν νέα δικά τους παιχνίδια. Κατά την εφηβεία του, ο Χόκινγκ, μαζί με αρκετούς φίλους του, κατασκεύασε έναν υπολογιστή από ανακυκλωμένα εξαρτήματα για την επίλυση στοιχειωδών μαθηματικών εξισώσεων.
Σε ηλικία 17 ετών γίνεται δεκτός στο University College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Αν και εξέφρασε την επιθυμία να σπουδάσει μαθηματικά, η Οξφόρδη δεν προσέφερε πτυχίο σε αυτή την ειδικότητα, οπότε ο Χόκινγκ στράφηκε προς τη φυσική και, πιο συγκεκριμένα, την κοσμολογία.
Σύμφωνα με τη δική του μαρτυρία, ο Χόκινγκ δεν αφιέρωσε πολύ χρόνο στις σπουδές του. Αργότερα υπολόγισε ότι κατά μέσο όρο επικεντρωνόταν στο σχολείο περίπου μία ώρα την ημέρα. Κι όμως, δεν χρειαζόταν να κάνει κάτι περισσότερο από αυτό. Το 1962, αποφοίτησε με άριστα στις φυσικές επιστήμες και συνέχισε να φοιτά στο Trinity Hall του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ για ένα διδακτορικό στην κοσμολογία.
Το 1968, ο Χόκινγκ έγινε μέλος του Ινστιτούτου Αστρονομίας του Κέιμπριτζ. Τα επόμενα χρόνια ήταν μια γόνιμη περίοδος για τον Χόκινγκ και την έρευνά του. Το 1973 δημοσίευσε το πρώτο του, ιδιαίτερα τεχνικό βιβλίο, «The Large Scale Structure of Space-Time».
Το 1979, ο Χόκινγκ βρέθηκε ξανά στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, όπου διορίστηκε σε μια από τις πιο φημισμένες θέσεις διδασκαλίας, που χρονολογείται από το 1663. Ήταν πια καθηγητής Λουκασιανός Καθηγητής Μαθηματικών.
Ο έρωτας στη ζωή του Χόκινγκ και οι φήμες κακοποίησής του
Σε ένα πρωτοχρονιάτικο πάρτι το 1963, ο Χόκινγκ γνώρισε μια νεαρή φοιτήτρια γλωσσών, την Τζέιν Γουάιλντ. Παντρεύτηκαν δύο χρόνια αργότερα και μαζί απέκτησαν τρία παιδιά.
Σχεδόν 30 χρόνια μετά, το 1990, ο Χόκινγκ εγκατέλειψε τη σύζυγό του για μια από τις νοσοκόμες του, την Ελέιν Μέισον, την οποία παντρεύτηκε το 1995. Ο γάμος αυτός επιβάρυνε τη σχέση του Χόκινγκ με τα ίδια του τα παιδιά, τα οποία ισχυρίστηκαν ότι η Ελέιν απέκλεισε τον πατέρα τους από αυτά.
Το 2003, οι νοσοκόμες που φρόντιζαν τον Χόκινγκ ανέφεραν στην αστυνομία τις υποψίες τους ότι η Ελέιν κακοποιούσε σωματικά τον σύζυγό της. Ο Χόκινγκ αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και η αστυνομική έρευνα αναβλήθηκε. Το 2006, ο Χόκινγκ και η Ελέιν κατέθεσαν αίτηση διαζυγίου.
Η ασθένεια και η καθήλωση στην αναπηρική καρέκλα
Σε ηλικία 21 ετών, ο Χόκινγκ διαγνώστηκε με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS ή νόσος του Λου Γκέριγκ). Με μια πολύ απλή εξήγηση, τα νεύρα που ήλεγχαν τους μύες του έκλειναν. Εκείνη την εποχή, οι γιατροί του έδιναν δυόμισι χρόνια ζωής.
