- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Σαν Σήμερα 16 Φεβρουαρίου: Ιδρύεται το «κόμμα του Θεού» η Χεζμπολάχ
Από εξτρεμιστική οργάνωση στο πολιτικό κατεστημένο του Λιβάνου
Σαν Σήμερα 16 Φεβρουαρίου: Ιδρύεται η οργάνωση Χεζμπολάχ
Σαν Σήμερα 16 Φεβρουαρίου 1985 ιδρύεται επίσημα η Χεζμπολάχ το πολιτικό κόμμα και στρατιωτική οργάνωση συνάμμα που πρωτοεμφανίστηκε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου ως πολιτοφυλακή μετά την ισραηλινή εισβολή στη χώρα αυτή το 1982. Από τη δεκαετία του 2000 αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πολιτικές δυνάμεις στην χώρα.
Χεζμπολάχ: Πώς προέκυψε η οργάνωση
Η Χεζμπολάχ αναδύθηκε κατά τη διάρκεια του δεκαπενταετούς εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου, ο οποίος ξέσπασε το 1975, όταν η μακροχρόνια υποβόσκουσα δυσαρέσκεια για τη μεγάλη, ένοπλη παλαιστινιακή παρουσία στη χώρα έφτασε σε σημείο βρασμού. Οι διάφορες θρησκευτικές κοινότητες του Λιβάνου είχαν διαφορετικές θέσεις σχετικά με τη φύση της παλαιστινιακής πρόκλησης.
Σύμφωνα με μια πολιτική συμφωνία του 1943, η πολιτική εξουσία κατανέμεται μεταξύ των κυρίαρχων θρησκευτικών ομάδων του Λιβάνου - ένας σουνίτης μουσουλμάνος είναι πρωθυπουργός, ένας μαρωνίτης χριστιανός πρόεδρος και ένας σιίτης μουσουλμάνος πρόεδρος του Κοινοβουλίου. Οι εντάσεις μεταξύ αυτών των ομάδων εξελίχθηκαν σε εμφύλιο πόλεμο, καθώς διάφοροι παράγοντες διατάραξαν την ευαίσθητη ισορροπία. Ο σουνιτικός πληθυσμός είχε αυξηθεί με την άφιξη των Παλαιστινίων προσφύγων στον Λίβανο, ενώ οι σιίτες ένιωθαν όλο και περισσότερο περιθωριοποιημένοι από την κυρίαρχη χριστιανική μειονότητα. Εν μέσω των εσωτερικών συγκρούσεων, οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο νότιο Λίβανο το 1978 και ξανά το 1982 για να εκδιώξουν τους Παλαιστίνιους αντάρτες που χρησιμοποιούσαν την περιοχή ως βάση για να επιτίθενται στο Ισραήλ.
Μια ομάδα σιιτών που επηρεάστηκε από τη θεοκρατική κυβέρνηση του Ιράν - τη σημαντικότερη σιιτική κυβέρνηση της περιοχής, η οποία ήρθε στην εξουσία το 1979 - πήρε τα όπλα εναντίον της ισραηλινής κατοχής. Βλέποντας μια ευκαιρία να επεκτείνει την επιρροή του στα αραβικά κράτη, το Ιράν και το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) παρείχαν κεφάλαια και εκπαίδευση στην εκκολαπτόμενη πολιτοφυλακή, η οποία υιοθέτησε το όνομα Χεζμπολάχ, που σημαίνει "Το Κόμμα του Θεού". Κέρδισε τη φήμη της εξτρεμιστικής μαχητικότητας λόγω των συχνών συγκρούσεων με αντίπαλες σιιτικές πολιτοφυλακές, όπως το Κίνημα Αμάλ, και των επιθέσεων σε ξένους στόχους, συμπεριλαμβανομένης της βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας το 1983 σε στρατώνα που στέγαζε αμερικανικά και γαλλικά στρατεύματα στη Βηρυτό, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από τριακόσιοι άνθρωποι. Η Χεζμπολάχ έγινε ένα ζωτικό πλεονέκτημα για το Ιράν, γεφυρώνοντας τα σιιτικά αραβοπερσικά χάσματα, καθώς η Τεχεράνη εγκαθίδρυσε αντιπροσώπους σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 η Χεζμπολάχ συμμετείχε σε όλο και πιο περισσότερες επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και πολέμησε στον εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου (1975-90), ερχόμενη επανειλημμένα σε σύγκρουση με την Αμάλ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Χεζμπολάχ φέρεται να συμμετείχε σε τρομοκρατικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων απαγωγών και βομβιστικών επιθέσεων σε αυτοκίνητα, που στρέφονταν κυρίως κατά δυτικών, αλλά δημιούργησε επίσης ένα ολοκληρωμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών για τους υποστηρικτές της.
