- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Μακρόν σε Νετανιάχου: Η Γαλλία αντίθετη σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε την απόλυτη αντίθεσή της χώρας του έναντι οποιασδήποτε στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στην περιοχή της Ράφα.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ελιζέ, ο Εμανουέλ Μακρόν αφού επανέλαβε την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς τον ισραηλινό λαό μετά την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου υπογράμμισε ότι η απελευθέρωση όλων των ομήρων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και τρεις Γάλλοι, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για τη Γαλλία.
Μακρόν: Ανυπόφορη η κατάσταση στη Γάζα
Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε επίσης ότι επείγει η εξεύρεση μίας συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός η οποία θα εγγυάται την προστασία του άμαχου πληθυσμού και τη μαζική παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή. Από ανθρωπιστική άποψη η κατάσταση είναι ανυπόφορη και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ πρέπει να σταματήσουν είπε, σύμφωνα με το Ελιζέ, ο Γάλλος πρόεδρος στον Νετανιάχου.
Ο πρόεδρος Μακρόν τόνισε επίσης ότι η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στην περιοχή της Ράφα θα έχει ως αποτέλεσμα νέες μετακινήσεις πληθυσμών κάτι που αντίκειται στο διεθνές Δίκαιο και θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης.
Το πλαίσιο ανθρωπιστικής βοήθειας που θέτει η Γαλλία
Ως προς την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας η γαλλική πλευρά θεωρεί αναγκαίο το άνοιγμα του αεροδρομίου του Ασντόντ καθώς και ενός επιγείου διαδρόμου μέσω της Ιορδανίας. Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε επίσης το Ισραήλ να αποφύγει την υιοθέτηση οποιουδήποτε μέτρου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της κρίσης στην Ιερουσαλήμ και στην Ιορδανία, ενώ καταδίκασε επίσης την πολιτική εποικισμών του Ισραήλ και τις πράξεις βίας κάποιον εποίκων σε βάρος Παλαιστινίων πολιτών.
Υπέρ της δημιουργίας 2 κρατών η Γαλλία
Ο πρόεδρος Μακρόν επανέλαβε ότι η μόνη ειρηνική λύση που μπορεί να υπάρξει στην περιοχή είναι η δημιουργία δύο κρατών και ότι η Γαλλία ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα αναλάβει τις ευθύνες της και θα συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε τέλος την ανάγκη να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση της κρίσης στο Λίβανο και στην Ερυθρά Θάλασσα και τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής του ψηφίσματος 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
NYT: Τούνελ της Χαμάς κάτω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα
Τα νοσοκομεία της Γάζας στο μεταξύ έχουν αναδειχθεί ως κομβικό σημείο στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς, με κάθε πλευρά να αναφέρει πώς η άλλη χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις στη σύγκρουση ως απόδειξη της αδιαφορίας του εχθρού για την ασφάλεια των αμάχων.
Σε τέσσερις μήνες πολέμου, ισραηλινά στρατεύματα εισήλθαν σε πολλά νοσοκομεία για να αναζητήσουν όπλα και μαχητές.
Αλλά το νοσοκομείο Αλ Σίφα λαμβάνει ιδιαίτερη σημασία, τόσο γιατί είναι η μεγαλύτερη ιατρική εγκατάσταση της Γάζας, καθώς και λόγω των ισχυρισμών του Ισραήλ ότι οι ηγέτες της Χαμάς λειτουργούσαν ένα κέντρο διοίκησης και ελέγχου κάτω από αυτό. Όλα αυτά ενώ η Χαμάς και το προσωπικό του νοσοκομείου επέμεναν ότι ήταν μόνο ένα ιατρικό κέντρο.
Ωστόσο, στοιχεία που εξέτασαν οι New York Times δείχνουν ότι η Χαμάς χρησιμοποίησε το νοσοκομείο για κάλυψη, αποθήκευσε όπλα μέσα σε αυτό και διατηρούσε μια σήραγγα κάτω από το συγκρότημα, που τροφοδοτούνταν με νερό, ρεύμα και κλιματισμό.
Τούνελ της Χαμάς κάτω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα
Απόρρητα έγγραφα των Ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, που ελήφθησαν και εξετάστηκαν από τους NY Times, δείχνουν ότι η σήραγγα έχει μήκος τουλάχιστον 213 μέτρα, διπλάσιο από όσο αποκάλυψε δημόσια ο στρατός και ότι εκτείνεται πέρα από το νοσοκομείο και πιθανότατα συνδέεται με το μεγαλύτερο υπόγειο δίκτυο της Χαμάς.
