- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Σουηδία: Τέλος στην αναμονή δυο ετών - Επίσημα το 32 μέλος του ΝΑΤΟ
Η Σουηδία έγινε επίσημα το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ, σε μια στιγμή ορόσημο για την ιστορικά ουδέτερη χώρα και τη δυτική στρατιωτική συμμαχία.
Η διαδικασία επικύρωσης της Στοκχόλμης ολοκληρώθηκε τελικά στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη, καθώς η Σουηδία και η Ουγγαρία -η τελευταία χώρα που επικύρωσε την ένταξη της, κατέθεσαν τα απαραίτητα έγγραφα μετά από μια χρονοβόρα διαδικασία που διήρκεσε σχεδόν δύο χρόνια.
«Τα καλά πράγματα έρχονται σ' αυτούς που περιμένουν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίκεν καθώς παρέλαβε τα έγγραφα προσχώρησης της Σουηδίας από τον πρωθυπουργό της.
Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι «όλα άλλαξαν» μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επικαλούμενος δημοσκοπήσεις που δείχνουν μια μαζική μετατόπιση της κοινής γνώμης της Σουηδίας όσον αφορά την ένταξη στο ΝΑΤΟ. «Οι Σουηδοί συνειδητοποίησαν κάτι πολύ βαθύ: ότι αν ο Πούτιν ήταν πρόθυμος να προσπαθήσει να σβήσει έναν γείτονα από τον χάρτη, τότε μπορεί κάλλιστα να μη σταματήσει εκεί», πρόσθεσε.
Η Τουρκία μετά από αρκετές αντιδράσεις ενέκρινε την αίτηση της Σουηδίας τον Ιανουάριο. Η Ουγγαρία καθυστέρησε την απόφασή της σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας έως ότου ο πρωθυπουργός Κρίστερσον πραγματοποίησε επίσκεψη καλής θέλησης στη Βουδαπέστη στις 23 Φεβρουαρίου, όπου οι δύο χώρες σύναψαν αμυντική συμφωνία.
Σουηδία: Τέλος στην αναμονή 20 μηνών - Τι φέρνει στο ΝΑΤΟ
Για τη Σουηδία, σηματοδοτείται έτσι το τέλος μιας αναμονής 20 μηνών που ξεκίνησε τον Μάιο του 2022, όταν υπέβαλε την αίτησή της για ένταξη μαζί με τη Φινλανδία, με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους. Η Φινλανδία έγινε το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ πέρυσι.
Η επικύρωση εδραιώνει τον έλεγχο του ΝΑΤΟ στη σκανδιναβική περιοχή, με όλες τις χώρες να είναι πλέον μέλη, και καθιστά τη Βαλτική εξ ολοκλήρου «νατοϊκή θάλασσα». Για το ΝΑΤΟ, οι προσχωρήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας - η οποία συνορεύει με τη Ρωσία σε μήκος 1.340 χιλιομέτρων - είναι οι σημαντικότερες προσθήκες εδώ και δεκαετίες. Είναι επίσης ένα πλήγμα για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος προσπάθησε να αποτρέψει οποιαδήποτε περαιτέρω ενίσχυση της συμμαχίας.
Η σκανδιναβική χώρα θα προσθέσει στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ υποβρύχια αιχμής και έναν σημαντικό στόλο μαχητικών αεροσκαφών Gripen εγχώριας παραγωγής και θα αποτελέσει κρίσιμο σύνδεσμο μεταξύ του Ατλαντικού και της Βαλτικής.
Ιστορική ουδετερότητα
Ενώ η Στοκχόλμη πλησίαζει όλο και περισσότερο στο ΝΑΤΟ τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η ένταξη της σηματοδοτεί μια σαφή ρήξη με το παρελθόν, όταν για περισσότερα από 200 χρόνια η Σουηδία απέφευγε τις στρατιωτικές συμμαχίες και υιοθετούσε ουδέτερη στάση σε περιόδους πολέμου.
Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έχτισε μια διεθνή φήμη ως υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, διαδοχικές κυβερνήσεις μείωσαν τις στρατιωτικές δαπάνες. Μόλις το 2021, ο υπουργός Άμυνας της χώρας είχε απορρίψει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, μόνο και μόνο για να υποβάλλει η κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών αίτηση, μαζί με τη γειτονική Φινλανδία, λίγους μήνες αργότερα.
Πηγή: Reuters