Κοσμος

Το συγκλονιστικό άρθρο της Αν Άπλμπαουμ που εξηγεί γιατί ο Πούτιν δολοφόνησε τον Ναβάλνι

«Τώρα ο Πούτιν θα αναγκαστεί να πολεμήσει ενάντια στη μνήμη του Ναβάλνι, και αυτή είναι μια μάχη που δεν θα κερδίσει ποτέ»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αν Άπλμπάουμ: Γιατί ο Πούτιν δολοφόνησε τον Ναβάλνι
© ΕPA/YURI KOTCHETOV

Αν Άπλμπαουμ: To άρθρο για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι

H δημοσιογράφος του Atlantic και συγγραφέας Αν Άπλμπαουμ η οποία έχει ασχοληθεί εκτενώς με την Ρωσία επί Βλαντιμίρ Πούτιν έγραψε στο περιοδικό για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι.

Αλεξέι Ναβάλνι: Ολόκληρο το άρθρο της Αν Άπλμπαουμ για τη δολοφονία του 

Ο Αλεξέι Ναβάλνι επέστρεψε στη Ρωσία τον Ιανουάριο του 2021. Λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο, δημοσίευσε ένα φίλμ με τίτλο «Το παλάτι του Πούτιν: Η ιστορία της μεγαλύτερης δωροδοκίας στον κόσμο» στο YouTube. Το βίντεο, διάρκειας σχεδόν δύο ωρών, ήταν ένα εξαιρετικό επίτευγμα ερευνητικού ρεπορτάζ. Χρησιμοποιώντας μυστικά σχέδια, υλικό από drone, τρισδιάστατες απεικονίσεις και τις μαρτυρίες των εργατών, το βίντεο αφηγούνταν την ιστορία μιας βίλας 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Μαύρη Θάλασσα που περιείχε κάθε πολυτέλεια που θα μπορούσε να φανταστεί ένας δικτάτορας: ένα ναργιλέ μπαρ, ένα γήπεδο χόκεϊ, ένα ελικοδρόμιο, έναν αμπελώνα, μια φάρμα στρειδιών, μια εκκλησία.

Το βίντεο περιέγραφε επίσης το δυσθεώρητο κόστος και τα οικονομικά τεχνάσματα που είχαν γίνει για την κατασκευή του παλατιού για λογαριασμό του πραγματικού ιδιοκτήτη του, του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αλλά η δύναμη της ταινίας δεν ήταν μόνο στις εικόνες ή στις περιγραφές για τα χρήματα που δαπανήθηκαν. Η δύναμη ήταν στο ύφος, το χιούμορ και τον χολιγουντιανό επαγγελματισμό της ταινίας, πολλά από τα οποία μεταδόθηκαν από τον ίδιο τον Ναβάλνι. Αυτό ήταν το εξαιρετικό του χάρισμα: μπορούσε να πάρει τα στεγνά γεγονότα που αφορούν μια κλεπτοκρατία -τους αριθμούς και τις στατιστικές που συνήθως καθηλώνουν ακόμη και τους καλύτερους οικονομικούς δημοσιογράφους- και να τα κάνει διασκεδαστικά. Στην οθόνη, ήταν απλώς ένας συνηθισμένος Ρώσος, ο οποίος άλλοτε σοκαριζόταν από το μέγεθος της δωροδοκίας και άλλοτε διακωμωδούσε την κακογουστιά. Φαινόταν αληθινός για άλλους απλούς Ρώσους και διηγούνταν ιστορίες που είχαν σχέση με τη ζωή τους. 

Και οι Ρώσοι άκουσαν. Μια δημοσκόπηση που διεξήχθη στη Ρωσία ένα μήνα μετά την εμφάνιση του βίντεο αποκάλυψε ότι ένας στους τέσσερις το είχε δει. Ένα άλλο 40% είχε ακούσει γι' αυτό. Είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν από τότε, οι αριθμοί αυτοί αυξήθηκαν. Μέχρι σήμερα, το εν λόγω βίντεο έχει προβληθεί 129 εκατομμύρια φορές.

Ο Ναβάλνι είναι πλέον νεκρός. Το ρωσικό σύστημα φυλακών δήλωσε ότι κατέρρευσε. Ίσως δολοφονήθηκε, αλλά οι λεπτομέρειες δεν έχουν σημασία: Το ρωσικό κράτος τον σκότωσε. Ο Πούτιν τον σκότωσε - εξαιτίας της πολιτικής του επιτυχίας, εξαιτίας της ικανότητάς του να προσεγγίζει τους ανθρώπους με την αλήθεια και εξαιτίας του ταλέντου του να σπάει την ομίχλη της προπαγάνδας που τυφλώνει τώρα τους συμπατριώτες του, αλλά και κάποιους από εμάς.