Σύμφωνα με απόρρητες εικόνες που εξετάστηκαν από τους Times, Ισραηλινοί στρατιώτες βρήκαν υπόγειες αποθήκες, χώρους διαβίωσης και ένα δωμάτιο που φαινόταν να είναι καλωδιωμένο για υπολογιστές και εξοπλισμό επικοινωνίας κατά μήκος ενός τμήματος της σήραγγας πέρα από το νοσοκομείο - θαλάμους που δεν ήταν ορατοί σε βίντεο που κυκλοφόρησε ο ισραηλινός στρατός.
Ο ισραηλινός στρατός ωστόσο αγωνίστηκε να αποδείξει ότι η Χαμάς διατηρούσε κέντρο διοίκησης και ελέγχου κάτω από τις εγκαταστάσεις.
Οι επικριτές των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων λένε ότι τα στοιχεία δεν υποστηρίζουν τους πρώιμους ισχυρισμούς, σημειώνοντας ότι είχε διανείμει υλικό πριν από την επιδρομή που έδειχνε πέντε υπόγεια συγκροτήματα και είχαν επίσης πει ότι το δίκτυο της σήραγγας μπορούσε να προσεγγιστεί από θαλάμους μέσα σε ένα κτίριο νοσοκομείου.
Το Ισραήλ αποκάλυψε δημόσια την ύπαρξη μόνο μιας εισόδου σήραγγας στο χώρο του νοσοκομείου, στην παράγκα έξω από τα κύρια κτίριά του.
Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι κινήθηκε προσεκτικά επειδή η σήραγγα ήταν παγιδευμένη με εκρηκτικά και δεν είχε χρόνο για έρευνα προτού καταστρέψει τη σήραγγα και αποσυρθεί από το νοσοκομείο.
Ισραηλινοί και Καταριανοί αξιωματούχοι, μιλώντας στους NYT υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι το Ισραήλ έπρεπε να εγκαταλείψει το νοσοκομείο για να συμμορφωθεί με τους όρους της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός στα τέλη Νοεμβρίου.
Επιβεβαιώνουν την ύπαρξη σύραγγας οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες
Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι δικές τους μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζουν τους ισραηλινούς ισχυρισμούς, συμπεριλαμβανομένων αποδεικτικών στοιχείων ότι η Χαμάς χρησιμοποίησε το Αλ Σίφα για να κρατήσει τουλάχιστον μερικούς ομήρους.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών αναφέρουν επίσης ότι οι μαχητές της Χαμάς εκκένωσαν το συγκρότημα λίγες μέρες πριν οι ισραηλινές δυνάμεις εισέλθουν στο νοσοκομείο, καταστρέφοντας έγγραφα και ηλεκτρονικά είδη καθώς έφευγαν.
Ισραήλ: Η Χαμάς μετατρέπει τους πολίτες σε ανθρώπινες ασπίδες
Τα νοσοκομεία προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο, ακόμη και αν παρέχουν ιατρική περίθαλψη σε μαχητές, αλλά η χρήση τους για άλλες πράξεις που είναι «επιβλαβείς για τον εχθρό» μπορεί να τα καταστήσει νόμιμους στόχους στρατιωτικής δράσης. Ωστόσο, οποιαδήποτε ενέργεια πρέπει να σταθμίζει το αναμενόμενο στρατιωτικό πλεονέκτημα έναντι της αναμενόμενης ζημίας για τους αμάχους.
Το νοσοκομείο Αλ Σίφα, όπως υποστηρίζουν Ισραηλινοί αξιωματούχοι, είναι ένα παράδειγμα της προθυμίας της Χαμάς να χρησιμοποιήσει τα νοσοκομεία ως κάλυψη και να μετατρέψει τους πολίτες σε ανθρώπινες ασπίδες.
Αλλά οι επικριτές λένε ότι είναι επίσης ένα παράδειγμα του φόρου αίματος για τους αμάχους όταν οι ισραηλινές δυνάμεις περικυκλώνουν και επιτίθενται σε νοσοκομεία για να καταδιώξουν μαχητές της Χαμάς ή να διασώσουν ομήρους, επιχειρήσεις που μπορούν να αποκόψουν τους γιατρούς από τα αναγκαία καύσιμα και τις υγειονομικές προμήθειες, καθώς και τους κατοίκους από την επείγουσα ιατρική περίθαλψη.
Διαβάστε ακόμη → Εxplainer: Τι ξέρουμε για το «μετρό της Γάζας», τα περιβόητα τούνελ της Χαμάς