Κοσμος

HΠΑ: Πυρηνικό όπλο στο διάστημα η «απειλή εθνική ασφάλειας» από την Ρωσία

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων έκανε την αποκάλυψη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 Βουλής των Αντιπροσώπων
Το Αμερικανικό Κογκρέσο © ΕPA

HΠΑ: Καθησυχάζουν οι αξιωματούχοι για την για «σοβαρή απειλή εθνικής ασφάλειας» - Τι αφορά 

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου δήλωσε την Τετάρτη ότι είχε ήδη προγραμματίσεi συνάντηση με την ηγεσία του Κογκρέσου προτού ένας κορυφαίος Ρεπουμπλικάνος της Βουλής των Αντιπροσώπων ζητήσει από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να «αποχαρακτηρίσει όλες τις πληροφορίες που αφορούν σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια».

Κογκρέσο: Πυρηνικό όπλο στο διάστημα

Δύο πηγές που γνωρίζουν τις διαβουλεύσεις στο Καπιτώλιο είπαν ότι οι πληροφορίες έχουν να κάνουν με «Ρωσικό σχέδιο τοποθέτησης πυρηνικού όπλου στο διάστημα» «Είναι πολύ ανησυχητικό και πολύ ευαίσθητο», δήλωσε η μία πηγή, η οποία χαρακτήρισε το ζήτημα «μεγάλη υπόθεση».

Ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, πιέστηκε αρκετές φορές από τους δημοσιογράφους σε μια ενημέρωση του Λευκού Οίκου σχετικά με το αίτημα των Ρεπουμπλικανών, αλλά αρνήθηκε να πει συγκεκριμένα αν η συνάντηση της Πέμπτης θα γίνει για να συζητηθεί αυτή η αναφερόμενη απειλή.

«Είμαι βέβαιος ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν, με τις αποφάσεις που λαμβάνει, θα διασφαλίσει την ασφάλεια του αμερικανικού λαού», δήλωσε ο Σάλιβαν.

Η «απειλή εθνικής ασφάλειας» που προκάλεσε ανησυχία στο Κογκρέσο 

Nωρίτερα, ο  πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ εξέδωσε μια ασυνήθιστη αινιγματική δήλωση την Τετάρτη, λέγοντας ότι η επιτροπή έχει θέσει στη διάθεση όλων των μελών του Κογκρέσου πληροφορίες σχετικά με μια απροσδιόριστη "σοβαρή απειλή εθνικής ασφάλειας", η οποία, σύμφωνα με πηγές, σχετίζεται με τη Ρωσία.

«Ζητώ από τον πρόεδρο Μπάιντεν να αποχαρακτηρίσει όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με αυτή την απειλή, ώστε το Κογκρέσο, η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί μας να μπορούν να συζητήσουν ανοιχτά τις ενέργειες που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής», ανέφερε στη δήλωση ο εκπρόσωπος Μάικ Τέρνερ.

Δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα δήλωσαν ότι η δήλωση του Τέρνερ σχετίζεται με τη Ρωσία και τις επιχειρήσεις στο διάστημα, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό που περιγράφεται ως άκρως απόρρητο θέμα.

«Δεν υπάρχει λόγος πανικού»

Οι γερουσιαστές Μαρκ Γουόρνερ και Μάρκο Ρούμπιο, ο Δημοκρατικός πρόεδρος και ο Ρεπουμπλικανός αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, εξέδωσαν κοινή δήλωση στην οποία ανέφεραν ότι η επιτροπή τους διαθέτει τις εν λόγω πληροφορίες και παρακολουθεί το θέμα.

«Συνεχίζουμε να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας το θέμα αυτό και συζητάμε με την κυβέρνηση την κατάλληλη απάντηση. Εν τω μεταξύ, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με την πιθανή αποκάλυψη πηγών και μεθόδων που μπορεί να είναι κλειδιά για τη διατήρηση ενός φάσματος επιλογών για δράση των ΗΠΑ», ανέφερε η δήλωση.

Μια πηγή που γνωρίζει το θέμα δήλωσε ότι ο Γουόρνερ και ο Ρούμπιο είχαν ενημερωθεί για την απειλή πριν από δύο εβδομάδες. Η πηγή είπε ότι το θέμα δεν ήταν άσχετο με το νομοσχέδιο για τις δαπάνες ασφαλείας, αλλά δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ τους.

Ο αντιπρόσωπος Τζιμ Χάιμς, ο κορυφαίος Δημοκρατικός στην επιτροπή πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι το θέμα στη δήλωση του Τέρνερ είναι σημαντικό, «αλλά δεν αποτελεί αιτία πανικού».

«Όσον αφορά το αν μπορούν να αποχαρακτηριστούν περισσότερα για το θέμα αυτό, αυτή είναι μια συζήτηση που αξίζει τον κόπο, αλλά δεν είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει δημοσίως», ανέφερε ο Χάιμς σε δήλωσή του.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.