Ο Χόκινγκ άρχισε για πρώτη φορά να παρατηρεί προβλήματα με τη σωματική του υγεία όταν ήταν στην Οξφόρδη - κατά καιρούς σκόνταφτε και έπεφτε ή μιλούσε με τρόπο ασυνάρτητο στις ομιλίες του - αλλά δεν ασχολήθηκε με το πρόβλημά του μέχρι το 1963, κατά τη διάρκεια του πρώτου του έτους στο Κέιμπριτζ. Ως επί το πλείστον, ο Χόκινγκ είχε κρατήσει αυτά τα συμπτώματα για τον εαυτό του.
Όταν όμως ο πατέρας του αντιλήφθηκε την κατάσταση, πήγε τον Χόκινγκ να δει έναν γιατρό. Για τις επόμενες δύο εβδομάδες, ο 21χρονος φοιτητής παρέμεινε σε μια ιατρική κλινική, όπου υποβλήθηκε σε μια σειρά εξετάσεων.
«Πήραν δείγμα μυών από το χέρι μου, μου κόλλησαν ηλεκτρόδια και έκαναν ένεση με ραδιο-οπικό υγρό στη σπονδυλική μου στήλη και την παρακολουθούσαν να ανεβοκατεβαίνει με ακτίνες Χ, καθώς έγειραν το κρεβάτι», είπε κάποτε. «Μετά από όλα αυτά, δεν μου είπαν τι είχα, παρά μόνο ότι δεν ήταν σκλήρυνση κατά πλάκας και ότι ήμουν άτυπη περίπτωση».
Τελικά, οι γιατροί διέγνωσαν ότι ο Χόκινγκ βρισκόταν στα πρώτα στάδια της ALS. Ήταν μια καταστροφική είδηση για τον ίδιο και την οικογένειά του, αλλά μερικά γεγονότα τον απέτρεψαν από το να απελπιστεί εντελώς.
Το πρώτο από αυτά ήρθε ενώ ο Χόκινγκ βρισκόταν ακόμα στο νοσοκομείο. Εκεί, μοιραζόταν ένα δωμάτιο με ένα αγόρι που έπασχε από λευχαιμία. Σε σχέση με ό,τι περνούσε ο συγκάτοικός του, ο Χόκινγκ αναλογίστηκε αργότερα, η δική του κατάσταση φαινόταν πιο ανεκτή.
Η ασθένεια που έφερε τη συνειδητοποίηση
Λίγο καιρό αφότου βγήκε από το νοσοκομείο, ο Χόκινγκ είδε ένα όνειρο ότι επρόκειτο να εκτελεστεί. Είπε ότι αυτό το όνειρο τον έκανε να συνειδητοποιήσει ότι υπήρχαν ακόμη πράγματα που έπρεπε να κάνει στη ζωή του.
Κατά μία έννοια, η ασθένεια του Χόκινγκ τον βοήθησε να γίνει ο γνωστός επιστήμονας που έγινε. Πριν από τη διάγνωση, ο Χόκινγκ δεν είχε πάντα επικεντρωθεί στις σπουδές του. «Πριν διαγνωστεί η πάθησή μου, είχα βαρεθεί πολύ τη ζωή», είπε. «Δεν φαινόταν να υπάρχει κάτι που να αξίζει να κάνω».
Με την ξαφνική συνειδητοποίηση ότι μπορεί να μην ζούσε καν αρκετά για να πάρει το διδακτορικό του, ο Χόκινγκ ρίχτηκε στη δουλειά και την έρευνά του.
Καθώς ο φυσικός έλεγχος του σώματός του μειωνόταν (μέχρι το 1969 θα αναγκαζόταν να χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι), οι επιπτώσεις της ασθένειάς του άρχισαν να επιβραδύνονται. Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, η διαρκώς επεκτεινόμενη καριέρα του Χόκινγκ συνοδεύτηκε από μια διαρκώς επιδεινούμενη φυσική κατάσταση.
Με ποιο τρόπο μιλούσε ο Στίβεν Χόκινγκ;
Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970, η οικογένεια Χόκινγκ είχε πάρει έναν από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Χόκινγκ για να τον βοηθήσει να διαχειριστεί τη φροντίδα και την εργασία του. Μπορούσε ακόμα να τρέφεται μόνος του και να σηκώνεται από το κρεβάτι, αλλά σχεδόν για όλα τα υπόλοιπα χρειαζόταν βοήθεια.
