Κοσμος

Oι πιο δυστυχισμένοι άνθρωποι στις ΗΠΑ

Ανησυχίες, παράπονα και η αθεράπευτη αμερικανική αισιοδοξία

A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΗΠΑ: Οι πιο δυστυχισμένοι άνθρωποι στην Αμερική - Τα ευρήματα της έρευνας από την Axios Vibes

Ρεπουμπλικανοί, κάτοικοι της υπαίθρου, ενοικιαστές, γυναίκες και ανύπαντροι αισθάνονται σαν να βρίσκονται στο κενό: η πρόσφατη έρευνα Axios Vibes αποκαλύπτει το χάσμα μεταξύ οικονομικής πραγματικότητας και πρόσληψής της εκ μέρους διάφορων ομάδων πολιτών. Ενώ η οικονομία βελτιώνεται με αύξηση μισθών και χαμηλή ανεργία, πολλοί Αμερικανοί επικεντρώνονται στον υψηλό πληθωρισμό και νιώθουν φτωχοί κι εγκαταλελειμμένοι. Οι Ρεπουμπλικανοί φαίνονται πιο θυμωμένοι για τις υψηλές τιμές από τους Δημοκρατικούς και όσοι δεν είναι ιδιοκτήτες ακινήτων δηλώνουν «ανήσυχοι».

Οι Αμερικανοί αισθάνονται ότι μπορούν να αλλάξουν την ψήφο τους, αλλά όχι τον τρόπο ζωής τους.

Οι αγορές ειδών παντοπωλείου είναι το κριτήριο για το 72% των Αμερικανών προκειμένου να κρίνουν τον υψηλό πληθωρισμό και τον αντίκτυπό του στην καθημερινή τους ζωή. Ακολουθούν οι τιμές του φυσικού αερίου, για το 56% των ερωτηθέντων. Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι τα τρόφιμα θα συνεχίσουν να ακριβαίνουν και περισσότεροι από τους μισούς ανησυχούν ότι η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου θα αντιστραφεί σύντομα. Η έρευνα υποδηλώνει επίσης ότι πολλοί Αμερικανοί καταναλώνουν μέσω πιστωτικών καρτών ζώντας πάνω από το επίπεδο που τους επιτρέπει ο μισθός τους. Οι Αμερικανοί αισθάνονται ότι μπορούν να αλλάξουν την ψήφο τους, αλλά όχι τον τρόπο ζωής τους.

Οι Δημοκρατικοί που συμμετείχαν στην έρευνα είναι πιο αισιόδοξοι για την οικονομία από τους Ρεπουμπλικανούς

Σύμφωνα με την έρευνα Axios Vibes, το 37% των Αμερικανών αξιολογούν την οικονομική τους κατάσταση ως «κακή». Το ποσοστό αυξάνεται στο 42% για τους Ρεπουμπλικανούς, 43% για τις γυναίκες, 46% για τους κατοίκους της υπαίθρου, 47% για τους ανύπαντρους και 57% για τους ενοικιαστές. Συγκριτικά, μόνο το 32% των ερωτηθέντων που είναι παντρεμένοι ή βρίσκονται σε σταθερή σχέση και μόνο το 28% των Δημοκρατικών λένε ότι η κατάστασή τους είναι κακή. Οι Δημοκρατικοί που συμμετείχαν στην έρευνα είναι πιο αισιόδοξοι για την οικονομία από τους Ρεπουμπλικανούς. Ωστόσο, μόλις το 52% των Δημοκρατικών δηλώνουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ είναι ισχυρή. Περιέργως, το 53% λέει ότι αισθάνεται ότι υπάρχουν υψηλά ποσοστά ανεργίας στις ΗΠΑ —χωρίς να υπάρχουν πραγματικά.

Οι Ισπανόφωνοι Αμερικανοί, των οποίων η ιστορική υποστήριξη προς τους Δημοκρατικούς έχει διαβρωθεί, δείχνουν ανάμεικτα αισθήματα. Τα δύο τρίτα λένε ότι το αμερικανικό όνειρο δεν έχει πια σημασία, σε σύγκριση με το 54% όλων των ερωτηθέντων. Αλλά το 42% των Ισπανόφωνων ερωτηθέντων δηλώνουν ότι αισθάνονται ότι προχωρούν οικονομικά, σε σύγκριση με μόλις του 35% συνολικά. Μόνο το 28% των εργένηδων και το 27% των γυναικών λένε ότι αισθάνονται ότι προχωρούν οικονομικά, σε σύγκριση με το 39% των ζευγαριών και το 44% των ανδρών.

Το 88% των ερωτηθέντων συμφωνεί με αυτή τη δήλωση: «Το φυσικό αέριο, τα είδη παντοπωλείου και το κόστος στέγασης —όχι τα αποθέματα— είναι οι πραγματικοί οικονομικοί δείκτες που με ενδιαφέρουν». Το 76% των ερωτηθέντων —και το 82% των Ρεπουμπλικανών και Ισπανόφωνων ερωτηθέντων— συμφωνούν με αυτή τη δήλωση: «Οι οικονομολόγοι μπορεί να λένε ότι τα πράγματα βελτιώνονται, αλλά εγώ δεν το νιώθω».

Η δημοσκόπηση διαπιστώνει ότι πολλοί Αμερικανοί, ειδικά Ρεπουμπλικανοί και κάτοικοι της υπαίθρου, προσλαμβάνουν την εθνική οικονομία ως αδύναμη — αν και όχι απαραιτήτως αδύναμη στη δική τους κοινότητα ή περιοχή

Η δημοσκόπηση διαπιστώνει ότι πολλοί Αμερικανοί, ειδικά Ρεπουμπλικανοί και κάτοικοι της υπαίθρου, προσλαμβάνουν την εθνική οικονομία ως αδύναμη — αν και όχι απαραιτήτως αδύναμη στη δική τους κοινότητα ή περιοχή: αυτό αντικατοπτρίζει τη γενική δυσπιστία προς τους θεσμούς ή τους εθνικούς ηγέτες, ένα άλλο εύρημα της δημοσκόπησης. Το 74% των ερωτηθέντων είπε ότι οι ηγεσίες δεν ενδιαφέρονται καθόλου για το τι θα συμβεί σε αυτούς ή στις οικογένειές τους. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 78% για τις γυναίκες, στο 79% για τους ενοικιαστές, στο 84% για τους Ρεπουμπλικανούς και στο 85% για τους κατοίκους της υπαίθρου. Το 70% συνολικά των ανδρών και το 63% των Δημοκρατικών πιστεύει ότι οι αμερικανικές κυβερνήσεις δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους.     

Κι όμως, η τυπική αμερικανική αισιοδοξία θριαμβεύει: παρά τη διαδεδομένη ανησυχία για την οικονομία και το ταραχώδες εκλογικό έτος, πάνω από τους μισούς Αμερικανούς είπαν ότι πιστεύουν ότι το 2024 θα είναι καλύτερο από το 2023.

Τα ευρήματα αυτής της έρευνας του Axios Vibes βασίζονται σε ένα εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.120 ενηλίκων στις ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε στο διαδίκτυο, 15-17 Δεκεμβρίου 2023.