Κοσμος

Ένα αγοράκι στο Βέλγιο έγινε το πρώτο παιδί που θεραπεύτηκε εντελώς από σπάνια μορφή καρκίνου του εγκεφάλου

Xάρη σε ένα πρωτοποριακό θεραπευτικό σχήμα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Βέλγιο: Το πρώτο παιδί που θεραπεύεται από σπάνια μορφή καρκίνου του εγκεφάλου

Ο Λούκας, ένας 13χρονος από το Βέλγιο, αψήφησε τις πιθανότητες και έγινε το πρώτο παιδί στον κόσμο που θεραπεύτηκε από το διάχυτο ενδογενές γλοίωμα (DIPG), έναν σπάνιο και επιθετικό καρκίνο του εγκεφάλου.

Με τη διάγνωση σε ηλικία μόλις έξι ετών, ο Λούκας αντιμετώπιζε μια ζοφερή πρόγνωση, με τους γιατρούς να μεταφέρουν τα σπαρακτικά νέα στους γονείς του. Χρόνια αργότερα, ωστόσο, η ελπίδα επανήλθε. Ένα επταετές ταξίδι μέσα από καινοτόμες θεραπείες είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα ίχνος του όγκου. Ο επικεφαλής του προγράμματος για τους όγκους στον εγκέφαλο στο κέντρο καρκίνου Gustave Roussy στο Παρίσι, ο οποίος θεράπευσε τον Λούκας τον περιγράφει ως «απόλυτο νικητή»

Ο καρκίνος αυτός είναι διαβόητος για την επιθετική του φύση και την έλλειψη αποτελεσματικών θεραπευτικών επιλογών. Περίπου 300 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες και 100 στη Γαλλία διαγιγνώσκονται με αυτή την ασθένεια κάθε χρόνο.

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Παιδικού Καρκίνου την Πέμπτη, η ιατρική κοινότητα εξήρε τις προόδους που σημαίνουν ότι το 85% των παιδιών επιβιώνει πλέον περισσότερο από πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση του καρκίνου.

Αλλά οι προοπτικές για τα παιδιά με τον όγκο DIPG παραμένουν ζοφερές - τα περισσότερα δεν ζουν ούτε ένα χρόνο μετά τη διάγνωση. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι μόνο το 10 τοις εκατό ήταν ζωντανό δύο χρόνια αργότερα. Η ακτινοθεραπεία μπορεί μερικές φορές να επιβραδύνει την ταχεία πορεία του επιθετικού όγκου, αλλά κανένα φάρμακο δεν είχε αποδειχθεί αποτελεσματικό.

Λούκας: Δεν υπήρχε άλλη περίπτωση 

Ο Λούκας και η οικογένειά του ταξίδεψαν από το Βέλγιο στη Γαλλία, ώστε να γίνει ένας από τους πρώτους ασθενείς που θα συμμετείχαν στη δοκιμή BIOMEDE, η οποία τεστάρει πιθανά νέα φάρμακα για το είδος του καρκίνου του. 

Από την αρχή, ο Λούκας ανταποκρίθηκε στο αντικαρκινικό φάρμακο everolimus, το οποίο του χορηγήθηκε τυχαία. «Κατά τη διάρκεια μιας σειράς μαγνητικών τομογραφιών, παρακολούθησα τον όγκο να εξαφανίζεται εντελώς», δήλωσε ο θεράπων γιατρός στο AFP.

Αλλά ο γιατρός δεν τόλμησε να σταματήσει το θεραπευτικό σχήμα - τουλάχιστον μέχρι πριν από ενάμιση χρόνο, όταν ο Λούκας αποκάλυψε ότι δεν έπαιρνε πλέον τα φάρμακα ούτως ή άλλως. «Δεν γνωρίζω καμία άλλη περίπτωση σαν κι αυτόν στον κόσμο», δήλωσε ο γιατρός

Επτά άλλα παιδιά που συμμετείχαν στη δοκιμή επέζησαν χρόνια μετά τη διάγνωση, αλλά μόνο ο όγκος του Λούκας εξαφανίστηκε εντελώς.

Πηγή: AFP