Κοσμος

Ντόναλντ Τραμπ: Κινδυνεύει με κατάσχεση ο ουρανοξύστης του;

Μετά την καταδικαστική απόφαση και το πρόστιμο των 350 εκατομμυρίων

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: Το ενδεχόμενο κατάσχεσης του ουρανοξύστη του

Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να κινδυνεύσει να χάσει κάποια από τα εμβληματικά ακίνητά του, αν δεν μπορέσει να πληρώσει το ιλιγγιώδες πρόστιμο για αστική απάτη στη Νέα Υόρκη. Με τους τόκους, οφείλει στην πολιτεία σχεδόν 454 εκατομμύρια δολάρια - και το ποσό αυξάνεται κατά 87.502 δολάρια κάθε μέρα μέχρι να πληρώσει.

Η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίθια Τζέιμς δήλωσε την Τρίτη στο ABC News ότι θα επιδιώξει να κατασχέσει κάποια από τα περιουσιακά στοιχεία του πρώην προέδρου, αν δεν μπορέσει να καλύψει τον λογαριασμό από την απόφαση του δικαστή Άρθουρ Ένγκορον στις 16 Φεβρουαρίου.

Ο Ένγκορον κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Τραμπ έλεγε επί χρόνια ψέματα για τον πλούτο του, καθώς έχτιζε την αυτοκρατορία ακινήτων που τον έφερε στο προσκήνιο και στον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ αρνείται τις παραβάσεις και έχει υποσχεθεί να ασκήσει έφεση.

«Εάν δεν έχει κεφάλαια για να πληρώσει, τότε θα αναζητήσουμε μηχανισμούς εκτέλεσης της απόφασης στο δικαστήριο και θα ζητήσουμε από τον δικαστή να κατασχέσει τα περιουσιακά του στοιχεία», δήλωσε η Τζέιμς.

Η εισαγγελέας δεν διευκρίνισε στο ABC ποια από τα περιουσιακά στοιχεία του Τραμπ μπορεί να κατασχέσει η πολιτεία, αν και σημείωσε ότι το γραφείο της τυχαίνει να βρίσκεται ακριβώς απέναντι από ένα κτίριο γραφείων που ανήκει στον Τραμπ στο Μανχάταν, το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο ορισμένων από τους ισχυρισμούς περί απάτης στην αγωγή της.

Με φόντο τα παραπάνω, τον Ιανουάριο, οι ένορκοι είχαν διατάξει τον Τραμπ να πληρώσει 83,3 εκατομμύρια δολάρια για τη δυσφήμιση της συγγραφέως Ε. Τζιν Κάρολ. 

Mπορούν να κατασχεθούν τα περιουσιακά στοιχεία του Τραμπ;

«Μην περιμένετε ότι η Τζέιμς θα προσπαθήσει να αρπάξει αμέσως τα κλειδιά του Trump Tower ή της έπαυλης του Mar-a-Lago», σχολιάζει το Associated Press. Εάν ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να πληρώσει, το κράτος «θα μπορούσε να δεσμεύσει την ακίνητη περιουσία του», δήλωσε ο καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου Syracuse Γκρέγκορι Τζέρμεν.

Η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων είναι μια συνήθης νομική τακτική όταν ένας κατηγορούμενος δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε μετρητά για να πληρώσει. Σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, το τρόπαιο Heisman του Ο. Τζέι Σίμπσον κατασχέθηκε και πουλήθηκε σε δημοπρασία το 1999 για να καλυφθεί μέρος της δικαστικής απόφασης ύψους 33,5 εκατομμυρίων δολαρίων για άδικο θάνατο σε βάρος του.

Ο Τραμπ ανέφερε ότι είχε περίπου 294 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά ή ισοδύναμα μετρητών στην πιο πρόσφατη ετήσια οικονομική του κατάσταση για το οικονομικό έτος που έληξε στις 30 Ιουνίου 2021.  Στη συνέχεια, σύμφωνα με τους δικηγόρους της πολιτείας, πρόσθεσε περίπου 186,8 εκατομμύρια δολάρια από την πώληση του ξενοδοχείου του στην Ουάσιγκτον τον Μάιο του 2022 και των δικαιωμάτων διαχείρισης ενός γηπέδου γκολφ στη Νέα Υόρκη τον Ιούνιο του 2023. 

Η Τζέιμς δεν διευκρίνισε στο ABC ποια από τα περιουσιακά στοιχεία του Τραμπ μπορεί να θέλει να κατασχέσει η πολιτεία, αν και σημείωσε ότι το γραφείο της τυχαίνει να βρίσκεται ακριβώς απέναντι από ένα κτίριο γραφείων που ανήκει στον Τραμπ στο Κάτω Μανχάταν, το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο ορισμένων από τους ισχυρισμούς περί απάτης στην αγωγή της.