Ο εμφύλιος πόλεμος έληξε το 1990 μετά την επιβολή μιας συνομοσπονδιακής ρύθμισης στην οποία οι διάφορες θρησκευτικές αιρέσεις της χώρας μοιράζονταν την εξουσία. Η συμφωνία επρόκειτο να εφαρμοστεί από τις συριακές δυνάμεις, οι οποίες είχαν εμπλακεί στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας το 1976. Καθώς το πολιτικό περιβάλλον άλλαξε, άλλαξε και η ιδεολογία και η ρητορική της Χεζμπολάχ. Το 2009, ενώ συνέχισε να καλεί σε αντίσταση κατά του Ισραήλ καθώς και σε υποστήριξη του Ιράν, το επικαιροποιημένο μανιφέστο της εγκατέλειψε τις εκκλήσεις για την εγκαθίδρυση ισλαμικής δημοκρατίας στο Λίβανο και επιβεβαίωσε ως ιδανική κυβέρνηση μια δημοκρατία που εκπροσωπεί την εθνική ενότητα και όχι τα θρησκευτικά συμφέροντα.
Εν τω μεταξύ, η Χεζμπολάχ ήταν μία από τις λίγες παραστρατιωτικές ομάδες που δεν αφοπλίστηκαν από τους Σύρους στο τέλος του εμφυλίου πολέμου και, καθώς ο Λίβανος διαιρέθηκε σε φατρίες που είτε υποστήριζαν είτε αντιτάσσονταν στη συριακή εμπλοκή στη χώρα, η Χεζμπολάχ τάχθηκε σταθερά υπέρ της Συρίας. Μετά τη δολοφονία του Ραφίκ αλ Χαρίρι, πρώην πρωθυπουργού που αντιτάχθηκε στη συριακή εμπλοκή, το 2005, μια λαϊκή αντίδραση κατά της Συρίας οδήγησε στην απόφασή της να αποσύρει τις δυνάμεις της από τον Λίβανο.
Στις 8 Μαρτίου 2005, λίγες ημέρες αφότου η Συρία ανακοίνωσε την αποχώρησή της, η Χεζμπολάχ διοργάνωσε μια μαζική συγκέντρωση υπέρ της Δαμασκού- η ημερομηνία αυτής της συγκέντρωσης χρησίμευσε αργότερα ως το ψευδώνυμο του φιλοσυριακού μπλοκ στη λιβανέζικη πολιτική.
Στις 12 Ιουλίου 2006, η Χεζμπολάχ, σε μια προσπάθεια να πιέσει το Ισραήλ να απελευθερώσει τρεις Λιβανέζους φυλακισμένους σε ισραηλινές φυλακές, εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του σκοτώνοντας αρκετούς ισραηλινούς στρατιώτες και απαγάγοντας δύο ως αιχμαλώτους πολέμου. Η ενέργεια αυτή οδήγησε το Ισραήλ να εξαπολύσει μεγάλη στρατιωτική επίθεση κατά της Χεζμπολάχ. Ο πόλεμος των 34 ημερών είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο περισσότερων από 1.000 Λιβανέζων και τον εκτοπισμό περίπου 1.000.000 ανθρώπων.
