Κοσμος

Πούτιν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ζήτημα ζωής και θανάτου

Η εμπλοκή της Κίνας και οι προοπτικές ειρήνης

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Πούτιν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τη Ρωσία- Πώς εμπλέκεται η Κίνα και οι προοπτικές ειρήνης

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε ότι αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τη χώρα του, ενώ για τη Δύση στόχος είναι να βελτιώσει τη στρατηγική της θέση, σύμφωνα με συνέντευξή του.

Πούτιν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι το πεπρωμένο μας

Ο Πούτιν εκτίμησε ότι «είναι σημαντικό οι Ρώσοι όπως και οι ξένοι να κατανοήσουν το πνεύμα μας, να κατανοήσουν σε ποιο σημείο αυτά που συμβαίνουν στην Ουκρανία είναι ευαίσθητα και σημαντικά για τη χώρα μας».

«Για τη Δύση πρόκειται απλώς για βελτίωση της στρατηγικής της θέσης. Αλλά για εμάς είναι το πεπρωμένο μας, είναι ένα ζήτημα ζωής και θανάτου», τόνισε σύμφωνα με απόσπασμα της συνέντευξής του που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον δημοσιογράφο Πάβελ Ζουρούμπιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόταν στη συνέντευξη που έδωσε στον Αμερικανό δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον, την πρώτη που παραχώρησε ο Πούτιν σε δυτικό μέσο ενημέρωσης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, και η οποία έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 200 εκατ. views στο Χ.

© ΕΡΑ / GAVRIIL GRIGOROV

Στη συνέντευξη στον Κάρλσον, που διήρκεσε περισσότερες από δύο ώρες και θεωρήθηκε μήνυμα προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ο Πούτιν δήλωσε ότι μια ήττα της χώρας του στην Ουκρανία είναι «αδύνατη», αν και πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος για διάλογο με τη Δύση.

Η Ουκρανία λέει πως κατέρριψε 12 drones, πύραυλο και βομβαρδιστικό της Ρωσίας 

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν 12 τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μιας κατεύθυνσης, πύραυλο κρουζ Kh-59 και βομβαρδιστικό/καταδιωκτικό Σουχόι Su-34 της Ρωσίας, έκανε γνωστό ο αρχηγός του γενικού επιτελείου αεροπορίας στο Κίεβο.

«Θέλω να συγχαρώ τις μονάδες της πολεμικής αεροπορίας για το επιτυχές μάχιμο έργο τους», πρόσθεσε ο Μικόλα Όλεστσουκ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Telegram.

Οι ΥΠΕΞ Ουκρανίας και Κίνας συζητούν τις προοπτικές ειρήνης με τη Ρωσία    

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε το Σάββατο ότι συζήτησε με τον κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι για τις προοπτικές ως προς την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ουκρανία, καθώς ο πόλεμος με τη Ρωσία οδεύει να συμπληρώσει δυο χρόνια.

Η συνάντηση εγγράφεται στην προσπάθεια του Κιέβου να ενισχυθεί η διμερής σχέση με το Πεκίνο. «Συναντήθηκα με τον κινέζο ομόλογό μου Ουάνγκ Γι για να συζητήσουμε σχετικά με τις διμερείς σχέσεις, το εμπόριο, καθώς και την ανάγκη και την ανάγκη να αποκατασταθεί δίκαιη και διαρκής ειρήνη στην Ουκρανία, ανέφερε ο κ. Κουλέμπα μέσω X, αναφερόμενος στη συζήτηση που είχαν στο Μόναχο, στο πλαίσιο της ετήσιας διάσκεψης για την ασφάλεια στη γερμανική πόλη.

Ακόμη, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως συζητήθηκε το σχέδιο του Κιέβου να οργανώσει διεθνή σύνοδο ειρήνης, που έχει συμφωνήσει να φιλοξενήσει η Ελβετία.

Οι δυο άνδρες «συμφώνησαν στην ανάγκη να συνεχιστούν οι επαφές Ουκρανίας-Κίνας σε όλα τα επίπεδα» και να «συνεχίσουν τον διάλογό τους».

