- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Γροιλανδία: Η Δανία έβαζε σπιράλ σε γυναίκες της χώρας εν αγνοία τους - Ξανά στα δικαστήρια τα θύματα
Μια ομάδα γυναικών από τη Γροιλανδία επιδιώκει να λάβει αποζημίωση από τη Δανία, της οποίας υπήρξε αποικία, προσφεύγοντας στα δικαστήρια σε σχέση με μια εκστρατεία αντισύλληψης που πραγματοποιούνταν την δεκαετία του '60, όπως ανακοίνωσε σήμερα (4.03) ο δικηγόρος των γυναικών.
Η εκστρατεία αντισύλληψης είδε το φως της δημοσιότητας όταν ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας της χώρας DR μετέδωσε το 2022 ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο από αρχεία προκύπτει ότι, κατά το διάστημα 1966-1970, τοποθετήθηκαν 4.500 σπιράλ σε γυναίκες και κορίτσια ακόμη και 13 ετών χωρίς να το γνωρίζουν ή να έχουν συναινέσει.
Η υπόθεση στη Δανία με τις γυναίκες που τους έβαλαν σπιράλ εν αγνοία τους
Η υπόθεση αυτή συγκαταλέγεται σε πολλές άλλες που έχουν γίνει γνωστές τα τελευταία χρόνια με καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά των δανικών αρχών απέναντι στους πολίτες της πρώην αποικίας τους.
Το 2022, η Δανία ζήτησε δημοσίως συγγνώμη από τα θύματα ενός πειράματος της δεκαετίας του '50 με βάση το οποίο παιδιά από την Γροιλανδία μεταφέρθηκαν στη Δανία.
Η Γροιλανδία ήταν αποικία της Δανίας μέχρι το 1953, αλλά σήμερα είναι ημιαυτόνομο έδαφός της και αριθμεί μόλις 57.000 κατοίκους.
Τον Οκτώβριο, η ομάδα αυτή των γυναικών που σήμερα είναι στα 70 και στα 80 τους χρόνια, ζήτησε αποζημίωση από την κυβέρνηση ύψους 300.000 δανικών κορωνών (περίπου 40.200 ευρώ) για έκαστη.
Η διεκδίκησή τους δεν διευθετήθηκε από το δανικό κράτος, το οποίο επικαλέστηκε μια έρευνα σε εξέλιξη με στόχο να αποκαλυφθούν οι διαστάσεις της υπόθεσης και η διαδικασία λήψης αποφάσεων που οδήγησαν στην εκστρατεία την χρονική περίοδο ανάμεσα στο 1960 και στο 1991, όταν η Γροιλανδία ανέκτησε τον έλεγχο του τομέα της υγείας της.
«Οι πελάτισσές μου πιστεύουν ότι υπήρξαν θύματα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων γιατί τους τοποθετήθηκε ενδομήτριο σπείραμα (σπιράλ) παρά τη θέλησή τους και στις περισσότερες περιπτώσεις όταν ήταν παιδιά», δήλωσε στο Reuters ο δικηγόρος των γυναικών Μαντς Πράμινγκ.
Η καταγγελία υποβλήθηκε επισήμως κατά του δανικού υπουργείου Υγείας.
«"Αυτή η υπόθεση είναι τόσο θλιβερή ώστε πρέπει να φθάσει το μαχαίρι στο κόκαλο και γι' αυτό ξεκίνησε ανεξάρτητη έρευνα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της που εστάλη με email η υπουργός Υγείας Σόφι Λοντ.