Κοσμος

Οι τάσεις της GenZ στον χώρο της εργασίας

Η ευελιξία είναι το ζητούμενο για τους εργαζομένους που μπαίνουν τώρα στο εργατικό δυναμικό

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Gen Z: Η τηλεργασία, η παραγωγικότητά τους και πώς αυτή η συνθήκη εργασίας μπορεί να επηρεάσει τη ζωή των πόλεων.

Ένα μεγάλο μέρος της Gen Z εντάχθηκε στο εργατικό δυναμικό με τηλεργασία: η υβριδική απασχόληση έγινε mainstream. Το γεγονός έχει σημασία για όλους μας: οι επαγγελματίες που ξεκινούν τη σταδιοδρομία τους έχουν ανάγκη από καθοδήγηση και πραγματικές ανθρώπινες συνδέσεις (όχι μόνο «κονέ») ώστε να επιτύχουν ευελιξία και ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Καθώς το 2024 τα μέλη της Gen Z θα ξεπεράσουν σε αριθμό τους baby boomers στον εργασιακό χώρο, οι τάσεις τους αναδιαμορφώνουν τον κόσμο της εργασίας.

Η Gen Z και οι αλλαγές στην εργασία

Σχεδόν τα δύο τρίτα των αποφοίτων στις ΗΠΑ δηλώνουν ότι προτιμούν δουλειά με ευέλικτο πρόγραμμα: σύμφωνα με την έκθεση του Handshake τον Σεπτέμβριο του 2023, το 36% των προτιμά συνδυασμό εξ αποστάσεως εργασίας και προσωπικής παρουσίας, ενώ το 26% προτιμά να πηγαίνει σε συγκεκριμένο χώρο εργασίας, το 13% προτιμά «μάλλον» τηλεργασία και το 14% επιθυμεί εξ αποστάσεως χωρίς καμιά υποχρέωση προσωπικής παρουσίας. Σε παρόμοια συμπεράσματα κατέληξε και μια ανάλυση του LinkedIn του 2023. Τα παλαιότερα μέλη της γενιάς Ζ είτε έχουν «μερικά χρόνια εργασιακής εμπειρίας πριν από την πανδημία ή δεν έχουν ακόμη βιώσει τη ζωή στο γραφείο αφού διαταράχθηκε η προσωπική τους εκπαίδευση λόγω της πανδημίας», ανέφερε αυτή η ανάλυση. Αλλά γενικά η τάση είναι η «ευελιξία», όπως λέει η Christine Cruzvergara, η επικεφαλής στρατηγικής εκπαίδευσης στο Handshake. «Θέλουν εργοδότες που καταλαβαίνουν ότι η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι σημαντική για αυτούς». Εκτός από την ευελιξία, η Gen Z ενδιαφέρεται περισσότερο από τους baby boomers για την ασφάλεια: το εκπληκτικό είναι πως, αν και οι GenZers παραπονιούνται για τον περιρρέοντα υλισμό, επιζητούν οικονομικά οφέλη και ελκυστικά προγράμματα συνταξιοδότησης, ενώ δίνουν έμφαση στην περίθαλψη σχετικά με την ψυχική υγεία και την ευεξία. Οι νέοι εργαζόμενοι απαιτούν από τις επιχειρήσεις «εταιρική κουλτούρα», υπευθυνότητα των εργοδοτών σχετικά με την ψυχική και διανοητική υγεία των εργαζομένων.

© freepik

Το 83% των ερωτηθέντων Gen Z σε έρευνα της Adobe είπαν ότι ένας μέντορας στο χώρο εργασίας έχει ζωτική σημασία για την καριέρα τους, αλλά μόνο οι μισοί ανέφεραν υπήρχαν τέτοιο άτομο στο περιβάλλον τους, Τα μέλη της Gen Z ζητούν καθοδήγηση περισσότερο από τους παλιότερους, λέει η Janice Omadeke, εμπειρογνώμονας ανάπτυξης σταδιοδρομίας. «Και μάλιστα,» προσθέτει, δεν βλέπουν τη σχέση με τον μέντορά τους ως συναλλαγή». Το ερώτημα που αφορά όλους μας σ’ αυτές τις τάσεις είναι αν η τηλεργασία ενισχύει την παραγωγικότητα και πώς θα επηρεάσει τη ζωή των πόλεων.