Επιπλέον, η ομιλία του γινόταν όλο και πιο δυσνόητη, έτσι ώστε μόνο όσοι τον γνώριζαν καλά μπορούσαν να τον καταλάβουν. Το 1985 έχασε οριστικά τη φωνή του μετά από τραχειοτομή. Η κατάσταση που προέκυψε απαιτούσε 24ωρη νοσηλευτική φροντίδα για τον καταξιωμένο φυσικό.
Έθεσε επίσης σε κίνδυνο την ικανότητα του Χόκινγκ να κάνει τη δουλειά του. Η δύσκολη αυτή κατάσταση τράβηξε την προσοχή ενός προγραμματιστή υπολογιστών από την Καλιφόρνια, ο οποίος είχε αναπτύξει ένα πρόγραμμα ομιλίας που μπορούσε να κατευθύνεται με την κίνηση του κεφαλιού ή των ματιών. Η εφεύρεση αυτή επέτρεψε στον Χόκινγκ να επιλέγει λέξεις στην οθόνη ενός υπολογιστή, οι οποίες στη συνέχεια περνούσαν από έναν συνθέτη ομιλίας.
Την εποχή της παρουσίασής του, ο Χόκινγκ, ο οποίος εξακολουθούσε να χρησιμοποιεί τα δάχτυλά του, επέλεγε τις λέξεις του με ένα φορητό κλικ. Τελικά, έχοντας χάσει σχεδόν όλο τον έλεγχο του σώματός του, ο Χόκινγκ κατεύθυνε το πρόγραμμα μέσω ενός μυός στο μάγουλο που ήταν συνδεδεμένος με έναν αισθητήρα.
Μέσω του προγράμματος, ο Χόκινγκ συνέχισε να γράφει με παραγωγικό ρυθμό. Το έργο του περιελάμβανε πολυάριθμες επιστημονικές εργασίες, φυσικά, αλλά και πληροφορίες για τη μη επιστημονική κοινότητα.
Οι Θεωρίες του Χόκινγκ και το «Χρονικό του Χρόνου»
Όπως αναφέρει η Le Monde: «Εκ των υστέρων είναι δύσκολο να πει κανείς με βεβαιότητα ότι η σωματική του κατάρρευση σε συνδυασμό με το τραγικό ερωτηματικό που συνόδευε τα χρόνια που του απέμεναν να ζήσει δεν ενίσχυσε τον ζήλο και τη δημιουργικότητά του. Είναι πάντως γεγονός ότι η δεκαετία 1965 – 1974 είναι η δεκαετία των κυριότερων επιστημονικών επιτυχιών του.
»Με τον συνάδελφό του Ρότζερ Πένροουζ έδειξαν ότι η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν εμπεριέχει τη Μεγάλη Έκρηξη. Το Σύμπαν και ο χρόνος ξεκίνησαν από μια “ανωμαλία”, ένα σημείο όπου η πυκνότητα της ύλης είναι άπειρη αλλά οι νόμοι της βαρύτητας καταρρέουν.
»Στη συνέχεια ο Χόκινγκ καθιερώθηκε ως ερευνητής με τις εργασίες του επάνω σε άλλες “ανωμαλίες”, όπως οι μαύρες τρύπες, συνδυάζοντας για πρώτη φορά την κλασική Φυσική με την Κβαντική Μηχανική για την ερμηνεία του μακρόκοσμου.
»Μπορεί να νόμιζε ότι είχε φθάσει στο ζενίθ της διαδρομής του, τον περίμενε όμως, μια άλλη τεράστια αναγνώριση. Το 1988 έγραψε το “Χρονικό του χρόνου” το οποίο έγινε παγκόσμιο μπεστ σέλερ πουλώντας εκατομμύρια αντίτυπα.
»Για τον Μπράντον Κάρτερ πέτυχε αυτό που ήθελε: “Ήταν πολύ καλά υπολογισμένο, δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι είναι μεγαλοφυΐα. Μπορεί να λύνει τρομερά δύσκολα προβλήματα Φυσικής. Έλυσε λοιπόν ένα ακόμη πρόβλημα, πώς να κερδίσει πολλά χρήματα ενώ είναι καθηλωμένος στην αναπηρική καρέκλα”.