Η Κίνα έχει συμμετάσχει σε τουλάχιστον μία από τις προπαρασκευαστικές συναντήσεις ενόψει αυτής της συνόδου.

Το κινεζικό ΥΠΕΞ δεν έχει αναφερθεί συγκεκριμένα στη συνάντηση του επικεφαλής του με τον ουκρανό ομόλογό του.

Ωστόσο στη δημόσια παρέμβασή του στη διάσκεψη, επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας τόνισε πως Πεκίνο επιμένει να προωθεί τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών και θέλει να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην προσπάθεια αποκατάστασης της ειρήνης, ανέφεραν οι υπηρεσίες του στο Πεκίνο.

Πεκίνο: Διαβεβαιώνει την Ουκρανία ότι «δεν πουλά θανατηφόρα όπλα» στη Ρωσία 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι διαβεβαίωσε τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα ότι η Κίνα «δεν πουλάει θανατηφόρα όπλα» στη Ρωσία, ανέφερε την Κυριακή το Πεκίνο.

Παρά τη σύρραξη, η Κίνα παραμένει πολύ σημαντικός εμπορικός και διπλωματικός εταίρος της Ρωσίας, με τις δύο χώρες να συμμερίζονται την κοινή φιλοδοξία να αποτελέσουν αντίβαρο στη δυτική επιρροή στη διεθνή σκηνή.

Εκτός της οικονομικής στήριξης, η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με υποψίες, ιδίως της αμερικανικής πλευράς, ότι παράσχει στον ρωσικό στρατό, που πολεμά στην Ουκρανία, εξοπλισμούς ή όπλα. Τις κατηγορίες απορρίπτει κατηγορηματικά το Πεκίνο.

Η Κίνα «συνεχίζει να ασκεί πιέσεις για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και δεν ρίχνει λάδι στη φωτιά», είπε ο Ουάνγκ Γι στον Ντμίτρο Κουλέμπα, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης το Σάββατο στο Μόναχο, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια.

Το Πεκίνο «δεν επωφελείται (από την κατάσταση) για να αποκομίσει οφέλη και δεν πουλά θανατηφόρα όπλα στις εμπόλεμες ζώνες ή στους εμπλεκόμενους στη σύρραξη», υπογράμμισε, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε σήμερα από την κινεζική διπλωματία.

Ουκρανοί στρατιώτες παραμένουν εγκλωβισμένοι σε εργοστάσιο της Αβντιίβκα

Η Ρωσία ανακοίνωσε την κατάληψη της ουκρανικής πόλης Αβντιίβκα, μετά την απόσυρση από εκεί των ουκρανικών δυνάμεων, όμως η Μόσχα επεσήμανε ότι κάποιοι Ουκρανοί στρατιώτες παραμένουν κλεισμένοι στο τεράστιο εργοστάσιο παραγωγής οπτάνθρακα (κοκ) και χημικών προϊόντων που βρίσκεται στην περιοχή.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι απέσυρε τους στρατιώτες της από την Αβντιίβκα για να αποτρέψει να περικυκλωθούν εντελώς, έπειτα από μήνες σφοδρών συγκρούσεων. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε την πτώση της πόλης ως σημαντική νίκη και συνεχάρη τα ρωσικά στρατεύματα.

Το 2014 υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές αντάρτες είχαν καταλάβει για μικρό χρονικό διάστημα την Αβντιίβκα, όπου πριν τον πόλεμο ζούσαν περίπου 32.000 άνθρωποι. Ωστόσο η πόλη ανακαταλήφθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις, οι οποίες δημιούργησαν εκεί εκτεταμένα οχυρωματικά έργα.

Η κατάληψη της Αβντιίβκα είναι πιθανό να ενισχύσει το ηθικό της Ρωσίας. Επίσης θεωρείται ένα ακόμη βήμα προς την κατάληψη του Ντονέτσκ, της πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας, που βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα πιο ανατολικά και τελεί από το 2014 υπό τον έλεγχο φιλορωσικών ομάδων.