Κοσμος

Αγίου Βαλεντίνου: Η χώρα που δεν γιορτάζει λόγω γυναικοκτονιών

Aγρυπνίες σήμερα σε όλη την Κένυα

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αγίου Βαλεντίνου: Η χώρα που δεν γιορτάζει λόγω γυναικοκτονιών - Τουλάχιστον 16 από τις αρχές του έτους

Αγρυπνίες, που ονομάζονται «Σκοτεινός Βαλεντίνος», πραγματοποιούνται σήμερα σε όλη την Κένυα με αίτημα να αναγνωριστεί το έγκλημα της γυναικοκτονίας, καθώς έχει κορυφωθεί η οργή στην κοινωνία της χώρας από τις τουλάχιστον 16 δολοφονίες γυναικών από τους συζύγους ή τους συντρόφους τους από την 1η Ιανουαρίου έως σήμερα.

Οι διαδηλωτές, κυρίως γυναίκες, σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως το Ναϊρόμπι, το Κισούμπου και η Μομπάσα, κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Σταματήστε να μας σκοτώνετε», «Σταματήστε τις γυναικοκτονίες», «Εμείς θέλουμε απλώς να ζήσουμε», ή έγραφαν στα πλακάτ τα ονόματα των δολοφονημένων γυναικών και «Πείτε το όνομά τους» και «Ήταν κι εκείνες άνθρωποι».

«Η πραγματικότητα κάθε γυναίκας που ζει σε αυτή τη χώρα [είναι] ότι ζει πάντα κάτω από τη σημαία του φόβου, επειδή έχουμε μεγαλώσει με αυτό. Είναι ανιστόρητο να πούμε ότι είναι μια πρόσφατη σπίθα που έστειλε τους ανθρώπους στα άκρα», λέει η Μουθόνι Μάνγκι, μία από τις διοργανώτριες των πανεθνικών διαδηλώσεων.

Το αίτημα των διαδηλωτών είναι να αναγνωριστεί νομικά ως έγκλημα η γυναικοκτονία, καθώς τονίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και ορίζεται από τις άνισες σχέσεις εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών ή κοινωνικούς κανόνες που συνδέονται με το φύλο. Οι οργανώσεις για τα δικαιώματα ελπίζουν ότι αν η κοινωνία συνειδητοποιήσει τι είναι η γυναικοκτονία, τότε θα αυξηθεί η κατακραυγή και θα οδηγήσει σε νόμους που θα προστατεύουν τις γυναίκες.

Την ίδια ώρα όμως έχουν αυξηθεί και οι απειλές εις βάρος τους. Βίντεο που ανέβηκε στο Διαδίκτυο δείχνει δύο άνδρες, που δηλώνουν αντίθετοι με τις κινητοποιήσεις και απειλούν να σκοτώσουν γυναίκες, λένε ότι οι γυναίκες θα πρέπει να ανταλλάσσουν χρήματα με σεξ, διαφορετικά θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.

Κένυα: Και άνδρες στο πλευρό τον γυναικών

Υπάρχουν πάντως και οι άνδρες που συμπαρίστανται στον αγώνα των γυναικών. Μιλώντας στον Guardian, o ακτιβιστής Μπονιφάσε Μουανγκί, κάλεσε τους άνδρες να συμμετάσχουν στις εκκλήσεις για τον τερματισμό της βίας έναντι των γυναικών: «Εμείς οι Κενυάτες πρέπει να μιλάμε με τόλμη και δυνατά ενάντια στη γυναικοκτονία… Αυτοί που λένε και κάνουν αυτές τις αθλιότητες δεν είναι οι άνδρες που εγώ ξέρω».

Στην Κένυα από το 2016 έχουν καταγραφεί επισήμως περισσότερα από 500 περιστατικά γυναικοκτονιών, ωστόσο σύμφωνα με τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επισημαίνουν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς είτε δεν καταγράφονται οι γυναικοκτονίες είτε ταξινομούνται με άλλο τρόπο. Τονίζουν δε ότι όλα τα περιστατικά είναι γυναικοκτονίες από συζύγους ή συντρόφους και σχεδόν πάντοτε συνδέονται με συστηματική ενδοοικογενειακή βία.