»Ο Χόκινγκ δεν έκρυψε ποτέ ότι σε μεγάλο βαθμό οι λόγοι για τους οποίους έγραψε αυτό το βιβλίο ήταν οικονομικοί, για να σπουδάσει τα παιδιά του αλλά και για να αντιμετωπίσει τα έξοδα που απαιτούσε η κατάσταση της υγείας του.
»Είναι όμως άκομψο να τον κατηγορεί κανείς, όπως ορισμένοι συνάδελφοί του, ότι χρησιμοποίησε την ασθένειά του για να το προωθήσει εμπορικά.
»“Eίμαι βέβαιος ότι η αναπηρία μου έχει κάποια σχέση με τη φήμη μου” έλεγε ο ίδιος στην ιστοσελίδα του στο Internet, προσθέτοντας ότι δεν ασχολείται με τον τρόπο με τον οποίο τον περιγράφουν τα μέσα ενημέρωσης:
“Έχουν ανάγκη από μια προσωπικότητα τύπου Αϊνστάιν. Για τους δημοσιογράφους όμως το να με συγκρίνουν με τον Αϊνστάιν είναι γελοίο. Δεν καταλαβαίνουν ούτε το έργο του Αϊνστάιν ούτε το δικό μου”.
Το τέλος ενός μοναδικού μυαλού
Στις 14 Μαρτίου 2018, ο Χόκινγκ πέθανε τελικά από την ALS, την ασθένεια που υποτίθεται ότι τον είχε σκοτώσει περισσότερα από 50 χρόνια νωρίτερα.
Η είδηση συγκίνησε πολλούς στον τομέα του και όχι μόνο. Ο συνάδελφός του θεωρητικός φυσικός και συγγραφέας Lawrence Krauss έγραψε στο Twitter: «Ένα αστέρι μόλις έσβησε στο σύμπαν. Χάσαμε έναν εκπληκτικό άνθρωπο. Ο Χόκινγκ πάλεψε και δάμασε το σύμπαν γενναία για 76 χρόνια και μας δίδαξε όλους κάτι σημαντικό για το τι πραγματικά σημαίνει να γιορτάζουμε για το ότι είμαστε άνθρωποι».
Τα παιδιά του Χόκινγκ ακολούθησαν με μια δήλωση: «Είμαστε βαθιά θλιμμένοι που ο αγαπημένος μας πατέρας έφυγε σήμερα από τη ζωή. Ήταν ένας σπουδαίος επιστήμονας και ένας εξαιρετικός άνθρωπος του οποίου το έργο και η κληρονομιά θα ζουν για πολλά χρόνια. Το θάρρος και η επιμονή του με την ευφυΐα και το χιούμορ του ενέπνευσαν ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Είχε πει κάποτε: "Δεν θα ήταν μεγάλο σύμπαν αν δεν ήταν το σπίτι των ανθρώπων που αγαπάς". Θα μας λείψει για πάντα».
Η ιδιοφυία του 21ου αιώνα μέσα τα αποφθέγματά του
- Ο στόχος μου είναι απλός. Είναι η πλήρης κατανόηση του σύμπαντος, γιατί είναι όπως είναι και γιατί υπάρχει.
- Ο Θεός όχι μόνο σίγουρα παίζει ζάρια, αλλά μερικές φορές μας μπερδεύει ρίχνοντάς τα εκεί που δεν μπορούμε να τα δούμε.
- Νοημοσύνη είναι η ικανότητα προσαρμογής στην αλλαγή.
- Πριν διαγνωστεί η πάθησή μου, είχα βαρεθεί πολύ τη ζωή. Δεν φαινόταν να υπάρχει τίποτα που να αξίζει να κάνω.
- Πιστεύω ότι η ζωή στη Γη διατρέχει ολοένα και μεγαλύτερο κίνδυνο να εξαφανιστεί από μια καταστροφή, όπως η ξαφνική υπερθέρμανση του πλανήτη, ο πυρηνικός πόλεμος, ένας γενετικά τροποποιημένος ιός ή άλλοι κίνδυνοι. Πιστεύω ότι η ανθρώπινη φυλή δεν έχει μέλλον αν δεν πάει στο διάστημα.
