- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Μεγάλη Βρετανία: Πάνω από τα μισά μέλη του κόμματος των Tόρις θεωρούν το Ισλάμ απειλή για τη χώρα - Η δημοσκόπηση της Opinium
Πάνω από τα μισά μέλη του κόμματος των Τόρις λένε ότι το Ισλάμ αποτελεί απειλή για τον βρετανικό τρόπο ζωής: αυτό είναι το συμπέρασμα της δημοσκόπησης του Opinium με δείγμα 521 Συντηρητικούς βουλευτές, κατά την οποία το 58% είπε ότι το Ισλάμ αποτελεί απειλή για τον βρετανικό πολιτισμό και την κοινωνική συνοχή. Το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο από εκείνο του συνολικού πληθυσμού που πιστεύει το ίδιο. Εξάλλου, το 52% των Τόρις θεωρεί ότι πολλές συνοικίες των ευρωπαϊκών πόλεων υπόκεινται στον νόμο της σαρία και είναι απαγορευμένες στους μη μουσουλμάνους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, η δημοσκόπηση έγινε μετά τα πρόσφατα σχόλια του βουλευτή των Τόρις Lee Anderson, εναντίον του μουσουλμάνου δημάρχου του Λονδίνου, Sadiq Khan. Ο Anderson ισχυρίστηκε ότι εκφράζει το «κοινό αίσθημα» κι ότι ο Khan εξελέγη δύο φορές με τις ψήφους των μουσουλμάνων – ο πληθυσμός των οποίων έχει φτάσει το 1,5 εκατομμύρια στην περιοχή της πρωτεύουσας. Από την εν λόγω δημοσκόπηση που διεξήχθη στις 7-16 Φεβρουαρίου 2024 προέκυψε επίσης ότι το 40% των μελών του Συντηρητικού κόμματος έχει γενικά «αρνητική άποψη» για τους μουσουλμάνους. Ο Guardian επισημαίνει ότι οι Τόρις κινούνται όλο και πιο δεξιά σε ό,τι αφορά τη θρησκεία.
Από την πλευρά του ο Lee Anderson δήλωσε ότι ο Sadiq Khan «παρέδωσε το Λονδίνο στους δικούς του», προσθέτοντας ότι «είναι άχρηστος δήμαρχος που εξελέγη μόνο και μόνο επειδή είναι μουσουλμάνος». Αν και εις απάντηση στον Anderson, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, Rishi Sunak, είπε ότι είναι «απαράδεκτο να συγχέουμε τους μουσουλμάνους με τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό ή την ακραία ιδεολογία του ισλαμισμού», ο βουλευτής των Τόρις επέμεινε ότι πολλοί άνθρωποι τον στήριξαν συμφωνώντας απολύτως με τις δηλώσεις του, ενώ σε συνέντευξή του στο Channel 5 News, υποστήριξε ότι ο Khan δεν είχε οργανώσει σωστά την αστυνόμευση των διαδηλώσεων υπέρ της Παλαιστίνης οι οποίες ελέγχονταν από ισλαμιστές.
Μετά από αυτήν την αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό, η οποία κατέληξε στην καθαίρεση του Anderson από τη θέση του υπεύθυνου κομματικής πειθαρχίας των Τόρις, η εφημερίδα Guardian εικάζει ότι ο Anderson θα ενταχθεί στο κόμμα του Nigel Farage. Kι αυτό παρ' ότι οι περισσότεροι Τόρις πιστεύουν ότι έχει δίκιο να τονίζει το ζήτημα της ισλαμιστικής μαχητικότητας. Πάντως, την περασμένη Τρίτη σε πρωινή εκπομπή στο ραδιόφωνο LBC, ο υπουργός μετανάστευσης, Μichael Tomlison, αρνήθηκε να σχολιάσει αρνητικά τις δηλώσεις του Lee Andreson με αποτέλεσμα ο συνεντευκτής Nick Ferrari να χάσει την υπομονή του και να διακόψει απότομα τη συνέντευξη.