- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Κούβα: Σε απελπιστική κατάσταση η χώρα - Ελλείψεις σε φάρμακα και τρόφιμα
Η κυβέρνηση της Κούβας ζήτησε για πρώτη φορά βοήθεια από το επισιτιστικό πρόγραμμα του ΟΗΕ, καθώς οι ελλείψεις τροφίμων στο νησί επιδεινώνονται.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) δήλωσε ότι έλαβε ένα πρωτοφανές επίσημο αίτημα από την κυβέρνηση της Κούβας για βοήθεια στην παροχή γάλακτος σε σκόνη για παιδιά κάτω των επτά ετών. Το αίτημα αποτελεί ένδειξη της σοβαρότητας της οικονομικής κρίσης της Κούβας.
Εκτός από την έλλειψη γάλακτος, τα καύσιμα και τα φάρμακα έχουν επίσης εξαντληθεί. Το WFP επιβεβαίωσε στο ισπανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Efe ότι η κουβανική κυβέρνηση απευθύνθηκε σε αυτό για να «συνεχίσει τη μηνιαία παράδοση 1 λίτρου [35 ουγγιές] γάλακτος για κορίτσια και αγόρια κάτω των επτά ετών σε όλη τη χώρα».
Το γάλα σε σκόνη και άλλα βασικά τρόφιμα παρέχονται στους Κουβανούς σε επιδοτούμενη τιμή μέσω των δελτίων τροφίμων, αλλά οι καθυστερήσεις και η έλλειψη προμηθειών είναι συχνό φαινόμενο, ιδίως σε περιόδους οικονομικής δυσπραγίας. Το σύστημα εισήχθη για πρώτη φορά το 1962 από τον ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στο νησί, οι οποίες επιδείνωσαν τις ελλείψεις.
Η κουβανική κυβέρνηση εξακολουθεί να κατηγορεί τις συνεχιζόμενες αμερικανικές κυρώσεις για τη δεινή κατάσταση της οικονομίας της, αλλά οι επικριτές λένε ότι η κακοδιαχείριση της κυβέρνησης βρίσκεται πίσω από την τρέχουσα οικονομική κρίση - τη χειρότερη των τελευταίων τριών δεκαετιών.
Οι ελλείψεις σε γάλα έχουν επιδεινωθεί ιδιαίτερα όμως το τελευταίο διάστημα, με την υπουργό Εσωτερικού Εμπορίου να προειδοποιεί νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι παραδόσεις για παιδιά ηλικίας έξι μηνών έως δύο ετών είχαν καθυστερήσει.
Το γάλα δεν είναι το μόνο πράγμα που οι Κουβανοί αγωνίζονται να προμηθευτούν. Η έλλειψη καυσίμων οδήγησε στην ακύρωση της ετήσιας παρέλασης της Πρωτομαγιάς - αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος ετήσιος μαζικός εορτασμός στο νησί - πέρυσι. Στα τέλη Δεκεμβρίου η κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να πωλεί καύσιμα σε επιδοτούμενες τιμές, την ώρα που η χώρα, λόγω και του αμερικανικού εμπάργκο, αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας.
Το νησί των 11 εκατομμυρίων κατοίκων βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 30 ετών, ως αποτέλεσμα της πανδημίας, των αμερικανικών κυρώσεων και των διαρθρωτικών αδυναμιών της οικονομίας του. Το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 2% το 2023 και ο πληθωρισμός έφτασε το 30%, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Πηγή: BBC