Είναι επίσης νεκρός επειδή επέστρεψε στη Ρωσία από την εξορία το 2021, έχοντας ήδη δηλητηριαστεί δύο φορές, γνωρίζοντας ότι θα συλληφθεί. Με αυτόν τον τρόπο μετατράπηκε από έναν συνηθισμένο Ρώσο σε κάτι άλλο: ένα πρότυπο του πώς μπορεί να μοιάζει το θάρρος των πολιτών, σε μια χώρα που έχει πολύ λίγο από αυτό. Όχι μόνο είπε την αλήθεια, αλλά ήθελε να το κάνει μέσα στη Ρωσία, όπου οι Ρώσοι θα μπορούσαν να τον ακούσουν. Αυτό έγραψα τότε: «Αν ο Ναβάλνι δείχνει στους συμπατριώτες του πώς να είναι θαρραλέοι, ο Πούτιν θέλει να τους δείξει ότι το θάρρος είναι άχρηστο».

Το ότι ο Πούτιν εξακολουθούσε να φοβάται τον Ναβάλνι ήταν σαφές από τον Δεκέμβριο, όταν το καθεστώς τον μετέφερε σε μια μακρινή φυλακή για να τον εμποδίσει να επικοινωνήσει με τους φίλους και την οικογένειά του. Είχε έρθει σε επαφή με πολλούς ανθρώπους - έχω δει μερικά από τα μηνύματά του στη φυλακή, που στέλνονταν κρυφά μέσω δικηγόρων, αστυνομικών και φρουρών, όπως ακριβώς έστελναν κάποτε τα μηνύματα οι κρατούμενοι του Γκουλάγκ στη Σοβιετική Ένωση του Στάλιν. Παρέμεινε το πνεύμα πίσω από το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς, μια ομάδα Ρώσων εξόριστων που συνεχίζουν να ερευνούν την διαφθορά και να λένε την αλήθεια στους Ρώσους, ακόμη και από το εξωτερικό. (Υπήρξα μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου του ιδρύματος.) Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, πριν από την υποτιθέμενη κατάρρευσή του, έστειλε ένα μήνυμα για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στη σύζυγό του, Γιούλια, στο Telegram: «Νιώθω ότι είσαι εκεί κάθε δευτερόλεπτο και σε αγαπώ όλο και περισσότερο».

Η απόφαση του Ναβάλνι να επιστρέψει στη Ρωσία και να πάει στη φυλακή ενέπνευσε σεβασμό ακόμη και σε ανθρώπους που δεν τον συμπαθούσαν ή δεν συμφωνούσαν μαζί του. Υπήρξε επίσης πρότυπο για άλλους αντιφρονούντες σε άλλες βίαιες απολυταρχίες ανά τον κόσμο. Λίγα μόλις λεπτά μετά την ανακοίνωση του θανάτου του, μίλησα με την ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης. «Ανησυχούμε και εμείς για τον λαό μας», μου είπε. Αν ο Πούτιν μπορεί να σκοτώσει τον Ναβάλνι ατιμώρητα, τότε οι δικτάτορες αλλού μπορεί να αισθάνονται εξουσιοδοτημένοι να σκοτώσουν και άλλους γενναίους ανθρώπους.

Η τεράστια αντίθεση μεταξύ του πολιτικού θάρρους του Ναβάλνι και της διαφθοράς του καθεστώτος Πούτιν θα παραμείνει. Ο Πούτιν διεξάγει έναν αιματηρό, άνομο, αχρείαστο πόλεμο, στον οποίο εκατοντάδες χιλιάδες απλοί Ρώσοι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί, για κανέναν άλλο λόγο παρά για να εξυπηρετήσει τον εγωισμό του.  Διεξάγει μια δειλή προεκλογική εκστρατεία επανεκλογής, στην οποία πραγματικοί αντίπαλοι δεν υπάρχουν και ο μόνος υποψήφιος που παίρνει τηλεοπτικό χρόνο είναι ο ίδιος. Αντί να αντιμετωπίσει πραγματικές ερωτήσεις ή προκλήσεις, συναντά προπαγανδιστές όπως ο Τάκερ Κάρλσον, στους οποίους δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο από μακροσκελείς, κυκλικές και εντελώς ψευδείς εκδοχές της ιστορίας.

Ακόμη και πίσω από τα κάγκελα ο Ναβάλνι αποτελούσε πραγματική απειλή για τον Πούτιν, επειδή ήταν η ζωντανή απόδειξη ότι το θάρρος είναι δυνατό, ότι η αλήθεια υπάρχει, ότι η Ρωσία θα μπορούσε να είναι ένα διαφορετικό είδος χώρας. Για έναν δικτάτορα που επιβιώνει χάρη στο ψέμα και τη βία, αυτού του είδους η πρόκληση ήταν ανυπόφορη. Τώρα ο Πούτιν θα αναγκαστεί να πολεμήσει ενάντια στη μνήμη του Ναβάλνι, και αυτή είναι μια μάχη που δεν θα κερδίσει ποτέ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.