Κοσμος

SkyNews: Γιατί να δολοφονήσουν τώρα τον Ναβάλνι;

Ανάλυση για τον θάνατο του μεγαλύτερου επικριτή του Βλαντιμίρ Πούτιν

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αλεξέι Nαβάλνι: Γιατί να τον δολοφόνησαν τώρα; - Ανάλυση SkyNews

Μήπως ο θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι αποκαλύπτει την αδυναμία του καθεστώτος Πούτιν, καθώς προσπαθεί να προβάλλει αυτοπεποίθηση για την κατεύθυνση του πολέμου του στην Ουκρανία; διερωτάται σε ανάλυση του το SkyNews. 

Πολλοί στη Δύση θα υποθέσουν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τη δολοφονία του Ναβάλνι, δεδομένης της προιστορίας.  Οι πράκτορές του προσπάθησαν να τον δηλητηριάσουν με novichok πριν από τέσσερα χρόνια, άλλωστε. Όμως ο Ναβάλνι ήταν στη φυλακή, ανίκανος να αποτελέσει μεγάλη απειλή.

Nαβάλνι: «Ξέρω ότι το σκοτάδι θα εξαφανιστεί»

Ο αντιπολιτευόμενος προσπαθούσε επίσης πάντα να δείχνει μια κάποια αισιοδοξία: «Ξέρω ότι το σκοτάδι θα εξαφανιστεί, ότι θα κερδίσουμε, ότι η Ρωσία θα γίνει μια ειρηνική, λαμπερή και ευτυχισμένη χώρα», έγραφε τον Ιούνιο 2023.

Σε μια δωδεκάδα επιστολές, ο δικηγόρος Ναβάλνι, ο οποίος είχε φλερτάρει κάποτε με τον εθνικισμό, επιβλήθηκε ως υπ΄αριθμόν ένα επικριτής του Πούτιν και του κόμματός του «των κλεφτών και των απατεώνων», όπως το χαρακτήριζε.

Έγινε αρχικά γνωστός συμμετέχοντας στη διοργάνωση μεγάλων διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης, το 2011 και το 2012, που καταστάληκαν. Το 2013 έρχεται δεύτερος στις δημοτικές εκλογές στη Μόσχα.

Μεταξύ των επικριτών της ρωσικής εξουσίας, ορισμένοι τον επέκριναν επίσης για τα φλερτ του με την ακροδεξιά ή ακόμη για την επαμφοτερίζουσα στάση του σχετικά με την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Όμως η περίπτωσή του έγινε μια υπόθεση για όλους τους αντιφρονούντες, τις ΜΚΟ και τους Δυτικούς όταν φυλακίστηκε τον Αύγουστο του 2020 στη Σιβηρία, εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας για τις περιφερειακές εκλογές.

Στα πρόθυρα του θανάτου, μεταφέρθηκε στη Γερμανία για να λάβει θεραπεία, με τη συμφωνία του Κρεμλίνου. Αφού θεραπεύτηκε και χωρίς καθόλου να φοβηθεί, ο Αλεξέι Ναβάλνι έκανε μια μεγάλη επιστροφή τον Δεκέμβριο του 2020 παγιδεύοντας έναν Ρώσο πράκτορα ο οποίος παραδέχεται, στο τηλέφωνο, ότι η δηλητηρίασή του ήταν έργο των μυστικών υπηρεσιών.

Στη συνέχεια, αρνούμενος κάθε ιδέα να εξοριστεί, επέστρεψε στις 17 Ιανουαρίου 2021 στη Ρωσία, βέβαιος ότι θα συλληφθεί. Μόλις έφθασε στο αεροδρόμιο, μπροστά στις κάμερες όλου του κόσμου, τέθηκε υπό κράτηση.

Η καμπάνια Μπόρις Ναντιέζντιν

Η άθλια μεταχείρισή του έγινε αντιληπτή από έναν άλλο πολύ γενναίο επικριτή του Πούτιν, τον Βρετανο-Ρώσο συγγραφέα Βλαντιμίρ Καρά-Μούρζα, ο οποίος βρίσκεται επίσης στη φυλακή με κατασκευασμένες κατηγορίες επειδή τόλμησε να μιλήσει κατά του καθεστώτος.

Σε ένα άρθρο στην Washington Post, που γράφτηκε από το κελί της φυλακής του αυτή την εβδομάδα, ο Καρά-Μουρζά υποστήριξε ότι για τους απλούς Ρώσους που ανησυχούν από τον πόλεμο, η εκστρατεία του Μπόρις Ναντιέζντιν «δεν ήταν απλώς μια ευχάριστη έκπληξη, ήταν μια αναγκαία τόνωση του ηθικού σε μια κοινωνία αποπροσανατολισμένη, αποθαρρυμένη και όλο και πιο καταπιεσμένη από την έναρξη του ολοκληρωμένου πολέμου του Πούτιν κατά της Ουκρανίας».

Η καμπάνια του είχε momentum, με μεγάλες ουρές ανθρώπων να σχηματίζουν ουρές για να υπογράψουν υπογραφές για την υποψηφιότητά του, όπως επισημαίνει ο Καρά-Μουρζά. 

Ο Ναντιέζντιν δεν επρόκειτο ποτέ να αποτελέσει απειλή σε μια εκλογική αναμέτρηση που ελέγχει πλήρως το Κρεμλίνο, αλλά η αυξανόμενη δημοτικότητά του αποκάλυψε ένα συναίσθημα που ο Πούτιν θα ήθελε να σβήσει. Και αυτός μπορεί επίσης να ήταν ο λόγος που κάποιοι θα ισχυριστούν ότι διέταξε τον θάνατο του Ναβάλνι τώρα, για να φιμώσει έναν πολύ πιο χαρισματικό αντίπαλο και επικριτή του πολέμου του στην Ουκρανία πριν αυτό το αντιπολεμικό πνεύμα συγκεντρώσει περισσότερη δύναμη.