Η Χεζμπολάχ βασικός πυλώνας της λιβανέζικης πολιτικής
Τους μήνες που ακολούθησαν τον πόλεμο του 2006, η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε το κύρος της για να επιχειρήσει να ανατρέψει την κυβέρνηση, αφού τα αιτήματά της για περισσότερες θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο δεν ικανοποιήθηκαν: τα μέλη της, μαζί με εκείνα της πολιτοφυλακής Αμάλ, παραιτήθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο. Η αντιπολίτευση δήλωσε τότε ότι το εναπομείναν υπουργικό συμβούλιο είχε χάσει τη νομιμοποίησή του και απαίτησε το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην οποία η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της στην αντιπολίτευση θα είχαν δικαίωμα βέτο.
Τον Ιανουάριο του 2011 ο Νατζίμπ Μικάτι, ένας σουνίτης δισεκατομμυριούχος, προτάθηκε για πρωθυπουργός αφού έλαβε την υποστήριξη της Χεζμπολάχ και των συμμάχων της στο κοινοβούλιο. Ο διορισμός του Μικάτι, ένδειξη της αυξανόμενης πολιτικής δύναμης της Χεζμπολάχ, προκάλεσε διαμαρτυρίες από τους υποστηρικτές του μπλοκ της 14ης Μαρτίου, οι οποίοι κατηγόρησαν ότι η νέα κυβέρνηση θα ήταν πολύ στενά ευθυγραμμισμένη με το Ιράν και τη Συρία, τους κύριους υποστηρικτές της Χεζμπολάχ.
Η Αραβική Άνοιξη
Ένα κύμα λαϊκών εξεγέρσεων στις αρχές του 2011, γνωστό ως Αραβική Άνοιξη, έφερε τη Χεζμπολάχ σε δύσκολη θέση. Αφού επικρότησε τα επαναστατικά κινήματα στην Τυνησία, την Αίγυπτο, τη Λιβύη και το Μπαχρέιν, η οργάνωση διαπίστωσε ότι τα συμφέροντά της απειλούνται από ένα παρόμοιο κίνημα εναντίον ενός βασικού συμμάχου, του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Καθώς οι διαδηλώσεις εξαπλώνονταν σε όλη τη Συρία και ο αριθμός των νεκρών αυξανόταν, ο Νασράλα μίλησε υπέρ του Άσαντ, επαναλαμβάνοντας τις καταγγελίες του ότι η συριακή αντιπολίτευση είναι πράκτορες μιας ξένης συνωμοσίας. Η σύγκρουση σύντομα κλιμακώθηκε σε έναν ολοκληρωμένο εμφύλιο πόλεμο και στα τέλη του 2012 αναφέρθηκε ευρέως ότι μαχητές της Χεζμπολάχ είχαν σταλεί κρυφά στη Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό του συριακού στρατού. Τον Μάιο του 2013 ο Νασράλα επιβεβαίωσε δημοσίως την εμπλοκή της Χεζμπολάχ και ορκίστηκε να πολεμήσει μέχρι να ηττηθούν οι αντάρτες.
Επάνοδος
Στα τέλη του 2016 ένα πολιτικό αδιέξοδο 29 μηνών έληξε όταν ο σύμμαχος της Χεζμπολάχ Μισέλ Αούν εξελέγη πρόεδρος. Στο πλαίσιο της συμφωνίας που επέφερε την εκλογή του, ο Σάαντ Χαρίρι διορίστηκε πρωθυπουργός. Ένα χρόνο αργότερα ο Χαρίρι παραιτήθηκε απροσδόκητα ενώ βρισκόταν σε επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, επικαλούμενος ξένη ανάμειξη στις υποθέσεις του Λιβάνου και υπαινισσόμενος ότι υπήρχε συνωμοσία εναντίον του. Μετά από εβδομάδες διεθνών πιέσεων προς τη σαουδαραβική κυβέρνηση, επετράπη στον Χαρίρι να επιστρέψει στον Λίβανο, όπου ανακάλεσε την παραίτησή του και συνέχισε ως πρωθυπουργός.
