Κοσμος

Οι Μεξικανοί ανησυχούν γιατί οι τζακαράντες άνθισαν φέτος από τον Γενάρη

Πρώτος «ένοχος» η κλιματική αλλαγή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι Μεξικανοί ανησυχούν γιατί οι τζακαράντες άνθισαν φέτος από τον Γενάρη
© EPA/LUCAS DOLEGA

Μεξικό: Ανησυχία για το πρώιμο άνθισμα της τζακαράντας 

Κάθε άνοιξη, οι δρόμοι της πρωτεύουσας του Μεξικού βάφονται μοβ από την ανθοφορία χιλιάδων δέντρων τζαρακάντα. Τα εντυπωσιακά τους χρώματα δεν προσελκύουν μόνο τα βλέμματα των κατοίκων και των τουριστών, αλλά και των πουλιών, των μελισσών και των πεταλούδων που βρίσκουν τροφή και καταφύγιο σε αυτά. Φέτος όμως κάτι άλλαξε.

Ορισμένες τζακαράντες άρχισαν να ανθίζουν στις αρχές Ιανουαρίου, όταν κανονικά «ξυπνούν» την άνοιξη. Η πρώιμη έναρξη της ανθοφορίας έχει σημάνει συναγερμό στους κατοίκους και τους επιστήμονες στην Πόλη του Μεξικού, όπου τα δέντρα έχουν γίνει ένας εμβληματικός πυλώνας στους δρόμους της πόλης.

Μεξικό: Ανησυχία για την πρώιμη ανθοφορία της τζακαράντας
© EPA/LUCAS DOLEGA

Οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να ερευνούν πόσο διαδεδομένο είναι το φαινόμενο της πρώιμης ανθοφορίας, αλλά υποδεικνύουν την κλιματική αλλαγή ως τον πρώτο ένοχο.

«Πάντα βλέπαμε ότι η τζακαράντα αρχίζει να ανθίζει προς το τέλος Μαρτίου, την άνοιξη, όταν βλέπουμε τα λουλούδια να αλλάζουν σε βιολετί», δήλωσε ο Κονσταντίνο Γκονζάλες, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ατμοσφαιρικών Επιστημών και Έρευνας για την Κλιματική Αλλαγή του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού (UNAM).

«Αρχίζουν να ανθίζουν τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο, δηλαδή τον χειμώνα, όταν δεν είναι ακόμη η εποχή τους», δήλωσε ο βιολόγος.

Ο Γκονζάλες εξήγησε ότι για να εξαχθεί συσχέτιση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της πρώιμης ανθοφορίας των τζακαράντας η ομάδα του χρειάζεται ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα και να συγκρίνει τις ανθοφορίες από χρόνο σε χρόνο. Για να το κάνει αυτό, έχει αρχίσει να ηγείται μιας ομάδας νέων ανθρώπων που συλλέγουν δεδομένα σε όλη την πόλη και χρησιμοποιούν δορυφορικές εικόνες.

Tζακαράντες αντί για κερασιές

Ενθουσιασμένος από τις ιαπωνικές κερασιές που καλύπτουν την Ουάσιγκτον κάθε άνοιξη με ροζ και λευκό χρώμα, ο Μεξικανός πρόεδρος Πασκουάλ Ορτίζ (1930-1932) θέλησε να αναπαράγει το ίδιο τοπίο στην πρωτεύουσα της χώρας του.

Όμως  ένας Ιάπωνας αρχιτέκτονας τοπίου που εγκαταστάθηκε στο Μεξικό στα τέλη του 19ου αιώνα, του είπε ότι δεν θα επιβίωναν για πολύ στο εύκρατο κλίμα της πόλης, οπότε τάχθηκε υπέρ της τζακαράντας, ενός τροπικού δέντρου που είχε μάθει κατά τη διάρκεια μιας σύντομης παραμονής του στο Περού. Από τότε, το δέντρο έχει γίνει βασικό συστατικό της καθημερινότητας για τα εννέα εκατομμύρια κατοίκους της Πόλης του Μεξικού.

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.