Κοσμος

Κρίστο Γκρόζεφ: «Η ανακοίνωση του θανάτου του Ναβάλνι ίσως ήταν έτοιμη»

Tι ανέφερε ο γνωστός ερευνητής επικαλούμενος ρωσικό κανάλι στο Telegram

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Bellingcat: «Η ανακοίνωση του θανάτου του Ναβάλνι ήταν έτοιμη»
Οι άνθρωποι πίσω από το Bellingcat (δεξιά ο Κρίστο Γκρόζεφ) © EPA/IAN LAWSON

Bellingcat: Η ανακοίνωση του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι ήταν έτοιμη - Η ανάρτηση σε ρωσικό κανάλι στο Telegram

Ο ειδικός σε θέματα Ρωσίας του ερευνητικού ιστότοπου Bellingcat Κρίστο Γκρόζεφ επικαλούμενος έναν ρωσικό λογαριασμό στο Telegram αναφέρε ότι η επίσημη ανακοίνωση του θάνατου του Αλεξέι Ναβάλνι εκδόθηκε δυο λεπτά αφότου έγινε γνωστό ότι πέθανε.

Ο Γκρόζεφ είναι ο άνθρωπος πίσω από το ντοκιμαντέρ «Ναβάλνι» το οποίο αποκάλυψε τη συνωμοσία γύρω από τη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι– ο οποίος σήμερα είναι φυλακισμένος στη Ρωσία– με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στη Σιβηρία το 2020. Νοσηλεύτηκε στο Βερολίνο και κατηγόρησε το Κρεμλίνο για τη δηλητηρίασή του.

Γκρόζεφ: Εγκατέλειψε την Βιέννη λόγω Πούτιν

Πριν έναν χρόνο ο  δημοσιογράφος-ερευνητής αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Βιέννη έπειτα από 20 χρόνια διαμονής επειδή απειλούνταν η ασφάλειά του. Στην απόφασή του αυτή ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στην αυστριακή Falter, με τίτλο «Ο άνθρωπος τον οποίον κυνηγούν οι δολοφόνοι του Πούτιν» (Der Mann, der Putins Killer jagt), αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει η εφημερίδα Moscow Times. «Υποπτεύομαι ότι στην πόλη υπάρχουν περισσότεροι Ρώσοι πράκτορες, πληροφοριοδότες και συνεργοί απ’ ό,τι αστυνομικοί» δήλωσε ο Γκρόζεφ.

Ο δημοσιογράφος έπρεπε να επιστρέψει στην Βιέννη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αναγκάστηκε να αλλάξει τα σχέδιά του, καθώς γνωστοί του στις υπηρεσίες κατασκοπείας τον προειδοποίησαν ότι σε περίπτωση που επιστρέψει μπορεί η ζωή του να βρεθεί σε κίνδυνο. Εναντίον του Γκρόζεφ έχει ασκηθεί ποινική δίωξη στη Ρωσία για διάδοση «ψευδών ειδήσεων» για τον ρωσικό στρατό.

Ο ιστότοπος Bellingcat εδρεύει στην Ολλανδία και ιδρύθηκε το 2014 από έναν Βρετανό μπλόγκερ, τον Έλιοτ Χίγκινς. Το τελευταίο διάστημα ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Ρωσία χαρακτήρισε τον ιστότοπο «απειλή» και «ανεπιθύμητο» στο έδαφός της.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.