Κοσμος

Έπσταϊν-Μπαρ: Πέθανε ο παθολόγος που ανακάλυψε τον ιό

Μαζί με την Αγγλίδα ιολόγο Υβόννη Μπαρ και τον Μπερτ Ατσόνγκ απομόνωσε έναν ιό της οικογένειας Herpesviridae

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Έπσταϊν-Μπαρ: Πέθανε ο παθολόγος που ανακάλυψε τον ιό σε ηλικία 102 ετών 

Ο Άντονι Έπσταϊν, ο Βρετανός παθολόγος που ανακάλυψε τον ιό Έπσταϊν-Μπαρ πέθανε σε ηλικία 102 ετών. Μαζί με την Αγγλίδα ιολόγο Υβόννη Μπαρ και τον Μπερτ Ατσόνγκ απομόνωσε έναν ιό της οικογένειας Herpesviridae που βρέθηκε σε κυτταρικές καλλιέργειες του λεμφώματος Μπέρκετ.

Το έργο του Έπσταϊν, στη δεκαετία του 1960 για την απομόνωση του ιού -ενός τύπου έρπητα- έθεσε τα θεμέλια για σαρωτικές μελέτες σχετικά με τις ιογενείς και βιολογικές αιτίες που προκαλούν καρκίνους όπως το λέμφωμα Hodgkin και πιθανές συνδέσεις με άλλες ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο λύκος και, πιο πρόσφατα, η λεγόμενη μακρά κολπίτιδα.

Ήταν καθηγητής Παθολογίας από το 1968 έως το 1985 (τώρα Ομότιμος Καθηγητής ) και διευθυντής του Τμήματος από το 1968 έως το 1982 στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. Το 1979, εξελέγη μέλος της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου και διετέλεσε Αντιπρόεδρος από το 1986 έως το 1991. Έλαβε το παράσημο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας το 1985 και χρίστηκε ιππότης το 1991. Υπήρξε Μέλος του Wolfson College της Οξφόρδης από το 1986 έως το 2001 και είναι επίτιμο μέλος από το 2001. Έγινε επίσης ιδρυτικό μέλος της Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών το 1998 .

Μελέτες λεμφώματος Μπέρκετ

Ο Άντονι Έπσταϊν ήταν ο πρώτος που πρότεινε ότι το λέμφωμα Μπέρκετ είναι μορφή καρκίνου που προκαλείται από έναν ιό. Αφού άκουσε μια διάλεξη του Ντένις Μπέρκετ το 1961 σχετικά με αυτό, άλλαξε το επίκεντρο της έρευνάς του στην εύρεση της ιογενούς προέλευσης του λεμφώματος Μπέρκετ. Μετά από περισσότερα από δύο χρόνια εργασίας με καρκινικά κύτταρα από ασθενείς με λέμφωμα του Μπέρκετ και στη συνέχεια εργασία για την απομόνωση ενός ιού από αυτούς, ο ιός Έπσταϊν-Μπαρ ανακαλύφθηκε τελικά τον Φεβρουάριο του 1964.

Το 1967, ένας τεχνικός στο εργαστήριό του ανέπτυξε μονοπυρήνωση και μπόρεσαν να συγκρίνουν ένα αποθηκευμένο δείγμα ορού, δείχνοντας ότι αναπτύχθηκαν αντισώματα στον ιό. Το 1968, ανακάλυψαν ότι ο EBV μπορεί να απαθανατίσει άμεσα τα Β κύτταρα μετά τη μόλυνση, μιμούμενοι ορισμένες μορφές λοιμώξεων που σχετίζονται με τον EBV, και επιβεβαίωσαν τη σχέση μεταξύ του ιού και της λοιμώδους μονοπυρήνωσης.

Σε συνέντευξή του στο BBC το 2014, ο Δρ.Έπσταϊν, υπενθύμισε ότι έπρεπε να ηρεμήσει αφού αναγνώρισε ότι έπεσε πάνω σε έναν νέο ιό και την προφανή σύνδεσή του με τον καρκίνο στον άνθρωπο. Έκανε μια μεγάλη βόλτα στο χιόνι πριν επιστρέψει για να ελέγξει εκ νέου τα ευρήματα. «Είχα την αίσθηση», είπε, «ότι επρόκειτο για κάτι ξεχωριστό».

Ιός Έπσταϊν-Μπαρ: Συμπτώματα

Ο ιός Έπσταϊν-Μπαρ δεν προκαλεί πάντοτε συμπτώματα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα παιδιά.

Οι έφηβοι και οι ενήλικες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα, τα οποία μπορεί να είναι:

-πυρετός

-αίσθημα κόπωσης

-πονοκέφαλος

-πονόλαιμος

-πρησμένοι λεμφαδένες στον λαιμό ή τις μασχάλες

-πρησμένες αμυγδαλές

-διογκωμένος σπλήνας (σπληνομεγαλία) ή διογκωμένο ήπαρ (ηπατομεγαλία)

-γενικοί πόνοι στο σώμα

-εξάνθημα

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν για 2 έως 4 εβδομάδες, αν και η κόπωση μπορεί να παραμείνει για εβδομάδες ή μήνες.

Εάν έχετε διευρυμένο σπλήνα, οι γιατροί μπορεί να συστήσουν τον περιορισμό των αθλημάτων επαφής μέχρι να αναρρώσετε πλήρως, για να αποφευχθεί τυχόν ρήξη.

Πώς μεταδίδεται ο ιός

Ο ιός Έπσταϊν-Μπαρ μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω των σωματικών υγρών, ιδιαίτερα του σάλιου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μονοπυρήνωση, μια από τις πιο γνωστές λοιμώξεις EBV, είναι περιστασιακά γνωστή ως “ασθένεια του φιλιού”.

Αλλά μπορείτε επίσης να κολλήσετε τον ιό Επστάιν-Μπαρ αν μοιράζεστε προσωπικά αντικείμενα, όπως οδοντόβουρτσες, ή σκεύη φαγητού, με κάποιον που έχει ενεργή λοίμωξη από EBV. Ο ιός Epstein-Barr μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω του αίματος και του σπέρματος.

Ο ιός Έπσταϊν-Μπαρ μπορεί να αρχίσει να εξαπλώνεται σε άλλους μόλις τον κολλήσετε. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να τον μεταδώσετε πριν καν αρχίσετε να έχετε συμπτώματα ενεργού λοίμωξης.

Θα μπορείτε να μεταδώσετε τον EBV σε άλλους όσο ο ιός είναι ενεργός, που μπορεί να είναι εβδομάδες, ή και μήνες. Μόλις γίνει ανενεργός, δεν μπορείτε πλέον να τον μεταδώσετε σε άλλους, εκτός και αν επανενεργοποιηθεί.

Έπσταϊν-Μπαρ: Θεραπεία

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, ή εμβόλιο για τον EBV. Και επειδή προκαλείται από έναν ιό, δεν ανταποκρίνεται στα αντιβιοτικά. Αντίθετα, η θεραπεία εστιάζει στη διαχείριση κοινών συμπτωμάτων με τους εξής τρόπους:

-ανάπαυση

-καλή ενυδάτωση

-λήψη παυσίπονων χωρίς ιατρική συνταγή για την ανακούφιση του πυρετού ή του πονόλαιμου

-αποφεύγοντας τα αθλήματα επαφής, ή την άρση βαρών