Κοσμος

Λογοκρισία και στην «Μαίρη Πόππινς»: Θεωρείται πλέον ακατάλληλη για παιδιά κάτω των οκτώ ετών

Λόγω του «ρατσιστή» ναυάρχου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Μαίρη Πόππινς»: Σήμα ακαταλληλότητας για μικρά παιδιά
© Silver Screen Collection/Getty Images/Ideal Image

«Μαίρη Πόππινς»: Σήμα ακαταλληλότητας για μικρά παιδιά 

Το Βρετανικό Συμβούλιο Αξιολόγησης Ταινιών (BBFC) αποφάνθηκε ότι η κλασσική ταινία «Μαίρη Πόππινς» δεν είναι κατάλληλη για παιδιά κάτω των οκτώ ετών κρίνοντας ότι περιέχει «ευαίσθητο περιεχόμενο».

Συγκεκριμένα «γλώσσα που εισάγει διακρίσεις» θεωρήθηκε η λέξη «Hottentots». Η αναφορά γίνεται δυο φορές από το ναύαρχο Μπουμ, που πιστεύει ότι διοικεί ακόμα ένα πλοίο. Ο ναύαρχος χρησιμοποιεί αυτή την λέξη όταν οι καπνοδοχοκαθαριστές με μαυρισμένα πρόσωπα χορεύουν στην οροφή, όποτε φωνάζει «μας επιτίθενται οι Hottentots» και ρίχνει εναντίον τους πυροτεχνήματα.

Mary Poppins: cheeky devils

Η λέξη αυτή είναι δημιούργημα των Ολλανδών εποίκων, που έφτασαν στο νότιο άκρο της Αφρικής στη δεκαετία του 1650. Οι Ολλανδοί την χρησιμοποίησαν για αναφερθούν στους ιθαγενείς Κόικοϊ, τους ιθαγενείς νομάδες και στον λαό Σαν, στη νότια Αφρική.

Το BBFC αιτιολογώντας την απόφασή του ανακοίνωσε ότι «από την έρευνα για τον ρατσισμό και τις διακρίσεις αντιλαμβανόμαστε ότι μια βασική ανησυχία για τους γονείς είναι η πιθανή έκθεση των παιδιών σε γλώσσα διακρίσεων ή σε συμπεριφορά που μπορεί να την θεωρήσουν ενοχλητική ή να την επαναλάβουν χωρίς να συνειδητοποιούν την πιθανή προσβολή».

Η ταινία διαδραματίζεται στο Λονδίνο του 1910 και παρακολουθεί μια μαγική νταντά, την οποία υποδύεται η Julie Andrews, η οποία φροντίζει τα παιδιά μιας οικογένειας με τη βοήθεια του Bert, ενός καπνοκαθαριστή, τον οποίο υποδύεται ο Dick Van Dyke. Η ταινία κέρδισε πέντε Όσκαρ το 1965, μεταξύ των οποίων το Όσκαρ καλύτερης ηθοποιού και καλύτερου τραγουδιού.

Μια συνέχεια της πρώτης ταινίας με πρωταγωνιστές την Emily Blunt και τον Lin-Manuel Miranda κυκλοφόρησε το 2018, και έχει επίσης γίνει παράσταση στο West End του Λονδίνου.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.