Στις 6 Μαΐου 2018, ο Λίβανος διεξήγαγε τις πρώτες βουλευτικές εκλογές του από το 2009. Το μπλοκ της 8ης Μαρτίου έλαβε την πλειοψηφία των εδρών, καθιστώντας τη Χεζμπολάχ για πρώτη φορά πολιτικά κυρίαρχη. Μετά από εννέα μήνες συζητήσεων, ανακοινώθηκε μια κυβέρνηση ενότητας στην οποία συμμετείχαν τα περισσότερα κόμματα. Η Χεζμπολάχ δεν έλαβε άμεσο έλεγχο σε κανένα σημαντικό υπουργικό αξίωμα, καθώς ο χαρακτηρισμός της ως τρομοκρατικής οργάνωσης από ορισμένες ξένες κυβερνήσεις θα απειλούσε τη διεθνή χρηματοδότηση προς τον Λίβανο.
Τον Μάιο του 2022 οι ψηφοφόροι κατέγραψαν την απογοήτευσή τους για το πολιτικό κατεστημένο, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ, σε βουλευτικές εκλογές. Το μπλοκ της 8ης Μαρτίου έχασε την πλειοψηφία του στην Εθνοσυνέλευση υπέρ ανεξάρτητων νεοεισερχόμενων. Παρόλα αυτά, το μπλοκ παρέμεινε κυρίαρχο στο κοινοβούλιο και ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος διατηρήθηκε. Αλλά όταν η προεδρία του Αούν έληξε τον Οκτώβριο, η Χεζμπολάχ αγωνίστηκε να συγκεντρώσει υποστήριξη για έναν σύμμαχο - έναν εγγονό του πρώην προέδρου Σουλεϊμάν Φραντζιέ (1970-76)- για να τον αντικαταστήσει. Το αξίωμα παρέμεινε επ' αόριστον κενό.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα πληρώσει αποζημίωση 248.000 δολάρια
Oργισμένο διάγγελμα από τον Ουκρανό πρόεδρο - Τι είπε για τα νέα συστήματα αεράμυνας που θα προμηθευτεί
Οι δράστες έριξαν καρφιά κατά μήκος του δρόμου για να καθυστερήσουν τους αστυνομικούς
Σε μια υπόθεση που θυμίζει σε ορισμένα στοιχεία αυτή της Ζιζέλ Πελικό
«Τον δολοφόνησε χωρίς λόγο» - Ελεύθερος μετά την πράξη του
«Είναι αδύνατον να αναχαιτιστεί» - Θα έχει τη δυνατότητα να πλήξει στόχους σε όλη την Ευρώπη
Το επιχειρηματικό μοντέλο της κινέζικης πλατφόρμας αμφισβητείται αλλά εκείνη παραμένει ψύχραιμη και αισιόδοξη
Αριθμός ρεκόρ νεκρών - «Το θάρρος και η ανθρωπιά τους συγκρούονται με τις σφαίρες και τις βόμβες»
Tο Ισραήλ μπλοκάρει την είσοδο των καυσίμων, καταγγέλει ο διευθυντής των νοσοκομείων
Η Ντον Ρίτσαρντ κατηγορεί τον ράπερ ότι την υπέβαλε σε χρόνια απάνθρωπων συνθηκών
Έδρασε ομάδα πυροτεχνουργών
Πολεμική υστερία και συνειδητή αναπαραγωγή της παραπληροφόρησης
Σε δηλητηρίαση από μεθανόλη αποδίδεται ο θάνατός τους - Τι την καθιστά τοξική για τον άνθρωπο
Παραμένει αποκλεισμένος ο νότιος τερματικός σταθμός του Γκάτγουϊκ
Χρειάστηκε μόλις 15 λεπτά
«Περιστατικό ασφαλείας» υπό διερεύνηση
Θα παραμείνουν «σοσιαλιστές» ή θα υιοθετήσουν την ταυτότητα του «σοσιαλδημοκράτη»;
Πληροφορίες για ελεγχόμενη έκρηξη
«Δεν βρίσκομαι εδώ για να τσακωθώ για τις τουαλέτες» - Απάντηση στον πόλεμο που δέχεται
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.