- Επειδή υπάρχει ένας νόμος όπως η βαρύτητα, το σύμπαν μπορεί και θα δημιουργηθεί από το τίποτα. Η αυθόρμητη δημιουργία είναι ο λόγος που υπάρχει κάτι και όχι το τίποτα, που υπάρχει το σύμπαν, που υπάρχουμε εμείς.
- Δεν είναι σαφές ότι η νοημοσύνη έχει μακροπρόθεσμη αξία επιβίωσης.
- Αν, όπως εγώ, έχετε κοιτάξει τα αστέρια και έχετε προσπαθήσει να βγάλετε νόημα από αυτό που βλέπετε, έχετε κι εσείς αρχίσει να αναρωτιέστε τι κάνει το σύμπαν να υπάρχει.
- Θεωρώ τον εγκέφαλο ως έναν υπολογιστή που θα σταματήσει να λειτουργεί όταν τα εξαρτήματά του καταστραφούν. Δεν υπάρχει παράδεισος ή μετά θάνατον ζωή για χαλασμένους υπολογιστές- αυτό είναι ένα παραμύθι για ανθρώπους που φοβούνται το σκοτάδι.
- Η επιστήμη είναι όμορφη όταν δίνει απλές εξηγήσεις για φαινόμενα ή συνδέσεις μεταξύ διαφορετικών παρατηρήσεων. Παραδείγματα αποτελούν η διπλή έλικα στη βιολογία και οι θεμελιώδεις εξισώσεις της φυσικής.
- Οι άνθρωποι που υπερηφανεύονται για τον δείκτη νοημοσύνης τους είναι χαμένοι.
- Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι οι συνθήκες στο σύμπαν είναι κατάλληλες για τη ζωή, αλλά αυτό δεν αποτελεί απόδειξη ότι το σύμπαν σχεδιάστηκε για να επιτρέψει τη ζωή. Θα μπορούσαμε να ονομάσουμε την τάξη με το όνομα Θεός, αλλά θα ήταν ένας απρόσωπος Θεός. Οι νόμοι της φυσικής δεν είναι και πολύ προσωπικοί.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι αστροναύτες της NASA ψηφίζουν στις αμερικανικές εκλογές από το διάστημα εδώ και 27 χρόνια!
Κορυφώνεται η αγωνία για την αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση
Η ανάλυση του SkyNews για τη σχέση του με Πούτιν και Ιράν
Πιστεύουν ότι πρέπει να εκμεταλλευτεί οποιοδήποτε πρόωρο πλεονέκτημα σε μια από τις κρίσιμες πολιτείες
Αναμένεται να ενταθούν οι απόπειρες παραπληροφόρησης - Στόχος η υπονόμευση της διαδικασίας
Λεπτό προς λεπτό η κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση
Τα τελευταία σποτ των δύο υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ πριν την τελική τους μάχη
Αγεφύρωτο το χάσμα μεταξύ τους - Ποιος θα τον αντικαταστήσει
Ταυτόχρονοι έλεγχοι της δίωξης οικονομικού εγκλήματος σε Παρίσι και Άμστερνταμ
Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει προγραμματίσει δημόσια εμφάνιση
Τι σημαίνει ο όρος που χρησιμοποίησε
Δίπλα του η Μελάνια Τραμπ
«Οι άνθρωποι έχουν ήδη χάσει πολλά, δε θέλουμε οι γείτονές μας να νιώθουν ανασφάλεια»
Εξετάστε τα σενάρια στις κρίσιμες πολιτείες
Σε κούρσα θρίλερ εξελίσσεται η μάχη των αμερικανικών προεδρικών εκλογών
Καθολικός όλεθρος στις πληγείσες περιοχές - Οι πρώτες εκτιμήσεις
Το «τείχος» τριών πολιτειών για τη διαδρομή στον Λευκό Οίκο
Οι γλώσσες που απειλούνται και η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης
Η μοναδικής γενναιότητας ενέργεια της «Κόρης των Επιστημών και της Έρευνας»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.