Κοσμος

Η διάδοχος της KGB κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι παρεμβαίνει στις ρωσικές εκλογές

Η SVR δεν παρουσίασε κανένα στοιχείο ή απόδειξη

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ρωσία: Η διάδοχος της KGB κάνει λόγο για «αμερικανική παρέμβαση» στις εκλογές 

Η υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δευτέρα τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προσπαθούν να παρέμβουν στις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας και δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον σχεδιάζει ακόμη και κυβερνοεπίθεση στο ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας.

Ο Πούτιν, ο οποίος είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές της 15ης-17ης Μαρτίου, έχει προειδοποιήσει τη Δύση ότι οποιαδήποτε προσπάθεια ανάμειξης ξένων δυνάμεων στην ψηφοφορία θα θεωρηθεί πράξη επίθεσης.

Η υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών SVR της Ρωσίας ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι είχε πληροφορίες ότι η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε βάλει στόχο να αναμειχθεί στις εκλογές, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε η Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η κυβέρνηση του Τζ. Μπάιντεν θέτει ως στόχο για τις αμερικανικές ΜΚΟ να επιτύχει μείωση της συμμετοχής», αναφέρεται στην ανακοίνωση της SVR.

«Με τη συμμετοχή κορυφαίων Αμερικανών ειδικών της πληροφορικής, σχεδιάζεται η πραγματοποίηση κυβερνοεπιθέσεων οι οποίες θα καταστήσουν αδύνατη την καταμέτρηση των ψήφων ενός σημαντικού ποσοστού των Ρώσων ψηφοφόρων», ανέφερε η SVR.

Η SVR, η κύρια διάδοχος της υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας της Πρώτης Διεύθυνσης της KGB, δεν παρουσίασε στοιχεία για τους ισχυρισμούς της. Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από την Ουάσινγκτον.

Το Κρεμλίνο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία δεν θα αναμειχθεί στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου και απέρριψε τoυς ισχυρισμούς ότι η Μόσχα ενορχήστρωσε εκστρατείες για να επηρεάσει τόσο τις προεδρικές εκλογές του 2016 όσο και του 2020 στις ΗΠΑ.

Ο Πούτιν, ηγέτης της Ρωσίας από την τελευταία ημέρα του 1999, έκανε μια σειρά ειρωνικών σχολίων σχετικά με τις αμερικανικές εκλογές, λέγοντας ότι θεωρεί τον Τζο Μπάιντεν «προτιμότερο ως τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ» από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: Reuters